………a ste za to, da gremo sestavljat božični jedilnik???
Jp, kam pa naj dam oglas, da iščem monkljo, ki mi bi skuhala božično večerjo? Pravzaprav za tri, oziroma štiri, pob rabi dvojno porcijo :-)))
pri nas bo p omoje boilj kot ne standard
– goveji zrezki (domače proizvodnje)
– krompir (ponavadi je pire, lahk da bo tud pomfri…o tem bo še tekla debata)
– kot zelenjava bo na volj domača kisla repa, morda tud kak file papirke (kupljene)
– predvidevam da bo n avolj tudi domač kruh
– sladica…z atavelke prezanike se nujno naredi sladki kruh in potica…sm reku že kako leto nazaj da morm nabavt eno zadevo za peko potice, ki bo še sprejemljivih za pečico, ker za nas uporabnike, so sprejemljive dimenzije majčkn drugačne (beri večje ni to konkretno)…saj vem bo kislina, bo holesterol, pa kile, sam madona čez domačo potico je ni
je pa še ena alternativa božični večerji, grajena na enem samem obroku – konkreten kos potice, po potrebi tud dva, trije so že mišon imposibl ….sam dvomim da bi domači pristali na kaj takega
Kuhano redeče meso iz razsola, kuhan in olupljen krompir, čebula in to je to!
Koline se bile pa prejšnji teden, tako da je vse popolnoma domače, poceni in v skladu z družinsko tradicijo, ki se bo zgleda nadaljevala, saj tudi otroka obožujeta ta meni:). To bo 24. zvečer.
Na božiča dan pa pripravimo kosilo z juho, če bo toplo, bomo zunaj kaj scvrli, če ne pa bomo v krušni peči nekaj spekli in to je to. Na kosilo prideta pa samo tast in tašča, pa morda prepričam se pred kratkim ovdovelo sosedo.
Uporabiš tisto, kar imaš v kleti oz. v špajzi. Če hočeš malo na tradicionalno (riba, pa to…), za predjed stolčeš polenovko (bakala). Potem bi morala praviloma slediti daljša pavza, tam nekje do polnočnic, 🙂 ampak pustimo to. Juho narediš iz tistih par jurčkov, ki so bili letos za pobrat; in ker je jurčkov bolj malo, dodaš še korenje in por. Potem pa zelje. Da ni čisto vsakdanje, je lahko recimo sarma s svežimi zeljnimi listi ali pa musaka s kislim zeljem (enako kot krompirjeva, samo namesto krompirja daš tanke plasti kislega zelja). Zraven je lahko pražen krompir ali pire ali pa domači kruh, po možnosti ržen. Na vrh pa jabolčni štrudl ali kakijeva krema (zgoraj omenjena).
Evo. :))) Vse iz kleti/špajze, z vlakninami, malo maščob, pa dovolj svečano… no, vsaj za moje pojme.
Na solato, sestavljena iz rediča tardečega in motovilčka gredo fileji sardel, ki sem jih nasolil enkrat septembra letos…..vam povem, klapa, to so vrhunski fileji:)))))
je že res, da so slani, ma so izjemno dobri….čez bo šel moj staran teranov kis in nekaj oljčnega olja……za lepo videti se pa bo parmezan una umerjena, grana padana, ene parkat gor pa dol zapeljal po ribežnu………..
…pa brez soli, ker mamo slane filekčke……juh…….pa smo šele pr solati:)))))
Za predjed…itak biftek -mesni ali ribji…pršut, olive, vložene gobice, francoska solata, popečeni toast 🙂
Glavna jed….gobova juhica, pečen piščančja bederca nadevana oz pokrita s pršutom in sirom, prelito s sladko in kislo smetano, pečen krompirček ali ajdova kaša z zelenjavo, motovilec s fižolom. 🙂 🙂
Sladica (poleg potice in ostalih že spečenih dobrot)…čokoladno marscarponejeva torta ali pa kakšna orehova rolada postrežena s kepico vanilijevega sladoleda. :):):)
To mi je zdaj padla na pamet iz glave.