Najdi forum

Naslovnica Forum Koronavirus A po novem se ta virus prenaša po zraku, ne samo kapljično?

A po novem se ta virus prenaša po zraku, ne samo kapljično?

Na 24ur piše:
Novi koronavirus lahko na nekaterih trdih površinah, kot so kljuke, preživi tudi do tri dni, so v eni prvih tovrstnih študij ugotovili ameriški znanstveniki. V zraku lahko virus v kapljicah, ki nastanejo pri kašljanju, ostane nekaj ur.

1. Ne gre za navadno gripo.
2. Korona virus z uradnim imenom Sars – Cov-2 je zahrbten. Ne prenaša se zgolj s kapljično okužbo in je bolj kužen od virusa gripe.
3. Prenašajo ga lahko osebe, ki ne kažejo resnih znakov kakršnekoli bolezni.
4. Virus lahko ostaja aktiven na predmetih (telefoni, kljuke, denarnice, ipd.) tudi nekaj dni. Okužimo se lahko s stikom s temi predmeti.
5. Higiena rok je pomembna prav zaradi možnosti okužbe preko okuženih predmetov.
6. Osemdeset odstotkov ljudi bo okužbo preživelo z blažjimi znaki bolezni (karkoli že laično pod tem razumemo), ostalih dvajset odstotkov so ljudje z visokim tveganjem za težje oblike bolezni. Bolezen se lahko tudi pri navidezno lažje bolnih v hipu prevesi v težjo obliko bolezni.
7. Zaradi zahrbtne narave širjenja virusa je potrebo vzdrževati socialno distanco. Od tega je odvisno ali bomo imeli čez teden dni pet tisoč okuženih, kar sistem zmore ali več kot deset tisoč okuženih, česar sistem ne zmore.
8. Ljudje, ki so v samoizolaciji, naj ne hodijo naokoli in se hvalijo, da so okuženi in da jim nič ni. Da, tudi take imamo.
9. Od vseh nas je torej odvisno, kam bomo zdrsnili. Če bomo upoštevali ukrepe za omejevanje širjenja okužbe, bomo zmogli, če jih ne bomo, bomo pokleknili.

Pa še prejšnji teden so nas gospe iz NIJZ prepričevale, da mask ne rabimo, samo umivajmo si roke. Pa smo brez mask hodili v trgovine, pa na avtobuse nekateri…

Saj je z vsemi “virusi” tako, da se prenasajo tudi po zraku. V zraku so pac majhne kapljice. Ni to nic novega.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Jaz tudi ne vidim bistvene razlike. Kapljice letijo in lebdijo v v zraku, ki ga dihamo. Bolj me skrbi obstojnost na površinah. 2 dni na kartonu? Torej je lahko embalaža, ki jo prinesem iz trgovine, kužna še par dni, če je nekdo vanjo kihnil.

nova
Uredništvo priporoča

Al pa če se jo je kakšn že okužen dotaknil.
Ma jst vso embalažo, če se stvari iz nje ne da prestavt, dezinficiram. Sm brala da so to delal, no ja, mogoče tud še delajo, na Kitajskem.

Ja kje je je zdaj tista Socanova iz nijz in Pirnatova ko sta srali z 70 cm

To, da se virus širi po luftu se je vedelo nekaj mesecev, ampak naši ne sledijo ta zadnjim znanstvenim člankom. Sploh pa teli, alla Pirnatova in ostali funkcionarji NE berejo NOBENIH znanstvenih člankov že leta.

Zato so nakladali o 25 cm varnostne razdalje med kihanjem pa kašljanjem pa da se virus ne more širiti prek površin pa da se ne more širiti asimptomatično. Ja, naši vrli funkcionarji so narodu govorili, da se neširi asimptomatično.

Je videt, da ne vedo s čim imamo opravka, ker verjamejo Kitajskim pravljicam o ozdravitvi. Na Kitajskem je pa tako. Na korono te niti testirajo ne. Napišejo, da imaš pljučno virozo. Bolnice po Kitajskem pa nabite, pa karantena povsod.

