Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ajdovi štruklji-testo?

ajdovi štruklji-testo?

Sem se lotila delati ajdove štruklje po receptu sestre Vandeline – moko preliješ s kropom, počakaš, da se malo ohladi, dodaš jajce in to nej bi bilo to. Pa je bilo strašno pacasto, mehko. Zvaljala sem še nekako, s tem,da sem idatno posipala z moko pult in testo, zviti pa nisem mogla.

Kako pa vi to naredite?

Lep pozdrav in hvala!

Ha, tudi jaz sem imela enak problem s tem receptom, s tem, da jaz testa tudi pošteno razvaljati nisem uspela. Potem sem testu dodala skuto, naredila cmočke, skuhala in prelila s smetano in cimetom. Bilo je sicer zelo dobro, kakšne podobnosti s štruklji pa res ni bilo.

Po dolgem premlevanju in branju receptov sem se odlocila, da struklje (testo) naredim po osnovnem receptu (sem ga nasla nekje doma v knjigi), ampak da del bele moke (nekje pol, ce se ne motim) zamenjam z ajdovo. Kolikor se spomnim, moke nisem poparila. Ne vem… Se mi tako zdi. Bom pa doma se enkrat pogledala za osnovni recept, pa se takrat javim.

Testo je bilo cisto ok, vleklo se je sicer slabse od “originalnega”, ampak ni bilo sile. Testo sem potem premazala z mesanico skute in kisle smetane (slano), po tej mesanici pa potresla pol kuhano ajdovo kaso. Zadevo sem zvila, zavila v pomasceno servieto in kuhala. Struklji so bili mogoce malo manj kompaktni kot originalni, ampak zato toliko boljsi, kar se okusa tice. Poleg pa lovsko omako in zrezek. Mnjami.

Lp, mishika

Mishika, a to si delala vlečeno testo s polovico ajdove moke??
LP; zala

Hej! Veckrat naredim ajdove struklje,nadevane s skuto in to brez problema.Mi je pa soseda prinesla del ajdovega testa,ker je dodajala toliko moke,da ga ni mogla uporabiti.

Moj recept (iz knjige) je tak:

1/2 l jadove moke presejemo v skledo,prelijemo s 1/2 l slanega kropa in dobro premesamo. Ohlajeno testo denemo na desko,potresemo z 2 velikima zlicama psenicne moke,ga pregnetemo in razvaljamo za 1/2 cm
debelo.
Namazanega s skuto potresem z drobtinicami, zavijem v prtic in kuham pol ure.

Vidis,nic jajcka.Jaz se ravnam vedno po tem receptu,razvaljam na hitro na pomokanem prticu.Ob robovih je mogoce malo kje natrgano,pa se itak skrije,ko zavijes.

Nadev: 20 dag skute zmasamo z 1 jajcem,5 zlicami kisle smetane in 1 pescico drobtin. Drugo pescico drobtin potresem po nadevu in potem zavijem.

Mogoce ti bo tako uspelo.Se nikoli nisem imela tezav pri zavijanju;je pa res,da pride strukelj debelejsi kot pri vlecenem testu. Mislim,da je jajcek napravil tisti poc.

V knjigi Struklji za vsak okus je pa recept za kvaseno ajdvo testo .
Nisem se delala in nimam izkusenj.Gre pa tako

100 g ajdove moke
89 g bele gladke moke
1,5 g kvasa
1 jajce
0,3 dl olja
mlacna slana voda

Ajdovo moko nekoliko poparimo,dodamo razdrobljen kvas,belo moko,olje,jajce in po potrebi se mlacno slano vodo.Iz sestavin naredimo ne prevec trdo testo.Pustimo ga pocivati.

Lep pozdrav Babi

Ja, nekaj takega. Pa si žal nisem natančno napisala, kako in kaj sem delala 🙁 – najbrž sem res celo moko prej na malo vode poparila.

Testo pa delam sicer po tem receptu:

0,5 kg moke
1 jajce
1 žlica moke
malo soli
mlačna voda (okoli 2,5 dL)

Vse skupaj v multipraktik, potem pa po potrebi dodam vodo oz. moko.

Lp, mishika

Babi! Sem včeraj delala po tvojem receptu (prvič v življenju) in je uspelo. Hvala! Mogoče je bilo malo preveč nadeva, saj sem dala domačo smetano..

Očitno je bilo res zelo okusno, saj je do konca štrukelj zamazala naša Srečka – muca, ki ponavadi nima vstopa v kuhinjo in ji je najbrž zadišalo in jo premamilo..
LP

Tinkarca, ali si delala kvašeno ajdovo testo po receptu od Babi?
Meni se vedno dogaja pri tem kvašenem testu za štruklje, da je potem v sredini še malce surovo (trdo in zbito od moke) ali pa zunaj čisto pacasto…. :(((((
Kaj delam narobe?? Enkrat sva z mamo delali kipjenke ( to so kvašeni cmoki, oz. gerknoedl v nemčiji in avstriji), pa so bili tudi v sredini surovi in zunaj pacasti. Mami je rekla da so jih včasih doma veliko delali in jedli, ampak zdaj nama pač ni uspelo…..ali ia kdo mogoče kakšen preverjen recept in navodila??
Tisti, ki so polnjeni s kakšno marmelado in potem potreseni z makom so takoooo dobri!

LP, zala

Hej,Tinkarca! Moj kuza Kim(ki ga ni vec) se ni dal odgnati iz kuhinje,ko sem delala karkoli s skuto. Zgleda,da se zivali ujemajo z gospodarji tudi v okusih. Mackona pa hlastata po solati,zabeljeni z olivnim oljem.Lp

Zala, zdravo!

Štruklje sem delala po prvem, bolj “izi” sistemu. Sem jih pa soparila v mojem steamerju, ker bi mi drugače sigurno razpadli..

Lep dan vam želim! Mi bomo danes popoldne kuhali in pekli, ker ne morem delat ven.. Komaj čakam, da pridem domov. Tašča je baje že začela s peko kruha v krušni peči..njami..

New Report

Close