Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ah ta zavod za zaposlovanje :(

Ah ta zavod za zaposlovanje :(

Lepo bi vas prosila za vaše mnenje. Po končani srednji šoli (turistična tehnica) sem se odpravila študirat a sem hitro ugotovila, da nisem izbrala prave fakultete. Zato sem se to leto vpisala na zavod, da bi to leto kaj delala hkrati pa končno ugotovila, kaj me resnično veseli in da bi izbrala pravo fakulteto. Pošiljaja sem prošnje naokrog in okrog a brez odgovora, zavod mi pri tem ni nič pomagal. Vsake tri mesece so mi sprintali nov načrt za zaposlovanje in adijo… Ker nisem dobila dela sem pač ždela doma in se prijavila na jesenski rok mature, saj bi tam opravila peti predmet in bi se končno lahko vpisala na faks, ki me je od nekdaj zanimal. Naslednji teden grem na morje, potem pa se bom pripravljala na maturo. Danes pa dobim sms, da me na emailu čaka napotnica na delovni preizkus v neki proizvodnji. Preberem in prvič slišim za te delovne preizkuse, nato pa najdem na internetu, da je to izkoriščanje mladih v času dopusta (julija, avgusta), ko gredo njihovi zaposleni na dopust in si kao pač morajo najti zamenjavo. Uvajajo te in te na koncu ne zaposlijo, torej gre za veliko izkoriščanje. Zraven seveda pripisana grožnja, da če se ne javim na ta delovni preizkus, da me bodo izpisali iz zavoda. Celo leto se trudim, potem pa od zavoda dobim edino povabilo na to izkoriščevalsko delovno mesto in zraven še opomin.

Zanima me, ali je sploh možen kakšen izgovor, da ne bi šla na ta delovni preizkus? Res da se bom konec avgusta izpisala iz zavoda in dobila status študentke, ampak ne bi rada, da me vržejo prej iz zavoda in mi ta zadnji mesec propadejo vse ugodnosti.

Vsakršen nasvet je dobrodošel

Lep pozdrav

kaj pa če zboliš? vročina pa to?

Kakšne koristi pa imaš, če si prijavljena na zavodu?

Pejt svoji zdravnici pa se zmen za “opravičilo”. 🙂

Ja če nisem prijavljena na zavod, ne bi dobila socialne pomoči…

Drugače pa ja sem ugotovila, da ti zavod pomaga samo takrat, ko te potrebuje za izkoriščanje

Ja težko bom dobila opravičilo, saj niti ne vem, kdaj bodo razgovori, ker je to napotnica, da se pošlje CV podjetju. Razmišljala sem , da bi poslala obupen CV, pa ne bi vzeli, ampak ne vem če je to rešitev. Na živce mi gre, da se celo leto trudim (naredila sem tudi licenco za vodičko itd..), potem pa mi pošljejo take “Ponudbe”

Tudi ti na nek način izkoriščaš ZRSZ, če ne ne bi bila tam prijavljena in prejemala od države DSP. Kaj pa če bi to vzela kot preizkušnjo, da se lahko nekaj novega naučiš in dobiš nekaj delovnih izkušenj, ki predvidevam, da jih glede na tvojo starost nimaš. Lahko ti koristijo tudi pri nadaljnjem zaposlovanju. Tudi širiš si krog poznanstrv, nisi doma, si aktivna in nenazadnje še zaslužiš nekaj. Glej torej s pozitivne plati.

Zelo poznano. Pošlji tisti CV na podjetje, kamor so te napotili. Počakaj, da boš klicana na razgovor oz. preizkus. Enostavno ne greš, v treh dneh pa dostaviš na Zavod zdravniško opravičilo. Še predobro vem, kaj in kako gre na zavodu….Imam precej negativnih izkušenj, predolga zgodba. V podjetje pošlji tudi po mejlu ali sporoči po telefonu, da si bolna, da ne moreš.

Kot je napisala, prejema DSP, drugače pa je za nezaposlenega otroka, ki se ga uveljavlja kot VDČ pri dohodnini, pogoj prijava na Zavodu za zaposlovanje.

