a mi lahko kod recept napiše za orado
mi delamo takole: orade očistimo.popivnam vodo s servijetko.
pol orade posolim, pokapljam z limoninim sokom. če imam pri roki konty začimbe za ribe še začinim s tem.
pol pa popečem ribe malce na olju. predam v pekač in pečem prb. 20 minut – odvisno od velikosti. včasih pa samo polijem z oljčnim oljem in dam kar v pečico – oba rezultata sta vredu.
dobro je tudi, če zraven v pekač dodaš krompir narezan na malce večje kocke, na rezine narezane bučke, češnjev paradižnik ter malo belega vina
pa dober tek
glej, najprej to, da je ta boljša divja orada kot una
potem pa pride na vrsto, kako ulovit orado?
no, potem greš v trgovino z ribiško opremo in si nabaviš primeren trnek, (btw. ne rabiš kupovat mrežo) neeee, trnek pa mora bit glih ta prava dimenzija, ja, ja, to dobro paziš sicer ni dobro
potem laks, eeeeee, ta mora bit neviden, a dovolj trden, to ti je živa umetnost vse to dobit, da bo kulči
no, potem pa ribiška palica, iz bambusa je tanajtabolša, plastična – nak, ne pride v poštev, eto
aja, da ne pozabim, skorij bi glavno bilo ne omenjeno – čoln! nabavi si primeren čoln, kako boš drgač šla na pučino*, namreč tam ti divja orada diuje grize
če te še kaj zanima, me žiher vpraš, jst vem to dobr
tko ;-)))
* odprto morje
V ribarnici ti ribo ocistijo za v sol, torej ji ne poberejo dol luck. Drugace riba ni uporabna za v sol. Doma jo se enkrat splaknem. Na dno pekaca dam tanko plast soli, gor ribo, vanjo pa rozmarin, petersilj in na liste narezano limono. Ne solim pokrijem s soljo, da ribe ne vidis ven. Sol lahko kancek zmocis, da se boljse sprime, lahko dodas tudi beljak. Najboljsa je groba sol, recimo Piranska. Pesec na cca 200 stopinj cca 15 za vsakih pol kile ribe.
Najboljsi so divji brancini (recimo od Fonde), potempa zobatec in orada. Mjami
Ko jo bos jemala iz pekaca, samo potolces po soli, se bo odstranila.
Hvala za idejo za v soboto
Se strinjam s predlogom Topsy. Torej klasična riba v soli, kar je najlaže in riba je res sočna ter ravno dovolj slana:) Postopek zelo podoben.
V trgovini ali ribarnici poveš, da boš delala ribo v soli, da ti ne očistijo lusk – to je zelo pomembno. Jaz dam samo sol, brez beljaka, vedno grobo morsko sol (vijolična škatla). Začimbe po želji, meni osebno je najbolje kar brez. Pazi, da trebuh ribe pred posipanjem s soljo dobro zapreš, da ne pride preveč soli notri. Pečem 45 minut na 180 stopinj.
Orado očistim, posušim, v trebuh dam sveže začimbe in malce masla ter posolim. V pečico dam peči krompir na220C, da porumeni (cca15min), nato zmanjšam na 180C ter na sredo dam orado. Ko zakrkne, polijem s pol deci ali manj belega vina. Pečem še 15 minut, nato vključim žar. Krompir po potrebi obračam. Ko se zapeče, polijem s pol deci kokosovega mleka in pustim da se na žaru omaka malce ‘zapeče’.
Včasih posujem tudi s kakšnimi azijskimi začimbami.