Abraham
Abraham in Sara nista mogla imeti otrok. Abrahamu se je prikazal bog in mu obljubil otroka. Ker je bila Sara že stara si je mislila aha seveda pa kaj se.. Zato je svojo deklo hagar poslala k Abrahamu in mu naročila da ji mora otroka naredit, da bo preko dekle prišla do potomca v tistih časih je bila to pač praksa. Hagar je zanosila in rodil se je ismail. Potem je Sara res zanosila in rodil se je Izak.
Vidim, da obvladaš Staro zavezo:))) Abrahamov sin Izak je imel potem ženo Rahelo, ki je rodila dvojčka, Ezava in Jakoba. Izak je imel rajši Ezava, Rahela pa Jakoba. Ezav je bil lovec in bolj možat, Jakob pa bolj tih in miren. Kaj je že bilo potem? Nekdo je nekaj goljufal ali nekaj. To sem pa pozabila.
Kakorkoli že, ŠALOM!
Ja, Abraham je imel najprej nezakonskega sina (s sužnjo ali pa deklo, ne vem točno) Išmaela. Potem pa je imel še Izaka z ženo Saro.
Kristjani priznavajo samo Izaka, Išmaela pa ne, ker je nezakonski, čeprav prvorojenec.
Tu se potem cepita islam in krščanstvo.
Islam priznava Išmaela kot prvorojenca. Krščanstvo pa ne šmirgla Išmaela. In tu nastanete potem dve večji veri.
Tudi judovstvo izvira iz iste zadeve, samo ne vem točno kako gredo narazen.
Tako, da islam, krščanstvo, judovstvo – vse troje ima skupni izvor.
Vidim, da obvladaš Staro zavezo:))) Abrahamov sin Izak je imel potem ženo Rahelo, ki je rodila dvojčka, Ezava in Jakoba. Izak je imel rajši Ezava, Rahela pa Jakoba. Ezav je bil lovec in bolj možat, Jakob pa bolj tih in miren. Kaj je že bilo potem? Nekdo je nekaj goljufal ali nekaj. To sem pa pozabila.
Kakorkoli že, ŠALOM! :-)[/quote]
Ogoljufal je ezava za prvorojenstvo. Na roko si je dal kožuh in tako pridobil blagoslov ker je mislil stari da je ezav ker je bil bolj kosmat. Bil je pa Jakob.
Ismail ni bil nič nezakonski. Nezakonske je izumila cerkev. V tistem času je bilo logično če ena ne rodi lahko rodi druga ženska. Ampak bistvo ni tukaj za razhod. Razhod se začne ko bog jhvh pove Abrahamu da on zaveze ali po domače pogodbe ne bo sklepal z ismailom in njegovimi potomci ampak samo z Izakom ki ga je obljubil Sari in njemu in njegovimi potomci seveda. Abraham je bil seveda zelo zalosten saj je imel ismaila rad. Bog pa vseeno ismaila ni pustil na cedilu. Abrahamu je obljubil da bo poskrbel zanj in da bo iz njega izšel velik narod. Hagar in ismail odideta. Ismail se poroči z neko žensko iz Egipta. Nastaneta dva naroda iz dveh sinov Abrahama.
Zgodba lepo ponazori da prvorojenstvo ni bistvo ker bog lahko izbira drugače če želi. Bistvo je mati in ne oče. Povej mi kdo je tvoja mati in povem ti kdo si. V tem smislu.
Ismail ni bil nič nezakonski. Nezakonske je izumila cerkev. V tistem času je bilo logično če ena ne rodi lahko rodi druga ženska. Ampak bistvo ni tukaj za razhod. Razhod se začne ko bog jhvh pove Abrahamu da on zaveze ali po domače pogodbe ne bo sklepal z ismailom in njegovimi potomci ampak samo z Izakom ki ga je obljubil Sari in njemu in njegovimi potomci seveda. Abraham je bil seveda zelo zalosten saj je imel ismaila rad. Bog pa vseeno ismaila ni pustil na cedilu. Abrahamu je obljubil da bo poskrbel zanj in da bo iz njega izšel velik narod. Hagar in ismail odideta. Ismail se poroči z neko žensko iz Egipta. Nastaneta dva naroda iz dveh sinov Abrahama.
Zgodba lepo ponazori da prvorojenstvo ni bistvo ker bog lahko izbira drugače če želi. Bistvo je mati in ne oče. Povej mi kdo je tvoja mati in povem ti kdo si. V tem smislu.[/quote]
Ja, ampak vseeno gre tu za razcep dveh ver. Islama in krščanstva. Ker krščanstvo pozabi na Išmaela. Islam pa priznava oba.
Jaz v tej zgodbi še vedno vidim to, da hoče krščanstvo enega sina zatajiti, ker ni sin zakonite žene.