Aha, torej pravice bi ti koristila, obveznosti pa nobene. Ne vem če bo šlo, saj vidiš, da se ti zapleta…

Davkoplačevalec ne govori kar nekaj, če nimaš pojma. Bila sem na vseh neumnih predavanjih Zavoda, ki niso imeli nobenega smisla, na nekih seminarjih, kamor so me poslali in obljubljali zaposlitev, pa ni bilo nič od tega. Bi se že zdavnaj zaposlila, če bi bilo pri nas mogoče dostojno živeti tudi s peto stopnjo izobrazbe.

hvala ostalim za prijazne nasvete 🙂

Izpiši se iz evidence brezposelnih, pa se ti ne bo potrebno več nikoli udeležiti nobenega seminarja in usposabljanja. Ne, to pa ne, ker imaš korist od ZRSZ in prejemaš socialno pomoč. Ja, žalostno vsi bi koristili pravice, na obveznosti pa bi kar pozabili. Ja, pa ne gre to tako.

To je isti šmorn ko invalide napotujejo iz zavoda za zaposlovanje na neko invalidsko podjetje v Ljubljani, kateremu sloves seže daleč v negativo, saj delavce ne zaposli, ampak jih samo po dnevih preizkuša in z nikomur ni zadovoljen. To se pravi, da pride vsak na vrsto za en dan na preizkus (na koncu ga ne izberejo, ker pač ni dobr) in mesec se obrne. Poveš to na Zavodu, jim pokažeš Mail-e izkušnje drugih (vsi dogodki po istem kopitu. Pa prosiš naj malo inšpekcijo tja pošljejo, zavod pa odgovori “nismo še slišali da bi to podjetje tako delalo. Kaaakoooo nisi slišala draga SVETOVALKA, če ti to ravnokar razlagam. Ne da se jim z tistimi umetnimi nohti niti po tipkovnici udart in mal zgodbe ljudi prebrat ali kakšen telefon dvignit, kaj šele rit.

Moje mnenje je, da na razgovor greš, vendar malo zaigraj, kot da imaš v rokavu že boljšo ponudbo. Igraj nezainteresirano in nesposobno delavko, skratka delavko Zavoda RS za zaposlovanje.

PS: Bi jih pa rada videla vse zaposlene tam gor, da bi v svojih pisarnah sedeli na nasprotni strani mize.

koristi ima zavod od nas. zakaj pa misliš, da je narejeno tako, da se sociala dobiva samo če si na zavodu? Ker bi brez tega zavod propadel, ker bi si službe vsi iskali preko delodajalcev samih in ne preko zavoda, ki ti kao pomaga. Prosim te, očitno še nikoli nisi bil na zavodu in ti, ker sem za razliko od tebe prijazna tega niti ne želim.

kar se pa tiče drugega komentarja pa hvala za komentar. Se strinjam odnos zaposlenih na zavodu je neverjeten, pa sem mislila, da ljudje pretiravajo, dokler nisem bila tudi sama tam. Seveda zdaj bo poletje, dopusti in bodo ljudje izkoristili brezposelne, da zapolnijo mesta, dokler se zaposleni ne vrnejo iz dopusta, potem pa ti bodo pokazali vrata in spet boš na istem

Nina92, v tem se pa strinajm s tabo- glede blesavih predavanj,ki so samo za to, ker kao morajo biti, ti pa tam sedeti in dremati zraven.

Pred 8 leti sem bila tudi jaz prijavljena na ZZ. Prav tako hodila na tista njihova blesava predavanja…najbolj mi je ostalo v spomin predavanje, kako napisati prošnjo za delo! Jao, jao, sem šla, ker sem morala, drugače bi me izbrisali. In to jaz, ki sem napisala ničkoliko prošenj za svoje znance, bivše sošolce, sosede itd…

Potem so me pošiljali na razgovore k nekim privatnikom, za katere so točno vedeli, da imajo delavca za tri mesece, ga ne plačajo in potem iščejo novega. Sem jim jasno povedala, da me k takim naj več ne popšiljajo, ker zastonj delala ne bom. Za pošteno delo, hočem pošteno ali pa vsaj dostojno plačilo, sem rekla. Me je svetovalka samo debelo gledala in me vseeno poslala k nekemu zavarovalničarju na razgovor. Za zavarovalništvo nimam niti ene same male žilice, zato sem na razgovoru to tudi povedala in mu omenila, da sem prišla zgolj zato, ker so me poslali z ZZ. Je razumel in ni kompliciral.

