A vi studentom ne dajete denarja?
Hči študira medicino in ji plačujeva vse z možem. Dela redno.
Sin je luftarski. Študira na FERIju – vmes je uspel pokoristi vse bonuse okoli študija – on pa sam od sebe maksimalno dela koliko ima časa. Po moje si zasluži mesečno tam med 1000-1500 + pridobiva izkušnje. Njemu tu pa tam dam 50ko za bencin pa še to reče da ni treba.
Anonimno 9809, 04.11.2024 ob 11:34
mijav mijav, 04.11.2024 ob 11:21
Anonimno 9809, 04.11.2024 ob 11:02
Me res zanima kaj študirajo teli vaši študentje. Naš je na ekonomiji, težja smer, pa ima še vedno dovolj časa za delat nekaj ur na teden in za fitnes in za punco in za prijateje in za nas in za učenje …… skratka imam filing da vas mal nategujejo 🙂 Naš starejši je delal enega težjih tehničnih faksov, se je moral kar trudit plus obvezna vsakodnevna predavanja, pa je vseen imel kar nekaj prostega časa za marsikaj. Noben ni dobival nobene žepnine ali kaj podobnega
sta imela vsaj štipendijo? živita doma ali v študentskem domu? fakulteta v domačem kraju ali sta se vozila? Vse to so pomembni dejavniki.
Seveda so, ampak moja poanta je bila na času, ki ga študentje imajo ali pa ne.
saj taki, ki vam drugi davkoplačevalci otroke gor spravljajo ste potem najbolj glasni. Okoliščine so različne in če je študent na resnem faksu, bo med letom težko zaslužil za preživetje brez kakršnekoli pomoči staršev. Privat faksi, fdv, pedagoška, upravna, tukaj je vse mogoče.
Malo je razlika, če študent živi in študira doma in ni potrebno plačat stanovanja, hrane in transferja a ne?
Midva živiva 50km od mb in 130km od LJ. Imava 2 otroka, ki sta v šoli en razred narazen. Že od rojstva dajeva na TRR 150 eur za vsakega, da nam bo v pomoč, če/ko bosta šla študirat. Seveda bo potrebno še kar nekaj primaknit. Če pa ne bosta šla študirat pa bo za izpit.
komentar452, 04.11.2024 ob 01:59
Hostese, 03.11.2024 ob 23:10
samidr, 03.11.2024 ob 22:20
Zraven nekaterih faksov lahko vsak dan delaš 8 ur, zraven drugih pa še za spat zmanjka časa. Zato ne posplošujte.
Ajde, morda. Ampak vmes so tudi obdobja, ko lahko kaj zaslužiš. Niso to ogromni zneski, za kofe pa je. Pa recimo kot hostesa si lahko ogledaš predstave, koncerte. To pa tudi nekaj šteje.
Si ti kdaj delala kot tovstna hostesa – predstave v gledaliscu, Filharmoniji, Cankarjevem domu ipd., kar omenjas? Nisi. Sicer bi vedela, da teh studentov/studentk potrebujejo res malo, zato je tudi naval vecji (ker ja, roko na srce, je simpel delo, med predtavo “pocivas” in ni tako malo placano). Zato delodajalec lahko izbira in ne bo izbral studenta/-ke, ki ima 3mesece v letu max 1x tedensko cas. Ker vsak delodajalec isce tiste, na katere se lahko zanese in so tudi fleksibilne.
Res je to, kar pravi ena zgoraj, da ob enih faksih res lahko naredis 20 ali pa vcasih celo 40ur tedensko zraven, ob enih (ne le medicina) pa to ne gre. V prvi vrsti zaradi tezavnosti, v drugi pa so tu se urniki, ko si do zgodnjega vecera tam, a je vmes parkrat po uro frej in cakas.
Anonimni trol 234 se ne spomni, ker je ocitno imel malo obveznosti (ce bi imel dnevno 8-15 in kdaj se kaksen dodatek, bi si zapomnil). Vsekakor pa bolje je biti malo “butast” kot z diplomo in tako zagrenjeno nesramen, vkljucno z izrazoslovljem, kot je on!
Imam nečakinji, ki delata v Cankarju, živimo v isti hiši, zato vem, kako gre. Potrebujejo jih ves čas, ravno zato, kakor ti pišeš – nimajo vsi ves čas časa, napišejo se sami takrat, ko lahko delajo. Pa še to so večkrat kake menjave, ko pride kaj na faksu vmes. Sploh ni problme, ali delaš trikrat na teden pa potem tri tedne ne. Saj zato pa je študentsko delo, ti, pametnjakovička. Ravno prejšnji mesec so vzeli še dve sošolki od nečakinje.
