Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek AJA ….

AJA ….

…. začela pa sem razmišljati seveda vzporedno o drugi plati medalje, ki mi ga prav tako ponuja Zvone Modrej. Naj zamorim gmajno o tem tako navsezgodaj? Nič ne de, saj lahko mirno preklikate mimo, kdor se bo ustavil, bo morda o tem tudi sam razmislil, na način morda, kot je v tem jutru in v noči nazaj uspelo razmišljati meni:

————————————-
Kot ima vsaka medalja dve plati, tako se ponavadi tudi v življenju velikokrat izkaže, da je vsaka stvar za nekaj dobra.

(P.S.: vedno ob teh besedah mi pride na misel Severnica, ki zna z njhovo pomočjo tako spretno obrniti vsako slabo reč v dobro …..).

Če dobrega ne vidimo ali pa nam ga ne uspe razbrati takoj, pa se bo mogoče pokazalo kasneje. Pri tem seveda dobre plati ne smemo vedno presojati samo s svojega zornega kota oziroma le za lastne koristi. Včasih moramo vso zadevo oceniti tudi malo širše in upoštevati blaginjo drugih ali pa kar splošno.

Pri tem pa seveda ni toliko važno, kolikšna je ta “dobra stran” oziroma za koga je dobra, ampak da sploh je vedno dobra. Važna je splošna naravnanost na dobro plat vsega. Dobremu je treba dati prednost pred slabim. Dobro plat je treba najprej upoštevati, jo najprej iskati in celo vnaprej pričakovati.

Tako človek ohrani, pridobi ali pa utrjuje pozitivni odnos do življenja, stvari, prihodnosti. Navadi se sprejemati življenje z nasmeškom, ker ve, da je vsaka stvar za nekaj tudi dobra. In to dobro plat skuša najprej odkriti, jo najprej pričakuje.

S tem pa slabe plati ne zanikamo, niti se ne slepimo, da je ni. Le z manj škode nas udari, včasih pa udari celo mimo. S tem ko se vnaprej (a priori) pozitivno naiskrimo, napolnimo, laže prenesemo tisto slabo, kruto, neprijetno stran.

Zakaj bi učinek dobre plati medalje uporabljali le kot obliž na rano, ki jo je naredila slaba plat? Raje učinek slabe plati omilimo – otopimo tako, da si jo “privoščimo” šele potem ko smo že “pokasirali” dobro stran.

Pri pozitivni naravnanosti tudi negativna plat medalje nima več tiste prave udarne, sploh pa ne toliko razdiralne moči.

…..
Preverite svoj način odzivanja na različne dražljaje in izzive v življenju! Ali niste preveč radodarni z negativnimi pričakovanji? Koliko škode s tem naredite sami sebi!
———————-

Torej, v to jutro in v ta dan kljub vsemu, kar je možno negativnega pričakovati, obrnimo strune življenja v svoj prid in jih naravnajmo tako, da bomo pričakovali pozitivne strani, negativne (ki seveda bodo, bodo že drugi poskrbeli zanje, brez skrbi), lahko mirne duše odmislimo in odpišemo. Ponavadi so zgolj tiste, ki so tudi posledica negativnih čustev tistih, ki nam negativne strani medaljo sploh ponujajo. Koliko negativnih čustev pa človek premore? Ogromno, le v sebi jih mora znati arhivirati, kadar pa jih sproži, naj bi jih sprožil tako, da bi bilo ne le oddajalcu le-teh, temveč tudi prejemniku bolj jasno, posledica česa ta negativnost sploh je: je to slaba volja, je to občutek nepravičnosti, je to jeza, je to ogorčenost, ali je to morda ljubosumje, posesivnost, zahtevnost, želja po vodenju …. kar vse praktično onemogoča normalno komuniciranje, če nismo pripravljen sprejeti pravega dialoga in obeh plati medalje!

Dejmo l’dje, dejmo bit danes pozitivna plat medalje!
Jaz pa vas danes lep pozdravljam!

Mariči --------------------------------------------------------------- Danes sem kradla čas. Ne počutim se krive. Srečna sem, ker to še znam. (po R.Kerševanu)

New Report

Close