adaptacija podstrešja-dokumentacija,…????
sem čisto nova na tem forumu. s fantom sva se odločila da si bova na podstrešju njegove stare mame-babice uredila mansardno stanovanje. sva mlad par-ki s tem nekako še nima izkušenj…
zanima me vrstni red…. kaj storiti najprej??? prepis??? darilna/izročilna pogodba-kako je s tem?? kakšno je kaj obdavčenje na te pogodbe? nato streha ali notranjost??
v notranjosti podstrešja bi naredila par zidov- spalnica,soba in kopalnica. ostali prostori kot so jedilnica,dnevna soba in kuhinja bi bili nekako v enem. streha se ne bi spreminjala-le zamenjava kritine pride ter nekaj strešnih oken-frčade ne bova delala. delal se bo le ločen vhod-ki pa bi bil s stranske strani hiše-in lesen z malo terase-povezan med dvema stavbama (hiša ter garaža-vmes je cca 3,7m širine). s časoma se bi spremenila tudi fasada. zanima me ali za to potrebujem gradbeno dovoljenje,svetovanje arhitekta ali samo priglasitev na občini-in kako je s tem?? nekako me za gradbeno dovoljenje in svetovanje arhitekta zanimajo okvirni stroški..
še malo o sami konstrukciji… hiša je starejša.. dolžina je cca 16m široka pa tam okoli 7m. tako da je sama kvadratura hiše ogromna… hiša je na ravnini-klet,pritličje in mansarda. je klasična streha-z obeh strani ravna-naklon je cca 40*.
kako pa je s predvidenimi stroški?? dokumentacija?? kako pa je s tem da je hiša 1-stanovanjska oz 2in več stanovanjska?? od česa je to odvisno?? kaj pa sprememba namembnosti in nekoriščenega v koričene prostore??
tako pa sem se razpisala…se opravičujem za tako dolgo branje..samo res me zanimajo te stvari… vse je enkrat prvič… že vnaprej hvala za kakršen koli uporaben odg…
če sem pa kaj pozabila napisati-me pa kar vprašajte….
lp… sabina
Pozdravljeni,
v kolikor gre za rekonstrukcijo objekta je, skladno z Zakonom o ograditvi objektov (ZGO-1) potrebno zaprositi za gradbeno dovoljenje; to storite na upravni enoti.
ekipa Najpravnosvetovanje
Pozdravljeni,
v kolikor gre za rekonstrukcijo objekta je, skladno z Zakonom o ograditvi objektov (ZGO-1) potrebno zaprositi za gradbeno dovoljenje; to storite na upravni enoti.
ekipa Najpravnosvetovanje
http://www.najpravnosvetovanje.si[/quote%5D
rekonstrukcija?? se pravi celoten objekt? tudi če prvotna oblika objekta glede na zunanjost ostane enaka-moramzaprositi za gradbeno dovoljenje? kakšen je pa strošek s tem? oz ko imam gradbeno-kaj/kam pa potem?
najlepša hvala za odg.. =)
Gradbeno dovoljenje rabiš zaradi dozidave stopnišča za dodatni vhod in pa zaradi spremembe namembnosti iz enostanovanjske stavbe v dvostanovanjsko stavbo, vendar je vprašanje, če je to sploh možno. Če je podstrešje do sedaj neizkoriščeno bosta morala plačati tudi komunalni prispevek (tu se mogoče lahko kaj špekulira). Če boste delali prepis podstrešja, bo pa to še etažna lastnina, razen če boste prepisali delež. Prvi korak bi bil, da zaprosita za lokacijsko informacijo in ugotovita, kaj sploh lahko zakonito počneta na zemljišču.
Pozdravljeni!
Da še se sama pridružim pogovoru…
Tudi naše podstrešje je popolnoma neizkoriščeno (zgoraj sameva ena omara s starim učnim gradivom). Hiša je večstanovanjska in k vsakemu stanovanju bi naj pripadal del podstrešja, naš del je torej neizkoriščen.
Odločili smo se, da bi zgoraj naredili ven eno majhno sobo, 15m2. Streha je nova, naredila bi se edino dodatna izolacija. Okno je že na večji steni, tega bi povečali. Podstrešnih oken ne bi delali. Gor bi se vlekla edino elektrika in nič drugega, morda tudi elektrike nebi bila potrebna saj bi zgoraj bil moj (hobi)atelje.
Ali je tudi za takšno spremembo podstrešja potrebno gradbeno dovoljenje?
Prosim za odgovor…
LP!