Službo sem dobila…ampak na razgovor za delovno mesto (bilo objavljeno na Zavodu) me ZZ ni poslal, čeprav sem popolnoma ustrezala za delovno mesto, imela 12-letne izkušnje na enakem področju in obvladala zahtevani tuji jezik. Sama sem ukrepala, poslala prošnjo in dobila službo, ki jo sedaj opravljam že 8. leto in svoje delo obožujem. Plača res ni velika, ampak ni panike.

DSP izplačuje CSD in Zavod za zaposlovanje bi obstajal tudi, če prijava pri njih ne bi bila pogoj za DSP (kar je nekoč tudi bilo).

Temeljne dejavnost Zavoda
– posredovanje zaposlitev in zaposlitveno svetovanje
– izvajanje karierne orientacije
– izvajanje zavarovanja za primer brezposelnosti
– izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja
– izdajanje delovnih dovoljenj in zaposlovanje tujcev
– izdelava analitičnih, razvojnih in drugih strokovnih gradiv s področja dejavnosti Zavoda
– informiranje o trgu dela, informacije javnega značaja.
Uporabniki storitev Zavoda so brezposelne osebe, delodajalci, osebe, ki potrebujejo strokovno pomoč pri zaposlovanju in poklicni orientaciji, strokovne institucije in izvajalci programov zaposlovanja, socialni partnerji ter javnost.
http://www.ess.gov.si/o_zrsz/predstavitev

Poleg posredovanja zaposlitev (ne iskanja!) imajo še druge naloge…

moka kocka…

vidiš… še en primer nesposobnega zavoda, ampak tebi je uspelo in si dobila službo, še prej pa bi ti nesposoben zavod skoraj zapravil priložnost

Mene so na začetku točno vprašali kaj me zanima in kaj ne in sem jim rekla, da ne kompliciram, da pa mi resnično ne ležijo edino ročne spretnosti in da v tem resnično nisem dobra. In sedaj me pošljejo na preizkus v podjetje v proizvodnjo podjetja, ki se ukvarja z dizajnom.

Škoda da tudi zavod nima določenih dolžnosti, kot so na primer, če ti ne delavka v parih mesecih ne pomaga najti vsaj 5 podjetij za katere si šolan in jim lahko pošlješ prošnjo, bo dobila odbitek pri plači. Obratno pa seveda če se ne boš udeležil razgovora za katerega res nisi in veš da je izkoriščanje, te bodo brisali.

Se strinjam z napisanim. Tistemu, ki se mu ne da delati je vsak izgovor dober.

Ravno zaradi takih kot je Carolinne sem razmišljala ali sploh napišem svojo zgodbo. Kljub vsem naštetim dejstvom se bo vedno našel nekdo, ki ti bo pametoval, da se zgovarjaš in da se ti ne da delat! RADA BI DELALA! Kar pa ne pomeni, da bom sprejela vsako izkoriščevalsko delo

Nina92 te RAZUMEM čist…. sama sem brez službe že skoraj tri leta, sem že blizu 30let- sama sm iskala službo-brez zavoda in brez dsp! Nakar mi zdaj ni preostalo drugega in sm se tudi jaz prijavila na zzrs in šele zdaj 2meseca prejemam tudi dsp-in jo mislim največ 1leto, ker je vsekakor ne mislim vračat!

Kar se pa tiče iskanja služb, si pa tako ali tako prepuščen sam sebi! In še za v poduk: razume te lahko samo tisti, ki je brez službe in ki si želi delat in išče službo! Nismo vsi na Zavodu in na DSP delomrzneži!!!

hvala za razumevanje. Sem dobro razložila svojo situacijo in nekateri še kar ne razumejo, kot da so nepismeni.

In se strinjam, to razumejo samo tisti, ki so kdaj bili na zavodu. Sem punca stara 20 let in kot vsaka mladenka bi si rada ustvarila normalno življenje, kar si z 180 euri socialne pač ne morem in da me kdo ob tem obtožuje, da se mi ne da delat me resnično razjezi.

saj te razumemo.
Ne se pustit takole izkoriščat, zato se izpiši iz zavoda.
Tako te ne bodo več izkoriščali, pa še tebi ne bo nihče očital, da ti izkoriščaš njih.

Nina 92, pa je izkoriščanje samo zate, torej če ti delaš med poletjem, ali so vsi tisti delavci ki delajo med poletjem grdo izkoriščani ????

naj že enkrat ukinejo ta kao-
zavod za zaposlovanje

New Report

Close