Aglurab in tezave
Mama je imela danes previsok sladkor 30. Dobila je povisano dozo agluraba. Zjutraj, ob kosilu, zvecer.
Opazila sem da ji aglurab dela tezave. Saj je ob novi dozi ob kosilu, imela kar kmalu slabosti in driske. Izcrpana je in lezi. Nima apetita.
Menim da je to od agluraba.
Kako resujete tezave?
Zdravnico ima cez 3 tedne, sem ji predlagala v kolikor bo tako vsak dan, da ji zdravilo zamenja, seveda ce bo posluh na drugi strani.
Kje se dobi, 04.02.2022 ob 20:58
Kakšen merilec je to? Prosim, me zanima tudi cena.
V sanalaborju
https://www.sanolabor.si/artikel/freestyle-libre
Senzor velja za 14 dni. Potem spet nov, razen ce diabetolog napise, to le tistim z inzulinom
Racunaj oboje okrog 120 eur
Merilec in senzor (nalepka, ki ima na sredini tanko iglo, ki gre v kožo in špeh) je moja mama dobila pri svoji diabetologinji v bolnici. Mama je to videla na internetu, zanj pa je zaprosila sama, niso ji ga ponudili sami od sebe.
Senzor/nalepko menjaš na 14 dni, se pravi vsakodnevno pikanje odpade. Je zelo zadovoljna.
Šnelca_783, 04.02.2022 ob 20:41
Mama je imela danes previsok sladkor 30. Dobila je povisano dozo agluraba. Zjutraj, ob kosilu, zvecer.
Opazila sem da ji aglurab dela tezave. Saj je ob novi dozi ob kosilu, imela kar kmalu slabosti in driske. Izcrpana je in lezi. Nima apetita.
Menim da je to od agluraba.
Kako resujete tezave?
Zdravnico ima cez 3 tedne, sem ji predlagala v kolikor bo tako vsak dan, da ji zdravilo zamenja, seveda ce bo posluh na drugi strani.
Šnelca, Aglurab povzroča hudo drisko in tudi slabost, ki pa sčasoma načelno mine. Zdravnik (v mojem primeru endokrinolog) bolniku napiše shemo, kako zelo postopoma zviševati odmerek.
Merilec, 04.02.2022 ob 21:25
Merilec in senzor (nalepka, ki ima na sredini tanko iglo, ki gre v kožo in špeh) je moja mama dobila pri svoji diabetologinji v bolnici. Mama je to videla na internetu, zanj pa je zaprosila sama, niso ji ga ponudili sami od sebe.
Senzor/nalepko menjaš na 14 dni, se pravi vsakodnevno pikanje odpade. Je zelo zadovoljna.
Ali je na inzulinu da je dobila to od zdravnice?
Mama je na aglurabu ze par let. Zvecer jemala tbl.
V zacetku jih je tudi zjutraj. Ko se je uravnalo pa samo zvecer.
Zdaj pa ji je poskocilo na 30. Zato je danes zjutraj takoj vzela aglurab( 750 al 850???), ob kosilu kot ji je povecala to dozo. In cez dve uri driska, slabost. Izcrpana, lezi. Dobesedno sem jo silila piti in nekaj jesti.
Za kosilo sem ji naredila na hitro orado, spinaco. Posladek loncek gozdnih sadezev.
Rojstno dnevno kosilo in sladice so odpadle.
Je pa bedno, tak roj.dan prezivet na diabeticni in s takim visokimi vrednostmi.
Zjutraj ni nic jedla. Edino eno banano na diabeticni. Se to jo je zdravnica nahrulila kaj je banano. Mama ji je rekla da zjutraj ni jedla, da je lacna in da ji banana pase. Ona pa njej naj vzame kos crnega kruha in puter. A v cakalnici bo padel kruh s putrom??
Vzeli so ji kri za srce, ledvice, scitnico. Vse ok. Le vnet mehur ima. Dobila tudi neka zdravila.
