a lahko plačam z bankovcem za 500
pa tudi odvisno od tega, kaj kupiš…
http://www.siol.net/novice/gospodarstvo/2010/06/petstotak_res_le_za_kriminalce.aspx
Bankovec za 500 evrov je tako kot drugi evrski bankovci in kovanci sprejemljivo plačilno sredstvo, je v uradnem listu 30. marca zapisala evropska komisija. Upniki ga morajo sprejeti, razen če se stranki v plačilni transakciji dogovorita drugače. V trgovini na drobno ga lahko zavrnejo, če je vrednost bankovca, s katerim se plača, nesorazmerna z vrednostjo, ki jo je treba plačati.
Največ pred novim letom
“To pomeni, da z bankovcem za 500 evrov ne morete plačati kave ali časopisa. Lahko pa z njimi kupite na primer boljši televizor,” nam je pojasnil direktor oddelka za gotovinsko poslovanje na Banki Slovenije. Pričakuje se spoštovanje načel sorazmernosti in dobre vere, saj najmanjša cena, ki se jo lahko plača z bankovcem najvišje vrednosti, ni določena.
Nikoli ne hodim v trgovine z bankovci po 500 eur – zato, ker je to veliko denarja, lahko te opazuje in ti sledi marsikdo, pa se tega sploh ne zavedaš in boš ob priložnosti ob denarnico, torbico. Današnji kriminalci so po nakupovalnih centrih in po cesti in avtobusih že tako zverzirani, da nič ne občutiš. Spet v sloveniji operirajo tako znani Romuni.
Enako na banki, ne dvigujem večjih vsot gotovin, ampak raje prodajalcu, kjer mislim kaj nad 1000 eur kupit, nakažem – raje plačam tisto provizijo, kot pa da grem v strahu z vsoto denarja z mesta A na mesto B. Se mi je že zgodilo, da me je na banki enkrat pred leti, ko sem dvigovala z varčevalnega računa opazoval sumljiv tip in mi iz banke sledil dobesedno sledil v drugo nadstropje Maximarketa. Sem bila bolj pozorna in imela oči tudi za svojim hrbtom ;). Ko sem se obrnila in rekla, kaj mi sledi, se je obrnil na peti in skoraj zletel ven iz trgovine. Res po taki izkušnjni ne hodim naokrog z več kot 40 eur v denarnici, kar je čisto dovolj za manjše sprotne izdatke.
Jaz bi na avtoričinem mestu šla v trgovino z manjšo vsoto denarja; če gre za ciljani nakup npr. 300 eur, bi toliko vzela s seboj, pa še ene 20 eur za rezervo.
Nekateri ljudje pa imajo dobesedno užitek, da dvignejo npr, vse nakazilo, plačo z računa in potem s tavelikimi bankovci plačujejo. Če jim to daje občutek sreče, naj kar uživajo, ko se izpostavljajo. Če potegneš ven nekje na svetlo med plačevanjem npr.200, 500 eur bankovec, si hitro tarča, brez skrbi