Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek AirBNB – kako se vam splača?

AirBNB – kako se vam splača?

Jaz sem pa hudo skeptična, da se oddajanje preko AirBNB v resnici tako splača kot eni pravite.

Mi smo podedovali garsonjero v samem centru Ljubljana. In seveda je bila prva misel, bomo oddajali preko Airbnb. Pas smo šli računat:

Garsonjero z lahkoto (dobesedno interesenti stojijo v vrsti) oddamo za najmanj 250 € + stroške, ki so še cca 100 € + internet in TV, se pravi vse skupaj cca 400 €.

Podobne garsonjere se na Airbnb oddajajo za cca 30 €/dan. Malce več čez vikend in poleti, mace manj ob dolgoročnem najemu. Kar pomeni, da bi morala biti garsonjera zasedena 14 dni na mesec, da smo na istem oz. verjetno še kakšen dan več, da se pokrije še provizija AirBNB. Pa recimo, da je davek v obeh primerih enak.

Pri Airbnb moraš seveda vračunat še svoje delo, oz. delo agencije, ki tudi ni zastonj. Se pravi, da če bi hoteli resno služiti, bi morala biti garsonjera praktično stalno zasedena, kar je pa nemogoče. Če pa že, pa to pomeni ogromno dela, saj turisti v Ljubljani v povprečju ostajajo le dan ali dva.

Plus srd oz nagajanje ostalih stanovalcev v bloku.

Tako, da me resno zanima, kakšna stanovanje oz. koliko stanovanj imate tisti, ki kao na veliko služite.

Imam designersko opremljeno stanovanje v centru LJ 90 kv. m. Oddajam po 120EUR na dan v sezoni, izven sezone po 65, imam prijavljeno, plačam vse davke itn. Res je ogromno dela, ampak se splača.

Sem podobno razmišljala. In verjetno moraš imet čas, ker gostje se menjajo, treba je sčistit, menjat posteljnino..Imamdva stanovanja, pa sem raje oddala. Čeprav sem se z nekom pogovarjala, ki tudi delo preko Airnbn in je rekel, da bi lahko na primorskem dobila več kot 1200 na mesec, oziroma on toliko dobi. Delajo celo tako, da vzamejo stanovanje v najem in ga oddajajo preko abnb, tebi pa plača najemnino.

Daj napiši še malce več. Koliko časa v povprečju imaš zasedeno? Koliko so stroški stanovanja, kolikšna je provizija od Airbnb ?

Se to res bolj splača, kot če bi stanovanje oddala za 800, mogoče celo 1000 € na mesec + stroški?

Ker po mojih izračunih si tam-tam.

Imam stanovanje v centru LJ. 30m2. Poleti oddajam med 70 in 100 eur/dan. Julij Avgust 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zasedenost…Maj, Junij, September, 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}…ostali mesec cca. 50-60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.

Ko potegnem črto dobim na mesec čistega 1.500-1.800 eur.

Je pa res, da sem pustil službo in imam ves čas tega sveta, da čistim sam/odgovarjam na maile/oddajam ključe in hodim na pivo z gosti – heh, to zadnje z veseljem.

Ni spet toliko, da bom obogatel, ampak mi več pomeni prosti čas, kot pa da bi moral delat za kakšnega zoprnega šefa.

Spucaš v nulo za vsakim, da bo nalsednji dobil tudi kolikor toliko čisto, ali samo malo kozmetično podrgneš vsake toliko? Posteljnino prepereš za vsakim? Si vkalkuliraš stroške čiščenja za vsakim – torej in postljnino, brisače in čiščenje površin za vsakim?
Saj veš, higiena ljudi, pa to. Redno preverjaj glede stenic, uši, bolh, ipd.. Ljudje to prinesejo, hitro.

center lj, bled, bohinj ali ob morju morda še imaš računico, vse ostalo pa po naših izračunih ne, tudi zato, ker je dela okrog čistoče kar nekaj, nečisto pa jaz nikdar ne bi oddajala, zato nismo šli v to.

__________________________________________________ °°° Stay Hungry, Stay Foolish °°° [url]https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs [/url] ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Jaz v centru Ljubljane za enosobno stanovanje dobim preko njih cca. 1400 € na mesec in se mi zelo izplača!