Ob tabletah je nujna, ampak res nujna tudi dieta! Trajna, ne samo dva ali tri dni, ko sladkor ponori!
Pa gibanje in primerna telesna teža!
Vem, ker ima moja mami sladkorno prek 30 let in ima z vsem naštetim sladkor še vedno na tešče okrog 8 in tromesečno povprečje primerno.
Jemlje pa Novonorm in Gliclado.
Samo dieta, 05.02.2022 ob 11:34
Ob tabletah je nujna, ampak res nujna tudi dieta! Trajna, ne samo dva ali tri dni, ko sladkor ponori!
Pa gibanje in primerna telesna teža!
Vem, ker ima moja mami sladkorno prek 30 let in ima z vsem naštetim sladkor še vedno na tešče okrog 8 in tromesečno povprečje primerno.
Jemlje pa Novonorm in Gliclado.
Glede hrane se kar nekako drzi. Samo kaj ko ji fotr stuli cokolade in bonbone pod nos. Glede tega je boga res, vzame koscek, ta ne odneha. Sem ga veckrat ostro napadla, al ji zeli slabo. Pa pravi da ne, samo da se on ne razume.
Je pa res da ji velikokrat skuham ajdovo kaso, pa ni ljubiteljica.
Al pa ji recem naj poje peceno jajce, salcko borovnic.
V skrinji ima borovnice, jagode, gozdne.
Pa raje vzame kos kruha z belo kavo. To je bz.
Kruh ni noce pect, pa je v penziji. Ko sem ji spekla s semeni, cim manj moke je pa jedla.
Telesno tezo ima ok.
Obroke pa je velikosti dlani.
Zadnja 3 tedna sem ji zunaj rekla, da prevec hodi in se zadrzuje na mrazu. Da bo dobila vnetje mehurja, vcasih na mrzli klopci je znala sedet po sprehodu.
Vceraj je na parkiriscu srecala enega internista-diabetolog, ki jo je od prej iz sluzbe poznal in se pred leti so bili bolj kolegi. In je takoj prisel do nje. Takoj je prepoznal da je izcrpana. Pa mu pove da ima visok sladkor, pa ne ve ce bo sla v diabeticno( ko so se ji zamerili), ali se bo narocila v nek drug kraj. On pa njej, takoj zdaj, bom klical kolegico, da te sprejme. Je nova ekipa in ni vec zoprnel.
Prijel se je za glavo in rekel, da takega primera ni imel ko bi nekdo imel 30 in ne cutil da ima. Da je ocitno organizem kar zdrav.
Ce ji ne bi on tako rekel, meni ne bi hotela it v to ambulanto.
Zdravila ce imajo tako stranske ucinke, ona pravi da so te slaboati kot pri kemoterapiji, naj ji zamenja. Ne pa da v svojo skodo zbezi.
Jaz ji sladic nisem ponujala, sem skrila. Potico sem dala v skrinjo. Popoldan kdor je prisel ji voscit sem ponudila sladko in ostalo od jedi je odpadlo. Bo praznovala kasneje pa je.
Šnelca, jaz imam Aglurab 1000mg, 1 tbl zjutraj in eno zvečer. Ko sem imela pljuučnico, sem bila v bolnici in tam mi je sladkor ponorel, tako da sem tam imela celo inzulin. Vrednosti pa tam od 12 do 24. Ko sem prenehala z antibiotikom, se mi je umirilo in sem imela za domov poleg Agluraba še glicado. Vendar po pregledu v diabetični, so mi glicado ukinili, ker sem imela super rezultate za tri mesece nazaj. Ampak jaz od tedaj res pazim. Ne jem belega kruha. Imam štiri ali pet obrokov na dan, popoldansko malico večkrat spustim, ker imam večerjo že ob šestih. Malica je npr.en kos sadja( jagodičevje, jabolko, nikakor banana ali grozdje) ali kefir.
En primer: za zajtrk pojem max.en kos kruha, ovseni ali pirin, s sirnim namazom ali pa rezino kake lahke salame, pa vedno je zraven zelenjava, npr. paradižnik, paprika ali kivi, par jagod.