Itak, da pomagamo. Stanuje doma, kjer je hladilnik, včasih tudi za vse skuha. Nekaj dodatno zasluži z inštrukcijami. Avto dobi registriran, preobut, natankan. Skoraj nikoli ne prosi za kaj več, razen ko rabi npr. nova očala, zobozdravnika… pač taki normalni stroški za starše, katerih otroci se še šolajo.
mijav mijav, 04.11.2024 ob 11:42
saj taki, ki vam drugi davkoplačevalci otroke gor spravljajo ste potem najbolj glasni. Okoliščine so različne in če je študent na resnem faksu, bo med letom težko zaslužil za preživetje brez kakršnekoli pomoči staršev. Privat faksi, fdv, pedagoška, upravna, tukaj je vse mogoče.
S čim pa tebe futrajo da si tako pametna? Ne fantaziraj o tem da ti moje otroke gor spravljaš, od vrtca dalje smo v najvišjem plačilnem razredu, nikoli na raznih soc. transferjih, tko da kar lepo jezik za zobe in svoje nesposobnosti ne proiciraj na druge, bo šlo? retorično vprašanje!
niferpakaj, 04.11.2024 ob 11:40
Hči študira medicino in ji plačujeva vse z možem. Dela redno.
Sin je luftarski. Študira na FERIju – vmes je uspel pokoristi vse bonuse okoli študija – on pa sam od sebe maksimalno dela koliko ima časa. Po moje si zasluži mesečno tam med 1000-1500 + pridobiva izkušnje. Njemu tu pa tam dam 50ko za bencin pa še to reče da ni treba.
Vzgajata dva otroka na različen način, kasneje se bosta čudila zakaj se ne marata. Zakaj pa sinu ne plačujeta enako kot hčerki?
bhrh, 04.11.2024 ob 13:24
Doma je stanovanje, hrana, avto, če ga potrebuje, tudi kaj drugega ji kupim… Drugače pa je dovolj stara, da si že kaj zasluži. Dobi pa štipendijo in preživnino od očeta…
Tudi jaz od študentskih let za nič nisem več prosila staršev, sem se financirala sama. Se mi zdi prav.
se pravi te hči na mesec stane okrog 200-300 evrov (odvisno kaj ji kupiš in koliko se z avtom vozi), dobiva državno štipendijo in še najbrž vsaj 200 evrov od očeta na mesec. Od kod potem ideja, da se financira sama?
Anonimno 9809, 04.11.2024 ob 12:46
S čim pa tebe futrajo da si tako pametna? Ne fantaziraj o tem da ti moje otroke gor spravljaš, od vrtca dalje smo v najvišjem plačilnem razredu, nikoli na raznih soc. transferjih, tko da kar lepo jezik za zobe in svoje nesposobnosti ne proiciraj na druge, bo šlo? retorično vprašanje!
Lepo je naštela pedagoška, fdv itd. Očitno ima končane vse te fakse in to z levo roko. Lej, ne pravim, da je enako kot medicina, farmacija, seveda ne, ampak nekemu izključno naravoslovnemu tipu človeka bo tudi to težko. Jaz ne podcenjujem nobenega faksa. Nekoga zanima to, drugega pa drugo. Imamo vsaj koga, da nam karte preveri v tatru, a ne 🙂
Ena193, 04.11.2024 ob 13:44
Lepo je naštela pedagoška, fdv itd. Očitno ima končane vse te fakse in to z levo roko. Lej, ne pravim, da je enako kot medicina, farmacija, seveda ne, ampak nekemu izključno naravoslovnemu tipu človeka bo tudi to težko. Jaz ne podcenjujem nobenega faksa. Nekoga zanima to, drugega pa drugo. Imamo vsaj koga, da nam karte preveri v tatru, a ne 🙂
Če bi prebrala ona ali ti, moj prvotni zapis, na katerega je ona replicirala, bi obe videli za kakšen študij pri nas gre in kaj sem napisala o času, ki ob študiju ostane.
Ena193, 04.11.2024 ob 12:18
Imam nečakinji, ki delata v Cankarju, živimo v isti hiši, zato vem, kako gre. Potrebujejo jih ves čas, ravno zato, kakor ti pišeš – nimajo vsi ves čas časa, napišejo se sami takrat, ko lahko delajo. Pa še to so večkrat kake menjave, ko pride kaj na faksu vmes. Sploh ni problme, ali delaš trikrat na teden pa potem tri tedne ne. Saj zato pa je študentsko delo, ti, pametnjakovička. Ravno prejšnji mesec so vzeli še dve sošolki od nečakinje.