Zadnjic sem iskala nekaj informacij glede virusa navadne gripe. Nasla sem clanek kjer je napisano da, viris navadne gripe lahko prezivi do 7 dni vendar njegova infektivnost se z casom zmanjsuje. Upam da je tudi z corona virusom enako.
Kako je sploh mozno, da se mu izognemo? Ok, do maja bomo vsi v samoizolaciji, upam da cez poletje normalno zadihamo. Kaj pa potem sledi oktobra 2020? Ponovno izolacija?

Zdaj ju ni nikjer za videt, ker si najbrž iščeta novo službo. Dvomim, da bo Janša zaposloval take nesposobnjakovičke…
[/quote]

Maš prav, Mahniči, Gorenjaki… to so sami intelektualni presežki!

Ampak virus z neke površine ne bo kar vzletel in našel pot do tvoje sluznice, ga moraš ti nekako tja zanesti. Torej recimo z robo iz trgovine ravnaš kot da je okužena

-kar je pakirano streseš iz embalaže in embalažo zavržeš

-trde površine kot npr konzerve, steklenke obrišeš z dezinfekcijskim sredstvom

-zelenjavo ki jo ješ surovo namakaš v mešanici sode in kisa

-zelju odstraniš zunanjo plast ali dve

-kruh daš v pečico na 70°C?

-vse to počneš pri vhodu v stanovanje, ves čas umivaš in razkužuješ roke in vse česar se dotikaš

Še kakšne ideje?


Točno pred dvema tednoma sem ravno tu napisal, da je inkubacijska doba do 28 dni, da virus preživi na različnih površinah tudi do 9 dni, da se prenaša tudi do 4,5 m od okužene osebe in da ostane v zraku kužen tudi do pol ure, ko okužena oseba samo diha, pri kašlju pa je ta čas zelo podaljša.
Malo berite in se informirajte, ne pa pisati, da delamo nepotrebno paniko!

Virus lahko dobiš v trgovini, če se je pred tabo zadrževal okužena oseba, četudi je ni več, ker obstane v zraku, zato bi morali v trgovine hoditi z maskami, da ga ne pobereš. Pa z očali, ker se nahaja v zraku, okužiš se tudi preko sluznice, nos, ali ko odpreš usta. Virus seveda, ko oseba kašlja nekaj časa obstane v zraku kot aerosol, potam pa pade na tla, tudi na izdelke, zato rabiš rokavice.

Zdravniki, ki delajo z okuženimi, tam je polna koncntracije teh aerosolov, zato bi nujno pač rabili skafandre – tako so rekli Kitajci, da smo to pomaga. Ker gre tudi preko oči.

To bi moral biti nujni ukrep pri nas – ker v trgovino po hrano je treba pač iti, ker se potencialno okuženih ne testira, je zato še večje verjetnost, da bodo povsod okuženi.

Pa vsak, ki ima pamet, bi dojel ob prvem posnetku iz wuhana, da je virus aerosolen, ker če ne bi bil, ne bi spricali ulic vsak dan…. Pa maske ne bi bile obvezne na Kitajskem, četudi za samostojno delo na polju. Mogoče so tudi kemična sredstva tako škodljiva. Najbrž rabijo masko zaradi obojega.

se pravi poštar prinese okuženo pošto pa si tam.
Vsa roba ki jo prineseš iz trgovine
itd itn

O tem sem pisala tule že 25.2., torej skoraj mesec nazaj.

[attachment=0]IMG_20200318_104207.jpg[/attachment]

Meni sicer zgleda, kot da so najbolj problematične površine, kjer se virus lahko zadrži celo 9 dni (nekje sem pobrala ta podatek), morda se dolgo zadržuje tudi na tleh, zato bi bilo pametno razkužiti obutev, ko pridemo domov, oziroma jo pustiti pred vrati.