Še manj mi je pa jasno zakaj je hotel Abraham ubiti Izaka kot dar bogovom (sicer ga ni, ampak namen je pa imel)? Ta del mi pa res ni bil nikoli jasen? Razumem, da je Abraham narobe razumel in je mislil, da mora darovati ljubega sina bogu (torej ga ubiti). Ampak zakaj bi sploh poslušal boga, ki je zloben? Seveda ni šlo za to, da bi bog res to zahteval, šlo je za to, da je Abraham narobe razumel. Samo vseeno bi ubil sina.
Ne znam točno razložiti. Muslimani priznavajo oba sina. Kristjani pa samo Izaka.
Pa nekam je treba umestiti še judovstvo. V glavnem vse te tri vere imajo skupen izvor. Potem pa se ločijo, ker eni priznavajo vse, eni samo nekatere.
Bi jaz rabila kako knjigo za telebane, da je to bolj na enostaven način razloženo. In da je nevtralno do vseh treh ver.
Zgodba lepo ponazori da prvorojenstvo ni bistvo ker bog lahko izbira drugače če želi. Bistvo je mati in ne oče. Povej mi kdo je tvoja mati in povem ti kdo si. V tem smislu.[/quote]
Ja, ampak vseeno gre tu za razcep dveh ver. Islama in krščanstva. Ker krščanstvo pozabi na Išmaela. Islam pa priznava oba.
Jaz v tej zgodbi še vedno vidim to, da hoče krščanstvo enega sina zatajiti, ker ni sin zakonite žene.
Še manj mi je pa jasno zakaj je hotel Abraham ubiti Izaka kot dar bogovom (sicer ga ni, ampak namen je pa imel)? Ta del mi pa res ni bil nikoli jasen? Razumem, da je Abraham narobe razumel in je mislil, da mora darovati ljubega sina bogu (torej ga ubiti). Ampak zakaj bi sploh poslušal boga, ki je zloben? Seveda ni šlo za to, da bi bog res to zahteval, šlo je za to, da je Abraham narobe razumel. Samo vseeno bi ubil sina.[/quote]
V drugem primeru se gre zato da je bog preverjal a bo naredu vse kar mu reče tudi če bo to nekaj nepredstavljivega kot je žrtvovanje sina. Ko je videl da ga Abraham slepo uboga je preprečil uboj. Kot vsemogočni bi seveda lahko oživil Izaka če bi ga Abraham fental ampak preizkus je bil za Abrahama in ne za izaka. Preizkusal je ali se bo Abraham odpovedal nečemu kar najbolj ljubi.
Mislim da se krščanstvo z ismailom ne ukvarja. Seveda ga priznava kot sina Abrahama ker je to nemogoče zatajiti. Ni pa sin postave ali sin zaveze. Jezus je pa bil ker je bil pač Jud. Poglej rodovnike očakov jih je ko Rusov. Biblija omenja samo pomembne. Če si tam omenjen si pomemben.
Ne znam točno razložiti. Muslimani priznavajo oba sina. Kristjani pa samo Izaka.
Pa nekam je treba umestiti še judovstvo. V glavnem vse te tri vere imajo skupen izvor. Potem pa se ločijo, ker eni priznavajo vse, eni samo nekatere.
Bi jaz rabila kako knjigo za telebane, da je to bolj na enostaven način razloženo. In da je nevtralno do vseh treh ver.[/quote]
Natančneje je tako krščanstvo Izvira iz judovstva. Islam iz judovstva in krščanstva.
grda resnica
ne laži se spet tukaj, krščanstvo nima nobene zveze z židi, židi še vedno čakajo na ” mesijo”, kristjani pa verujejo, da je odrešenik v Jezusu Kristusu. Židi pravijo, da je sveta Marija prostitutka in da je Jezus sin kurbe. Židi so prekleti, Jezus jim je povedal, da so sinagoga satana, kar lepo piše v novi zavezi. Izobrazi se malo, vzemi v roke novo zavezo.
Še manj mi je pa jasno zakaj je hotel Abraham ubiti Izaka kot dar bogovom (sicer ga ni, ampak namen je pa imel)? Ta del mi pa res ni bil nikoli jasen? Razumem, da je Abraham narobe razumel in je mislil, da mora darovati ljubega sina bogu (torej ga ubiti). Ampak zakaj bi sploh poslušal boga, ki je zloben? Seveda ni šlo za to, da bi bog res to zahteval, šlo je za to, da je Abraham narobe razumel. Samo vseeno bi ubil sina.[/quote]
V drugem primeru se gre zato da je bog preverjal a bo naredu vse kar mu reče tudi če bo to nekaj nepredstavljivega kot je žrtvovanje sina. Ko je videl da ga Abraham slepo uboga je preprečil uboj. Kot vsemogočni bi seveda lahko oživil Izaka če bi ga Abraham fental ampak preizkus je bil za Abrahama in ne za izaka. Preizkusal je ali se bo Abraham odpovedal nečemu kar najbolj ljubi.