@Ena193, repliciram, ker si mi rekla pametnakovicka. Ja, lahko sem, saj govorim iz prve roke. To z necakinjama verjamem, da drzi…ampak…ker sta ze tu dve, sta do tega dela prisli “od ust do ust” informcij in sta tako prisli zraven. Ne pa od no name oglasa apriori. In kot si zapisaala, delata vcasih 1 teden in potem 3 ne…jaz pa sem napisala 3 mesece morda enkrat tedensko. In ce si tako malo, ti itak ze drugi prej odnesejo termin, ne bodo ti odstopili. Torej? je se ene par ce-jev zraven.
Absolutno govorimo o studentskih delih, kjer je prav, da je na prvem mestu ali “prvo delo” ucenje in izpolnjevanje stud. obveznosti. Tisti, ki so z res malo casa oz. jim zaradi pomoci starsev ni treba in ne cutijo zelje, se pac lotijo priloznostnih enkratnih del. Za izkusnje in za zasluzen priboljsek je to super! Za prezivljanje pac ne.
Tista mama, ki hvali sina, da zasluzi do 1500eur na mesec, se sigurno moti. Naj pogleda v pravilnik, saj je omejeno glede dohodnine in tega, koliko se max sme zasluziti.
Anonimno 3603, 04.11.2024 ob 23:09
@Ena193, repliciram, ker si mi rekla pametnakovicka. Ja, lahko sem, saj govorim iz prve roke. To z necakinjama verjamem, da drzi…ampak…ker sta ze tu dve, sta do tega dela prisli “od ust do ust” informcij in sta tako prisli zraven. Ne pa od no name oglasa apriori. In kot si zapisaala, delata vcasih 1 teden in potem 3 ne…jaz pa sem napisala 3 mesece morda enkrat tedensko. In ce si tako malo, ti itak ze drugi prej odnesejo termin, ne bodo ti odstopili. Torej? je se ene par ce-jev zraven.
Absolutno govorimo o studentskih delih, kjer je prav, da je na prvem mestu ali “prvo delo” ucenje in izpolnjevanje stud. obveznosti. Tisti, ki so z res malo casa oz. jim zaradi pomoci starsev ni treba in ne cutijo zelje, se pac lotijo priloznostnih enkratnih del. Za izkusnje in za zasluzen priboljsek je to super! Za prezivljanje pac ne.
Tista mama, ki hvali sina, da zasluzi do 1500eur na mesec, se sigurno moti. Naj pogleda v pravilnik, saj je omejeno glede dohodnine in tega, koliko se max sme zasluziti.
Pa kaj študirajo tvoji otroci? Seveda tudi jaz financiram svoja dva študenta, hči ima štipendijo, sin lahko dela kdaj pa kdaj, ampak pri današnji draginji se mi zdi normalno, da avto tankam jaz in jima dam recimo za LPP mesečno. Na ta način. Hrana je doma ali jesta z boni, obleke kakor kdaj plačamo.
Moj živi doma, dobiva preživnino od očeta in od mene+ denar za vzdrževanje avta in tankanje..je na meni. Trenutno pavzira, dela na napotnico in ta denar ima zase. Imam to srečo, da misli s svojo glavo in se zaveda, da se hladilnik in avto ne napolnita sama od sebe. Če želi prispevati za tekoče stroške ne nasprotujem.
Ena683, 04.11.2024 ob 23:17
Pa kaj študirajo tvoji otroci? Seveda tudi jaz financiram svoja dva študenta, hči ima štipendijo, sin lahko dela kdaj pa kdaj, ampak pri današnji draginji se mi zdi normalno, da avto tankam jaz in jima dam recimo za LPP mesečno. Na ta način. Hrana je doma ali jesta z boni, obleke kakor kdaj plačamo.
Gospa, napisala sem, da govorim iz prve roke. Sem namrec se studentka malo pred koncem.
Tukaj gor je popularno da se čim manj zapravi ter da se otrokom nič ne da.
Najboljši so pa socialkarji, ki ležijo doma, vse jim plačujemo davkoplačevalci in nekaj ta stari, potem pa pametujejo da morajo študenti zraven študija še delat.
Prav je, da starši otroka podprejo po svojih močeh. In po mojem mnenju je prav da se postavijo tudi meje. Tako kot je prav da otrok opravlja tudi gospodinjska dela doma, je prav tudi da kaj naredi tudi kot študent. Prav tako je prav da imajo študenti svoj prosti čas in dopust. A ga vi nimate?
Pa še mimogrede ne poznam niti enega starša ki ne bi podpiral svojih otrok. Verjetno obstajajo, ampak jih je malo