Kako bedni ste ljudje! Kakšno izobrazbo pa imaš, da upaš takole nesramno govorit o dveh strokovnjakinjah. Misliš, da je v drugih državah bilo kaj drugače. Le poglej Švicarje ali Nemce. Tudi oni se niso nič bolje pripravili. Ti ser… š!

Tako bom rekel. Ta zadeva bo odmrla šele z dvigom temperatur, se pravi naravno. Sezona korone se bo zaključila Junija verjetno. Naši vrli funkcionarji, ki vlečejo nekajkrat višje plače od naših znanstvenikov, bodo sprejemali neke ukrepe v smislu “raja godrnja in ti jim pokaži da nekaj delaš”. Niso pa tej isti vrli funkcionarji sposobni sprejet pravih ukrepov za to omejit, ker niso sposobni pravega načina razmišljanja. Če bi bili sposobni pravega načina razmišljanja, potem ne bi prilezli tako visoko v javnofunkcionarskem sistemu.

Ampak virus z neke površine ne bo kar vzletel in našel pot do tvoje sluznice, ga moraš ti nekako tja zanesti. Torej recimo z robo iz trgovine ravnaš kot da je okužena

-kar je pakirano streseš iz embalaže in embalažo zavržeš

-trde površine kot npr konzerve, steklenke obrišeš z dezinfekcijskim sredstvom

-zelenjavo ki jo ješ surovo namakaš v mešanici sode in kisa

-zelju odstraniš zunanjo plast ali dve

-kruh daš v pečico na 70°C?

-vse to počneš pri vhodu v stanovanje, ves čas umivaš in razkužuješ roke in vse česar se dotikaš

Še kakšne ideje?
[/quote]

Stvari, ki jih prinesemo od zunaj, trgovine itd. Pustis zunaj par dni,recimo vrecko, ali operes.. bundo das ven na sonce, torbico sem jaz dala na stran za 3 dni, ko sem bila v trgovini, cevlje pustis obvezno zunaj, ker ko hodis okrog, lahko stopis na kaksen pljunek in to prenasas potem domov..
Kaj se??
Aja telefona zunaj ne uporabljas ali ga sploh ne jemljes sabo, ce gres v trgovino, kerr ga moras potem razkuzevat.. Prides domo, umijes roke in potem prijemljes telefon.


Točno pred dvema tednoma sem ravno tu napisal, da je inkubacijska doba do 28 dni, da virus preživi na različnih površinah tudi do 9 dni, da se prenaša tudi do 4,5 m od okužene osebe in da ostane v zraku kužen tudi do pol ure, ko okužena oseba samo diha, pri kašlju pa je ta čas zelo podaljša.
Malo berite in se informirajte, ne pa pisati, da delamo nepotrebno paniko!
[/quote]

To so ekstremi. Inkubacijska doba je od dva do pet dni.


S pošto ravnaš v rokavicah, nepotrebno zavržeš, ostalo pa pospraviš v neko škatlo s pokrovom, ki služi za karanteno. Še prej lahko daš pošto v svojo vrečko ali mapo, na katero si že prej napisal datum, nato jo pustiš v karanteni. Če moraš pošto, ki je v karanteni, ponovno pogledati, z njo spet ravnaš kot z okuženim predmetom.

Robo iz trgovine prestaviš iz originalne embalaže, če je to mogoče, ter embalažo zavržeš. Paziš, da se pri tem ne dotikaš hrane ali česarkoli drugega (recimo posod, v katere hrano prestavljaš), ker imaš roke/rokavice potenciano kontaminirane zaradi stika z embalažo.

Vso ostalo hrano oz. embalažo dobro opereš (z vodo in milom, z detergentom za posodo, obrišeš z 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} alkoholom itd.) Sveže sadje in zelenjavo po možnosti kupiš takšno, ki jo lahko najprej dobro opereš, nato pa še olupiš ali prekuhaš.