Mislim da se krščanstvo z ismailom ne ukvarja. Seveda ga priznava kot sina Abrahama ker je to nemogoče zatajiti. Ni pa sin postave ali sin zaveze. Jezus je pa bil ker je bil pač Jud. Poglej rodovnike očakov jih je ko Rusov. Biblija omenja samo pomembne. Če si tam omenjen si pomemben.[/quote]
Sem bila prav jezna na Abrahama, ker je hotel sina fentat (saj se smešno sliši, ampak zaradi tega, ker je hotel sina ubiti, je zame zelo negativen lik).
A mogoče veš kje se judovstvo loči? Sem že vedela pa ne vem več. Če se ne motim, da imajo staro zavezo, nove zaveze pa ne. IN tudi ne vem kam dajo Kristusa, ker najprej je bil jud, potem kristjan in niti ne vem kaj muslimani dajo Jezusa.
Bi jaz rabila kako knjigo za telebane, da je to bolj na enostaven način razloženo. In da je nevtralno do vseh treh ver.[/quote]
Natančneje je tako krščanstvo Izvira iz judovstva. Islam iz judovstva in krščanstva.[/quote]
Skupen izvor, skupni Jeruzalem, zraven pa toliko vojn :(.
jezus je bil rojen v Izraelu, je pa odstopil od židov in zapovedal Novo zavezo, po kateri zapoveduje, da ljubi bližnjega kakor sebe. Židi so ga izdali in zahtevali njegovo križanje pred rimsko vojsko. Rimljani niso videli krivde na njem, a so ga židi dali križat. Jezus je povedal, da so židi prekleti in da sinagoga od satana.
Mislim da se krščanstvo z ismailom ne ukvarja. Seveda ga priznava kot sina Abrahama ker je to nemogoče zatajiti. Ni pa sin postave ali sin zaveze. Jezus je pa bil ker je bil pač Jud. Poglej rodovnike očakov jih je ko Rusov. Biblija omenja samo pomembne. Če si tam omenjen si pomemben.[/quote]
Sem bila prav jezna na Abrahama, ker je hotel sina fentat (saj se smešno sliši, ampak zaradi tega, ker je hotel sina ubiti, je zame zelo negativen lik).
A mogoče veš kje se judovstvo loči? Sem že vedela pa ne vem več. Če se ne motim, da imajo staro zavezo, nove zaveze pa ne. IN tudi ne vem kam dajo Kristusa, ker najprej je bil jud, potem kristjan in niti ne vem kaj muslimani dajo Jezusa.[/quote]
Za Jude je Jezus pač eden izmed naroda Izraela. Torej Jud. Ne polagajo veliko pozornosti nanj. Je pač samo človek kot vsak drug. Islam veruje da je alahov prerok tako kot drugi pred njim. Krščanstvo pa veruje da je sin jhvh in hkrati sam jhvh, saj veš sveta trojica ja.
A mogoče veš kje se judovstvo loči? Sem že vedela pa ne vem več. Če se ne motim, da imajo staro zavezo, nove zaveze pa ne. IN tudi ne vem kam dajo Kristusa, ker najprej je bil jud, potem kristjan in niti ne vem kaj muslimani dajo Jezusa.[/quote]
Za Jude je Jezus pač eden izmed naroda Izraela. Torej Jud. Ne polagajo veliko pozornosti nanj. Je pač samo človek kot vsak drug. Islam veruje da je alahov prerok tako kot drugi pred njim. Krščanstvo pa veruje da je sin jhvh in hkrati sam jhvh, saj veš sveta trojica ja.[/quote]
Hvala.
Mogoče veš kaj je tora? A je to notri zapisana stara zaveza ali judovske molitve?
Naj bi bila judovska sveta knjiga oz. zavitek ali kako naj rečem. Samo ne vem pa kaka je vsebina.
Za Jude je Jezus pač eden izmed naroda Izraela. Torej Jud. Ne polagajo veliko pozornosti nanj. Je pač samo človek kot vsak drug. Islam veruje da je alahov prerok tako kot drugi pred njim. Krščanstvo pa veruje da je sin jhvh in hkrati sam jhvh, saj veš sveta trojica ja.[/quote]
Hvala.
Mogoče veš kaj je tora? A je to notri zapisana stara zaveza ali judovske molitve?
Naj bi bila judovska sveta knjiga oz. zavitek ali kako naj rečem. Samo ne vem pa kaka je vsebina.[/quote]
Tora ali petoknjizje ali po domač Lah tudi rečeš stara zaveza. Notri so zakoni, zgodbe itd.. u name it. Tanah po domač judovska biblija sestavlja več knjig npr. Preroki, tora itd..