Ajdovi žganci
za instant žgance imaš navodilo na embalaži…..če pa hočeš dobre žgence, potem pa jih naredi takole:za 3 osebe
približno 1 liter vode, malo posoli in dodaj še malo olja (ali masti, če ti je vseeno)
ko voda zavre, hkrati vsuješ 25 dag ajdove moke, pustiš da moka potone (bog ne daj mešati) ko moka potone, z narobe obrnjeno kuhalnico narediš skozi moko luknjo(do dna), tako da pride skozi luknjo voda….pokriješ in počasi , počasi vreš 20-25 minut. Potem vodo odliješ (žganjica se imenuje ta voda) premešaš in če je presuho dodajaš žganjico. Žganci so dobri, če ene pol ure stojijo, potem pa jih z vilicami “narežeš”, zajameš s kuhalnico in z vilicami ob kuhalnico režeš majhne za oreh velike “cmočke”. Po tem jih lahko zabeliš z ocvirki (jaz jih ne jem)…..