Glede na cene in razpoložljivost na Airbnb, kar težko verjamem, da za take denarje oddajate.

Očitno smo mi nesposobni.

Sem gledala decembra garsonjere kot naša, 30 €/dan. In prostora kolikor hočeš. Čez teden vse prosto, čez vikend, malce manj. Ampak več kot 5 dni v začetku decembra ni imel nihče rezerviranih, ok, nekaj jih dobiš še tik pred zdajci, ampak vseeno do 1400 € je še precej.

Zdaj januarja so cene še nižje in prostora še več.

Tako, da mi smo kar oddali, ker resnično ne vidim računice. Nam poleg službe to ne bi zneslo in vprašanje, koliko bi se nam v resnici splačalo. Da bi pa še nekoga plačevali, da nam vse skupaj rihta, pa vprašanje, če ne bi bili celo v minusu.

Za dizajnersko opremljeno stanovanje izdaš kar nekaj denarja, zato ne verjamem tem zaslužkom, vsaj dokler si ne poplačaš začetnega vložka.

Bil na drugem forumu, tema ista, se kar strinjam s citiranim. Dodajam: Air BnB najprej naredi dober promet. Čez pol leta vse drugače. Preberite je zanimivo. Moja izkušnja enaka.

https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?f=151&t=11047907&start=120

Ne splača se ti “Ne splača”, ker plačuješ vse davke. Izračun je kar točen. Gre za famo kok lastniki stanovanj zaslužimo.

AirBnb je full katastrofa. Ko začneš si full viden. Rezervacije letijo. Po pol leta realnost. Nižanje cen, klanje. Namenoma si povečujejo floto stanovanj in ti potem dejansko obveščajo da maš previsoke cene. Kako, če so mi v prvem letu po višjih vse takoj prodali. Greš na booking se prijaviš. Saj nisi delal zastonj prideš v radar inšpekciji in pokasiraš davke še za nazaj.

Gostje niso bili slabi. Gre če zavestno goljufaš, se ne legaliziraš, če bo inšpekcija še naprej kaznovala zgolj legalne in če stanuješ zraven.
Sam se v tem kaosu nisem počuil dobro. Tud v pogovorih z drugimi iste izkusnje

Na nepremičninah je čedalje več oglasov za stanovanja, ki so bila brez dvoma opremljena za airbnb ali booking – to se jasno vidi na slikah. Glede na to, da so dana v prodajo v visoki sezoni, se očitno ne splača več toliko kot tistim na začetku. Preveč konkurence in veliko dela, kar gre, če nisi zaposlen, sicer pa težko. Ne moreš ob vsaki uri iti iz službe, da sprejemaš goste.

Ko bo Furs dosledno opravil svoje delo, ko bo končno ena od lenih in nesposobnih vlad sprejela zakon o davku na nepremičnine ( namesto NUSZ), ko bo delovna inšpekcija dosledno kontrolirala delo na črno, ko bo poleg FURSA svoje opravila še stanovanjska, požarna in sanitarna inšpekcija, potem vam bo airbnb odklenkalo. Ker morate imeti 75 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} soglasje ostalih lastnikov v objektu, pa ga večina nima in ga tudi ne more dobiti.
Drugače pa sem sam prijavil že dva, ki sta to poskušala v našem večjem bloku v centru. Mi ni nič nerodno, ker so očitno eni od njihovih začasnih prebivalcev vlomili v kar nekaj kleti. Ker vsakemu daste lastniki airbnb ključe od haustorja!

Kakšna je to garsonjera da v centru lahko zaračunaš samo 250e?
15 kvadratov v kleti?

Vidi se imaš prav. Ne gre in ni računice. Pika.
Preveč davkom. Naš državni aparat je velik. Škoda.

AirBNB se oddaja dnevno in ne mesečno tvoj izračun je mesečni, kolega je prejšnji mesec najel dvosobno stanovanje v Lj in plačal 60€ na dan, ker sta bila dva ju je prišlo 30€ po osebi, lahko bi bili pa štirje, ker je bilo stanovanje dovolj veliko, potem bi bilo 15€ po osebi, kar znese 1800€ mesečno, še misliš, da se ne izplača??

