Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija absolutni posluh – priučljiv?!

absolutni posluh – priučljiv?!

Malo sem gledala po spletu in sem našla razne polemike na to temo. Eni zagovarjajo stališče, da se s tem rodiš, drugi pa da je to tako rekoč piflarija. Jaz sem verjela, da se s takim posluhom rodiš, dokler nisem sama začela prepoznavati tonov na klavirju in kmalu za tem sem lahko identificirala tudi vsakdanje zvoke in povedala, kako čist je ton (slišim približno do osmine tona). Jaz se gotovo NISEM rodila s tem, sem pa bila vse življenje izpostavljena glasbi in v žlahti je ni osebe, ki bi bila brez posluha. Začelo pa se je tako, da sem se pri 11 letih začela po posluhu učiti igrati klavir (takrat sem imela samo sintersajzer). Zadeva je napredovala in starši so nama z bratom kupili pianino. Začela sem hoditi na ure klavirja in takrat sem ugotovila, da lahko razločim zelo majhne “fuše” (drugi niso slišali nič in so me čudno gledali) zelo dobro sem slišala tudi intervale in akorde. Čisto počasi sem začela zaznavati minimalne razlike med toni. Zgodilo se je zelo postopoma in ne čez noč. Danes ima vsak od 12 tonov zame svojo “barvo.” Če se ton premakne oktavo nižje je barva temnejša. Na podlagi tega tudi razvrščam ostale zvoke (vem, sliši se čudno x). Ko pride do akordov slišim posamezne note. Lahko povem ali je nek hrup bližje E ali F. Ali ima kdo podobne izkušnje, pozna koga ali pa ga zanima ta tema? Prosila bi za čim več informacij. Mislite, da je posluh prirojena sposobnost ali priučljiva zadeva? Pa brez kreganja 🙂

P.S Absolutni poluh(prepoznavanje tonov brez začetne intonacije) ni isto kot relativni posluh(prepoznavanje intervalov, akordov glede na referenčni ton).

Mislim da ste se rodili s tem ker jaz, ko sem bila majhna sem si mislila da posluha sploh nimam. Potem pa sem sla v solo hodila malo na pevske in se ucila kljunasto flavto. Note smo imeli,nismo se pa kaj vec ukvarjali s teorijo,za tem sem sla v glasbeno. Potem me je nekdo ucil kitaro s teorijo vred (bila sem v 3.razredu glasbene sole,on me je ucil za 5 razred in jaz sem vse hitro razumela. A v glasbeni soli je nekega dne sosolka imela glasbo ki je bila v C- duru. Potem me je ucitelj testiral in ugotovili smo, da imam absolutni posluh. Vem da ste se ucili klavirna posluh, a jaz pa sem na lkj.flavto igrala melodije,ki so zvenele v redu. Mislim, da ste se s tem rodili,ker noben z relativnim posluhom ne more tako dobro slisati. Pa saj slisite bolje,kot jaz 🙂

Mislim da ste se rodili s tem ker jaz, ko sem bila majhna sem si mislila da posluha sploh nimam. Potem pa sem sla v solo hodila malo na pevske in se ucila kljunasto flavto. Note smo imeli,nismo se pa kaj vec ukvarjali s teorijo,za tem sem sla v glasbeno. Potem me je nekdo ucil kitaro s teorijo vred (bila sem v 3.razredu glasbene sole,on me je ucil za 5 razred in jaz sem vse hitro razumela. A v glasbeni soli je nekega dne sosolka imela glasbo ki je bila v C- duru. Potem me je ucitelj testiral in ugotovili smo, da imam absolutni posluh. Vem da ste se ucili klavirna posluh, a jaz pa sem na lkj.flavto igrala melodije,ki so zvenele v redu. Mislim, da ste se s tem rodili,ker noben z relativnim posluhom ne more tako dobro slisati. Pa saj slisite bolje,kot jaz 🙂

New Report

Close