A ti lahko kaj škodi, če imaš v zdravstvenem kartonu napisano, da hodiš k psihiatru
delodajalec nima nobene pravice do tega, da sprašuje, kakšne bolezni ima prosilec za službo. delodajalec je upravičen do mnenja, ki je lahko
– sposoben za delo
– sposoben za delo z omejitvami
– nesposoben za delo
to je vse.
v idealnem svetu
v našem pa, kjer kartoteke in drugi osebni podatki niso nobena skrivnost in vsaka administratorka lahko sčveka nekaznovano vse naprej, pa je realnost popolnoma nekaj drugega…[/quote]
haha če bi bilo v tvojem svetu tudi tako povsod ahhahahaha :)) iz dna srca se smejim.
Ko opravljaš zdravniški pregled,dobi medicina dela tvoj karton. Tudi sam moraš napisati bolezni,če jih ne brez skrbi,zdravnik pogleda,tudi do 10 let nazaj in VPRAŠA! ok,je vse ok,ni panike,ne bo noben zato kompliciral,ampak če delodajalec želi,lahko izve zakaj zdravniškega nisi naredil ali če imaš kakšno bolezen.! pika!
Ma valda bom vedla zakaj jaz služb nisem dobila,in itak da bom vedla,zakaj so mene po zdravniškem vprašali kdaj ste bili pa nazadnje hospitalizirana?? pa ne enkrat,večkrat se mi je to zgodilo! kako je vedel? nevem! si mislim kako ja..
in ja v slovniji preljubi dragi je tako. pa v službi vsi zvejo. to pa zato ker je to tak stereotip in se vam ne da dopovedat da to ni nič takega! če imaš pa diabetes ali zlomljeno nogo je pa vse ok. si pa bogi bogi,če pa si pri psihiatru si pa nor. itak.
slovenija je kot tampon. ob napačnem času v prečudovitem kraju,ahha :))[/quote]
eno je, kaj dobi medicina dela, drugo pa je, kaj lahko posreduje delodajalcu.
diagnoz ne more posredovat. v tvojem primeru pa so verjetno posredovali naprej, da nisi sposobna za delo (to pomeni, da zdravniškega nisi naredila) in zaradi tega dela nisi dobila
nikoli in nikdar pa medicina dela ne sme posredovat naprej diagnoz.
tisti, ki bi to uradno naredil, plača kazen
in če zdravniškega nisi naredil, te delodajalec sploh ne more in ne sme zaposlit.
v tem primeru dobi delodajalec obvestilo – ni sposoben za delo.
spet – brez diagnoze.
zakaj so tebe spraševali, kdaj si bila nazadnje hospitalizirana je pa iz spodnje alineje, da pri nas vsaka administratorka, ki dobi kartoteko v roke lahko nekaznovano čveka podrobnosti okoli. ni pa to prav in ni to po zakonu.
Tudi na medicini dela so zdravniki, kot tvoj osebni zdravnik, in tudi oni nimajo kaj trobezljat komurkoli o tvojih prejšnjih boleznih. Dolžni so samo dat mnenje, ali lahko opravljaš delo, za katero si prišel na pregled.
In delodajalec te nima kaj spraševat o tvojih boleznih. Vem, teorija, ampak če te vprašajo, poveš, da poznaš zakonodajo in da te o tem nimajo kaj spraševat.
Kar se pa pregledov za službo nasploh tiče – sem bila na pregledu samo za prvo službo pred skoraj 30 leti. In potem ko sem dopolnila 30 in 40 let. Ob nobeni naslednji menjavi službe (3x) nič več…
haha če bi bilo v tvojem svetu tudi tako povsod ahhahahaha :)) iz dna srca se smejim.
Ko opravljaš zdravniški pregled,dobi medicina dela tvoj karton. Tudi sam moraš napisati bolezni,če jih ne brez skrbi,zdravnik pogleda,tudi do 10 let nazaj in VPRAŠA! ok,je vse ok,ni panike,ne bo noben zato kompliciral,ampak če delodajalec želi,lahko izve zakaj zdravniškega nisi naredil ali če imaš kakšno bolezen.! pika!
Ma valda bom vedla zakaj jaz služb nisem dobila,in itak da bom vedla,zakaj so mene po zdravniškem vprašali kdaj ste bili pa nazadnje hospitalizirana?? pa ne enkrat,večkrat se mi je to zgodilo! kako je vedel? nevem! si mislim kako ja..
in ja v slovniji preljubi dragi je tako. pa v službi vsi zvejo. to pa zato ker je to tak stereotip in se vam ne da dopovedat da to ni nič takega! če imaš pa diabetes ali zlomljeno nogo je pa vse ok. si pa bogi bogi,če pa si pri psihiatru si pa nor. itak.
slovenija je kot tampon. ob napačnem času v prečudovitem kraju,ahha :))[/quote]
eno je, kaj dobi medicina dela, drugo pa je, kaj lahko posreduje delodajalcu.