To ni nič “novega”, rezultati so enaki prvi različici virusa SARS-cov-1 (trenutni virus je sars-cov-2, bolezen je pa Covid-19). Zelo drobne kapljice – aerosoli – lahko obvisijo v zraku dlje časa. Večje kapljice – tiste vidne pa seveda podležejo gravitaciji.

V zraku preživi virus do 3 ure.
Na kartonu do 24 ur.
Na plastiki in nerjavečem jeklu do 3 dni.

https://www.wired.com/story/how-long-does-the-coronavirus-last-on-surfaces/

Alkohol in milo pa razbijeta oljnato ovojnico virusa in ga s tem onesposobita. Podobno tudi UV svetloba.

KAKO se pa virus prenaša, pa še ne vedo točno, ker je sredi pandemije to izredno težko izvesti. Lahko se pa naslanjajo na pretekle raziskave prenašanj viroznih obolenj.
Znanstvenik bo priznal, da nima vseh podatkov, da bi lahko nekaj trdil.. bo pa vedel, da je visoka verjetnost, da je širenje podobno kot pri ostalih virusih.
Demagog, okultist, jasnovidec.. bo pa kar iz lufta “vedel” vse.

De omnibus disputandum..

Od telefona do kljucev

V sosednji Avstriji se nepoučeni še vedno smejijo tem trditvam in tudi nerazumno se jim zdi, da je naš javni promet zaprt.
Po drugi strani odpuščajo naše delavce, v kolikor nas nujno ne potrebujejo.
Ko bo tudi tam italijanska štala, bo pa karantena po mestih in zaselkih.
Ostanimo doma in se obnašajmo samozaščitno.
Ja, Kitajci so že dolgo nazaj opozarjali o aerosolnem premiku tega virusa. Kar povzroča toliko okužb.

A ni novo samo to, da NIJZ ne širi več dezinformacij? Zakaj pa mislite, da so Kitajci že dva meseca v skafandrih – ker imajo običaj, da si pljuvajo v oko?

To ni nič “novega”, rezultati so enaki prvi različici virusa SARS-cov-1 (trenutni virus je sars-cov-2, bolezen je pa Covid-19). Zelo drobne kapljice – aerosoli – lahko obvisijo v zraku dlje časa. Večje kapljice – tiste vidne pa seveda podležejo gravitaciji.

V zraku preživi virus do 3 ure.
Na kartonu do 24 ur.
Na plastiki in nerjavečem jeklu do 3 dni.

https://www.wired.com/story/how-long-does-the-coronavirus-last-on-surfaces/

Alkohol in milo pa razbijeta oljnato ovojnico virusa in ga s tem onesposobita. Podobno tudi UV svetloba.

KAKO se pa virus prenaša, pa še ne vedo točno, ker je sredi pandemije to izredno težko izvesti. Lahko se pa naslanjajo na pretekle raziskave prenašanj viroznih obolenj.
Znanstvenik bo priznal, da nima vseh podatkov, da bi lahko nekaj trdil.. bo pa vedel, da je visoka verjetnost, da je širenje podobno kot pri ostalih virusih.
Demagog, okultist, jasnovidec.. bo pa kar iz lufta “vedel” vse.
[/quote]

Ne. V zaprtih prostorih v zraku ostane aktiven tudi 8 ur.
Ravno zato bi morali NUJNO uporabljati povsod zaščito ust, oči, rokavice. Trgovine, pošte itn.
Zaradi lastne varnosti.

Ne le to, oni razkužujejo vse javne površine, od cest, pragov, tudi ljudi pršijo itn.
Kdaj bomo to pri nas?
Ni žajfe?

Kaj pa alkoholni kis za vlaganje, a kaj razkuži?

Sprašujem za primer če mi drugih razkužil zmanjka. Imam nekaj kupljenih razkužil in nekaj alkohola iz mavrice, ampak če bomo vse tako razkuževali bo hitro zmanjkalo.

New Report

Close