Alooooooo AirBNB se oddaja dnevno in ne mesečno ni to klasičen najem za nekaj mesecev ali let, preko AirBNB se ti lahko stanovalci v stanovanju zamenjajo tudi več kot 5x mesečno, cena najema je na dan za stanovanje in ne na osebo.

Delal z AirBnB, tako kot dva moja soseda. Samo stran. Razen če ni nič prijavljeno, takrat pa te lahko prijavi sosed.

Ja ni to za nesposobne lenuhe, ki mislijo, da se vse samo pospravi in po potrebi popravi, če je zaslužek 1500-1800€ mesečno je treba tudi kaj narediti za to, davek je še najman problematičen samo žal bi slovenci tudi lastnega brata zatajil za malo več dobička.

Nikoli v življenju nisem bil lenuh. Plačal sem vse prispevke. Pa preprosto ne gre.
Bi šlo ja če ne bil taka poštena budala.
Ve se, daj kakšno kalkulacijo kako to tebi uspe. Upoštevaj celo leto in prihodke po mescih. Tudi tistih ko turistov NI. Stroški pa so.
Enostavno ne verjamem, da veš kaj govoriš, če pa boš naredil veliko za turizem in someščane.

Če greste gledat zdajle, je za naslednji, vikend, ko bomo že v top turistični sezoni, v ljubljanskem ringu prostih še 100 stanovanj. Za 18. november pa 295. To sem načrtno izbrala nezanimiv datum, ko najbrž navala ni.

Računaj, čiščenje je dopoldan, gosti pridejo kadarkoli, oprati in zlikati moraš vsako perilo, na dva dni se poleti gostje menajo, hodiš v službo, imaš otroke. Pozimi jih ni, stroški so.

Ne bi rad, da še kak rojak po nepotrebnem preveč investira v opremo.

Zanimajo me izključno izkušnje, ne ugibanja. Izjave, ki so tukaj bodo morda vplivale še na kakega. Zato po resnici. Če seveda gre.

Govorim iz prakse:

Do dve leti nazaj se je splačalo.
Lansko leto je bilo tko, tko. Seveda je treba tukaj računat:
julij, avgust : 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zasedeno. Ostalo pa ne.
Mrtvi meseci so : 2 del septembra do konca oktobra.
2 del januarja do konca aprila.

Bistvena razlika je:
odaja na crno. ali pa vse po papirjih.

To pomeni, da tistih 1800 evrov na mesec, o katerih nekdo piše, lahko prepolovimo (če je 5 mesecev na leto čisto mrtvih, nekaj pa napol) in dobiš bruto mesečni prihodek 900 evrov. Odštej stanovanjske in druge stroške. Upoštevaj, da le redke doleti ta sreča, da preko airbnb platforme oddajo za cel mesec, v povprečju gostje niti dve noči ne ostanejo.

Je nekaj, ne moreš pa ravno obogatet.

Oddajam stanovanje v centru (65m2) zdaj drugo leto. Prej sem imel najemnike in iskreno povedano imaš z najemniki tudi kar nekaj dela.

Oddajam za 65 – 80eur na dan odvisno od sezone. Z gosti navežem pristen kontakt, jim pomagam planirati izlete itd. pri meni lahko najamejo za najmanj 3 dni, če manj je cena temu primerno višja (enodnevni najem tudi za 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}). Imam vse legalizirano in plačujem davke in t.takso.
prej sem stanovanje oddajal za mesečno najemnino in sem dobil cca na leto 6500 EUR (s stroški) plus problemi z najemniki, katerim moraš redno vzdrževat opremo, grdo delajo s stanovanjem itd. preko airbnb na leto dobim 7500 (lansko leto prvič) letos sm pa že na 4700. Pomemben je prvi stik z gosti, ki te potem v kritikah pohvalijo in priporočajo. imam najvišji rejting, kar se zelo pozna pri rezervacijah. z gostilno v bližini sem se zmenil za zajtrke itd. malenkosti te dvignejo nad povprečje. Na leto imam mrtve mesece zaprte (november, januar, februar). letos bom prekoračil 10000 glede na rezervacije. ni dovolj za preživetje, pomaga pa zelo ob plači.

New Report

Close