Kosilo zelenjavna juha, en res mali kos pustega piščančjega mesa ali riba, če že krompir, je zgolj pokuhan, raje neoluščen riž, veliko zelenjave, cvetača, brokoli. Za večerjo kos lososa in solato. Pijem nesladkan čaj ali vodo. Včasih, ko mi zapaše, pa jabolčni sok razredčim, to pomeni za dva prsta dam soka ostalo vodo. Pojem tudi kdaj pa kdaj kak piškot, košček čokolade, vendar potem naprej pazim še bolj in namesto enournega sprehoda, hodim vsaj še pol ure dlje.
Imam aparat in se špikam. Ker se držim diete, se mi ni potrebno 3x na dan, to sem se na začetku in zapisovala rezultate. Sama nikoli nisem spreminjala odmerka tablet. Se ne upam.
Tako, da meni se je leto nazaj življenje spremenilo, prej nisem bila pozorna, jedla enkrat na dan, pa zelo nezdravo. Zdaj pa lahko. Ker sem prisiljena v to, ker ne želim prekmalu priti na inzulin.
Moj nasvet: strezni očeta in mamo, da je nase treba pazit in gledat kaj se je. Ne morejo samo tablete tega delat.
Sladkorcek, 05.02.2022 ob 13:11
Šnelca, jaz imam Aglurab 1000mg, 1 tbl zjutraj in eno zvečer. Ko sem imela pljuučnico, sem bila v bolnici in tam mi je sladkor ponorel, tako da sem tam imela celo inzulin. Vrednosti pa tam od 12 do 24. Ko sem prenehala z antibiotikom, se mi je umirilo in sem imela za domov poleg Agluraba še glicado. Vendar po pregledu v diabetični, so mi glicado ukinili, ker sem imela super rezultate za tri mesece nazaj. Ampak jaz od tedaj res pazim. Ne jem belega kruha. Imam štiri ali pet obrokov na dan, popoldansko malico večkrat spustim, ker imam večerjo že ob šestih. Malica je npr.en kos sadja( jagodičevje, jabolko, nikakor banana ali grozdje) ali kefir.
En primer: za zajtrk pojem max.en kos kruha, ovseni ali pirin, s sirnim namazom ali pa rezino kake lahke salame, pa vedno je zraven zelenjava, npr. paradižnik, paprika ali kivi, par jagod.
Kosilo zelenjavna juha, en res mali kos pustega piščančjega mesa ali riba, če že krompir, je zgolj pokuhan, raje neoluščen riž, veliko zelenjave, cvetača, brokoli. Za večerjo kos lososa in solato. Pijem nesladkan čaj ali vodo. Včasih, ko mi zapaše, pa jabolčni sok razredčim, to pomeni za dva prsta dam soka ostalo vodo. Pojem tudi kdaj pa kdaj kak piškot, košček čokolade, vendar potem naprej pazim še bolj in namesto enournega sprehoda, hodim vsaj še pol ure dlje.
Imam aparat in se špikam. Ker se držim diete, se mi ni potrebno 3x na dan, to sem se na začetku in zapisovala rezultate. Sama nikoli nisem spreminjala odmerka tablet. Se ne upam.
Tako, da meni se je leto nazaj življenje spremenilo, prej nisem bila pozorna, jedla enkrat na dan, pa zelo nezdravo. Zdaj pa lahko. Ker sem prisiljena v to, ker ne želim prekmalu priti na inzulin.
Moj nasvet: strezni očeta in mamo, da je nase treba pazit in gledat kaj se je. Ne morejo samo tablete tega delat.
Hvala. Ji bom tvoje prebrala.
Uff, je dobila mislim da ravno antibiotike za mehur. Uffda ji to ne bo dvignilo do neba vrednosti.
Res hvala za konkreten primer jedilnika, za predstavo in ideje je lazje.
Cim bolj mirno ti zelim s sladkorno.