Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ajdovi žganci

Ajdovi žganci

Zadnjič sem delala ajdove žgance. V njih se je čutilo preveč vode.Ponavadi vode ne čutim,ko jim jem drugje. Delala sem po tem receptu:https://www.kulinarika.net/recepti/13551/priloge/ajdovi-zganci-na-koroski-nacin/

Naredi po svojem obcutku in dodaj malo manj vode, saj ti ni treba tocno v nulo vse narediti kot v receptu. Samo postopka se drzi, sicer pa veckrat ko naredis bos ze skapirala kako je treba, da bodo odlicni zganci.

Vode je bilo ravno prav. Ni bilo preredko. Res ne vem kje bi bila napaka.Mi ni jasno.


Pa bi kuhala malo dlje ali pa proti koncu dodala še malo ajdove moke.

Mogoče pa sama moka ni bila preveč dobra, lahko kupiš drugo in poskusiš še enkrat.

moka je bila zanič

Zadnjič sem delala ajdove žgance. V njih se je čutilo preveč vode.Ponavadi vode ne čutim,ko jim jem drugje. Delala sem po tem receptu:https://www.kulinarika.net/recepti/13551/priloge/ajdovi-zganci-na-koroski-nacin/%5B/quote%5D

Najbolj za en kurc je ta tvoja kulinarika, kjer vse sorte folka, ki nimajo pojma popa gor svoje pomije.

Lahko jih skuhaš kot bele žgance, ali pa v ponvi. 😉

Zadnjič sem delala ajdove žgance. V njih se je čutilo preveč vode.Ponavadi vode ne čutim,ko jim jem drugje. Delala sem po tem receptu:https://www.kulinarika.net/recepti/13551/priloge/ajdovi-zganci-na-koroski-nacin/%5B/quote%5D
Pojdi nekam na podeželje, najboljše na kako kmetijo, kjer je kaka že zelo stara babica, tam čez 70 let, ki je imela veliko otrok in celo življenje kmetijo .. ta babica ti bo dala najboljši možni recept za ajdove žgance, da se ti bodo sline cedile. Verjami mi, da starejše kmetice zelo dobro kuhajo. Vse, ne samo polovico. Moja mama se je od babice učila in tudi odlično kuha, zdaj se moja uči od nje, in je zelo vesela, da bo tudi sama vedla skuhati take stvari, ki so tradicionalna “kmečka” hrana.

V kozici zavreš vodo, noter streseš ajdovo moko. Naredi se ti nekak klobuk ,zato naredi s
kuhanco luknjo, pustiš ,da počasi vre ene pol ure.
Vodo odliješ, maso pa z velikimi vilci zdrobiš. Potem jih zabeliš z ocvirki, lahko pa tud z maslom. Dobri,nič mokri.

V resnici moraš sama pogruntat količine….. Jaz sem trpela, ker nisem znala skuhat dobrih žgancev.
To traja. Ker jih ne kuhaš vsak teden.

Meni uspe, ko že 10x zafrkneš. Samo je vseeno za pojest. 🙂

Danes sem jih naredila – to mora bit občutek. Manj kompliciraš, boljše je. Isto s peko kruha! To me čaka jutri. 🙂
Žganci:
Potenstaš ajdovo moko v suhi kastroli…. kar dolgo jo mešaš. Ko misliš, da je dovolj, jo kar še mešaj minuto ali dve. Zaliješ z osoljenim kropom in takoj pokriješ.
Pustiš lahko 15, 20 minut.

Veste kje je hakelc? Ne smeš potem mešat z navadno vilico, kuhalnico!!
Obvezno morajo bit te večje rokogovile!!! Pa če tudi v dvoliterski posodi.
Upam, da sem pomagala!

New Report

Close