Ne glede na to, koliko etažnih lastnikov vas živi v omenjeni hiši, bi ti svetoval, da pred začetkom gradnje hobby sobice urediš lastništvo točno določenega dela podstrešja tudi “na papirju”.
Pravno gledano bi bil, če bi živelo v hiši 16 EL, vsak od vas solastnik “tvoje sobice” v pripadajočem deležu do 1/16.
Verjetno pa boš za nameravana dela najela tudi projektanta, katerega projekt boš potem priglasila na UE oz. občini, kjer ti bodo izdali dovoljenje za poseg v objekt.
Seveda boš potrebovala tudi soglasja vseh etažnih lastnikov.
Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd
Najprej hvala za odgovor!
Pravico do tega dela podstrešja imamo 3 stranke. Vsaka stranka poskuša svoj del čim bolje izkoristiti (zbiranje navlake), je pa bilo že veliko govora o tem, da bi si zgoraj kdo na svojem delu naredil kakšno sobico, saj so sama stanovanja zelo majhna. drugače v celotni hiši nas živi 8 strank. Stranke v pritličju imajo garaže ali samostojne zidane drvarnice, stranke v 1.nadstropju imamo dostope do podstrešja. ker je hiša na L smo v tem delu 3 stranke, v drugem delu je 1 stranka in tisti že imajo na podstrešju stanovanje (starejše od 25 let).
tako, da predvidevam, da v glavnem prosim za soglasje ti dve moji sosedski stranki, lahko poprosim za soglasje tudi ostale, mislim da ne bo težav (realno: večji del tako imajo vsi vse okoli nelegalno, bodo se pa že strinjali z legalno potjo… hehe).
Pravkar sem poslala povpraševanje po ceni za projektanta. Menim pa, da bo tukaj potrebno samo dovoljenje za spremembo namembnosti, saj ne bomo posegali v zunanjost zgradbe, vzdrževalna dela pa so tako pomembna in dovoljena, celo priporočljiva, ali ne?
V ponedeljek grem na UE, da preverim kaj vse je zares potrebno.
Iskrena hvala za pomoč!
Hm, če boste vzidali večje okno se to šteje kot “sprememba zunanjosti objekta”.
Če vas je v hiši skupaj osem strank, potem morate imeti sklenjeno pogodbo o medsebojnih razmerjih, kjer so lastniški deleži točno določeni. Na vsak način pa mislim, da moraš za soglasje vprašati vse etažne lastnike stavbe – zgolj v izogib težavam v prihodnjosti.
Želim ti, da stvari dobro urediš s čimmanjšimi stroški.
Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd
Velja, seveda se strinjam, hvala.
Pravzaprav, sedaj ko ste omenili pogodbo o medsebojnih razmerjih…mi nekaj takšnega že imamo, je sicer iz leta 1998 gre pa za dogovor vseh lastnikov, kar pa je overil upravitelj naše hiše.
No saj sedaj sem šele v fazi 1, tj.(po naše) nabiranje čimveč informacij in izkušenj. Pa, da vidim, če se to sploh izplača. pa kako dolgo se sploh čaka na to gradbeno dovoljenje. Ker realno povedano ves material in vse kar potrebujem za notranjo obdelavo stropa, sten in tal nanese v skupnem znesku samo 1000 eur. Hmm…Niti slučajno pa ne nameravam za kakšno gradbeno dovoljenje dati več kot 500 eur. Niti se mi ne zdi normalno…kajti če težijo k samemu izgledu, potem bo verjetno (če)kasneje, ko bo noter pravo okno, veliko lepše izgledalo, kot sedaj ko je neko zidano okno, dobesedno luknja oz.luknjice (v stilu šahovnice) v zid.
Pa tudi, če se pelješ po Mariboru (verjetno ne samo po Mariboru, je pa za pričakovat), vidiš večstanovanjske hiše, kjer ima vsak drugi stanovalec svojo fasado, po možnosti še kakšno drugo barvo..pa ne en belo, drugi bež, pač pa en rdečo, drugi svetlo zeleno…eni imajo lepa bela plastična okna, drugi jih raje (NA GROBO) zazidajo, da jih menjajo čim manj…mislim, pravi cirkus in to na samem vstopu v to našo kulturno prestolnico! a tega pa pol ne vidijo, ali kako?
Me prav zanima…
Bom javila, kako se bom dogovorila na UE, morda bo v bodoče še komu prav prišlo. =)
No hvala še 1x pa lep dan še naprej!
S spoštovanjem,
Maša
Forum je zaprt za komentiranje.