diagnoz ne more posredovat. v tvojem primeru pa so verjetno posredovali naprej, da nisi sposobna za delo (to pomeni, da zdravniškega nisi naredila) in zaradi tega dela nisi dobila
nikoli in nikdar pa medicina dela ne sme posredovat naprej diagnoz.
tisti, ki bi to uradno naredil, plača kazen
in če zdravniškega nisi naredil, te delodajalec sploh ne more in ne sme zaposlit.
v tem primeru dobi delodajalec obvestilo – ni sposoben za delo.
spet – brez diagnoze.
zakaj so tebe spraševali, kdaj si bila nazadnje hospitalizirana je pa iz spodnje alineje, da pri nas vsaka administratorka, ki dobi kartoteko v roke lahko nekaznovano čveka podrobnosti okoli. ni pa to prav in ni to po zakonu.[/quote]
VEDNO in VEDNO sem zdravniški naredila. Sem ok,sem zdrava,imam roke in noge. Vedno je bil narejen.
Ampak vedno so se vsi jee**** in kuu**** zdravniki spotaknili ob mojo diagnozo.Vprašanj miljone! Čeprav niso psihiatri in vedno so to tudi napisali kaj imam!
In vedno so zbrskali tudi delodajalci! Joj mi gre na živce ker si tako naivna in mi ne verjameš!
sem človek ki ima s tem 8 let izkušenj! zakaj misliš sem nehala pisat prošnje? poleg drugih razlogov tudi zato ker so mi zabrusili,eden delodajalec je rekel da pri njih nimajo časa in ne dovolijo da bi jaz ob 9h vzela pavzo da bi spila zdravila. ker jih moram! in to je bil problem!
Prosim te verjemi mi,ko pride do zdravniškega pregleda se vse konča,čeprav ga naredim! PIKA!
Na napotnico za zdravniskega delodajalec napise, na kakem delovnem mestu bo kandidat opravljal delo in kake zahteve so.
Zdravnik pa samo napise, ali je sposoben, sposoben z omejitvam ali nesposoben, prav nobene diagnoze in razloga ne pise.
Ravno dober teden nazaj sem spet posiljala eno na predhodni zdravniski pregled…
Marsikaj v kartoteki lahko škodi.
Jaz skoraj ene službe ne ni dobila, ker se je tista dohtarca zapičila v migrenske glavobole, ja češ kako bom pa delala. Mi je orenk najedala, potem pa sem jo vprašala če misli da grem zaradi tega lahko v invalidsko penzijo. Sem ji kar sama odgovorila da menda ne in da pač moram delat in služit za hrano otrok.
S težko muko mi je podpisala da sem sposobna za delo.
Naslednjič ko me je zdravnik pri pregledu za službo vprašal če imam kakšne težave, sem bleknila, da nobenih takšnih zaradi katerih bi lahko šla invalidsko v penzijo.
Žalostno je, da je to še vedno taka stigma.
Kljub vedno večjemu obveščanju, da so psihične bolezni prav tako bolezni kot vse druge, pa je v Sloveniji še vedno žal tako, da kdor si npr. zlomi nogo, je ubogi, kogar pa boli duša, je v depresiji in je že nasploh ubogi – tega pa družba še dodatno stigmatizira.
In dokler bo obstajalo tako mišljenje, da je potrebno take bolezni skrivat, dotedaj bodo take stigme tudi obstajale. Hvala Bogu obstajajo ljudje, ki govorijo o svojih boleznih, tudi znani ljudje in na tak način taka zaznamovanja odpravljajo. Takih težav imajo ljudje v današnjem času vse več, pa vendar – kje je logika, da bi morali te težave skrivat? Samo v šentflorjanski miselnosti.
Gotovo pa bo preteklo še kar nekaj vode, da bi v tej naši deželici kljub vedno večjemu številu izobraženih ljudi, se izobrazili tudi na tem področju. Tedaj bi tudi vedeli, da obstaja več vrst duševnih težav in ne samo, da je velika razlika med npr. depresijo in anksioznimi motnjami ter na drugi strani sfizofrenijo, temveč tudi, da so take težave ozdravljive.
Predsodki so žal le posledica neznanja.
To ti misliš – zdravnik, ki opravi pregled, kamor napoti potencialni delodajalec je pozoren poleg ravni holesterola v krvi, prekomerne debelosti, eventuelne zasvojenosti ( alkohol, ostale substance) predvsem na to področje: preleti cel karton, predvsem pa, katere psihofarmake, trigonike, sedative predpiše psihiater in v katerih primerih 😀
Pa v poročilo, ki ga ti ne vidiš, napotilnemu naročniku-potencialnemu delodajalcu, tudi omenit. Informacija iz kartona pride preko zdravnika v končnem poročilu do potencialnega delodajalca.
se spomnim kako je bivsi fant sel na pregled za delo pa se je zdravnik takoj upicu v njegovo zravljenje par mesceou z antidepresivi… namrec trpel je za depresijo v mladosti. Sicer mu je nakoncu izdal potrdilo in se to komaj! pa je slo samo za studentsko delo
In je rekel da sedaj nikoli vec ne bi sel k zdravniku za to ker ti samo skodi na koncu.