Akademija za glasbo – nasvet!!!

Pozdravljeni!
Sem velika ljubiteljica glasbe, a se nikoli prej nisem odločila za kakšen instrument. Kakor koli, s klarinetom – prvim instrumentom – sem začela lansko leto. Sedaj, zaradi izredne zainteresiranosti, dobre volje, mogoče celo talenta (to pravijo drugi, ne jaz), naredim po dva razreda. Torej, letos delam 3.-4. razred in končujem 1. letnik gimnazije. Tako vidite, da za obisk srednje glasbene šole nimam časa.
Pozivam vas, da mi v čim večjem št. napišete možnosti za vpis na glasbeno akademijo. To je nekaj, česar bi si zares želena, a se bojim, da mi zaradi nenarejene srednje glasbene ne bi uspelo.
Moj trenutni cilj je, drugo leto narediti 5. ter 6. razred, potem pa še 7. in 8., če bo možno.
Zahvaljujem se za odg., lep pozdrav!

Pozdravljena!
Glede na to kakšne cilje imaš le tako vpodbudno naprej.
Z akademijo za glasbo je pa takole. Na ta fax se vpisujejo tisti, ki hodijo v glasbene šole tudi po 11 let in igrajo na instrument takorekoč že pol življenja, za to boš morala ti, ki imaš željo, ampak časa ni zadosti precej pluniti v rokave. Sprejemni izpiti na akademiji so sledeči: glavni predmet-torej zate klarinet in za tiste, ki nimajo končane srednje gl. šole tudi solfeggio. In ta omenjen solfeggio je precej težek. Torej če imaš namen se prični učiti že zdaj za te sprejemne saj so zares zelo zelo težki. Najbolje, da se pri učitelju za NOG pozanimaš o snovi in pričneš doma vsak dan vaditi vaje, intervale in akorde. Pri klarinetu boš pa mogla najprej nadoknaditi snov za nižjo glasbeno šolo “ČIM PREJ”, nato pa pričet s snovjo za srednjo glasbeno šolo. Morda bi bilo zate najbolje, da ko končas nižjo greš tudi na kakšno uro k profesorju na srednjo oz. se vpišeš in opravljaš sprejemne na srednji glasbeni. Skratka pred sabo imaš ogromno dela in premalo časa, VENDAR verjemi vase saj ti lahko uspe če boš v tvoje delo vložila zadosti truda. Lep pozdravček

@Urška
naj ti podam tocno informacijo iz prve roke;
prvo kot prvo, super, da imas tako voljo, se bolje ce je tudi talent.
Skratka, da opravis sprejemne izpite na akademiji za glasbo, potrebujes opravljeno srednjo glasbeno ali glasbeno gimnazijo (ce imas kako moznost prepisa, ti raje pripocam glasbeno gimnazijo – predmeti so isti kot na splosni, vkljuceni pa so vsi glasbeni), kajti pri srednji glasbeni moras glasbene obveznosti opravljati v popoldanskem casu.
v glavnem, za srednjo glasbeno pa kot ves, potrebujes tudi nizjo glasbeno. V srednji se ne ucis samo solfeggio, ki je mimogrede na veliko visji ravni kot v nizji glasbeni soli, kjer se ucis samo lestvice, kvintakorde, sekstakorde in kvartsekstakorde ter ritmicne in slusne nareke pac pa tudi 4 leta harmonije, kontrapunkta, zgodovine glasbe in seveda tvoj instrument (kot glavni predmeti), ter veliko obveznih,kot npr. klavir, zbor, orkester, komorna igra, itd…
Poznam veliko ljudi, ki gledajo na akademijo kot na nek u izi faks, kjer se lahko vpise vsak, ki pozna par not in nekaj zaigrat. Zal je to dalec od tega, moji bivsi sosolci v glasbeni gimnaziji so ze takrat bili pravi geniji na instrumentih, pa so se zelo zelo namucili, da so bili sprejeti, da ne govorim, kako je tezko ob taki konkurenci ljudi, ki se solajo v glasbi (13-14 let) biti sprejet, ker je prostih mest bolj malo.
Glede na to, da si ze v gimnaziji, imas ogromno zamujenega, tako da ti priporocam, ce se zares zelis lotiti sprejemnih na akademiji za glasbo, si vzami cas in se 1000% pripravi + obvezno pojdi na AG in si poisci dobrega prof. za mnenje in s katerim bosta vadila, dokler ne bo menil, da si pripravljena na sprejemne..
Da se opisem sprejemne izpite :opravljati moras obvezni repertuar za klarinet (verjetno kot pri vseh ostalih smereh 5 obveznih skladb iz razlicnih obdobij – to si poglej na strani od AG,kjer imas naveden obvezni repertuar za sprejemni izpit), v kolikor nimas opravljene mature iz glasbe in srednje glasbene sole, pa moras opraviti tudi celoten izpit iz teorije, kot na maturi, torej; solfeggio, harmonija, kontrapunkt in pa zgodovina glasbe.
Skratka ne obstajajo zaman nizje in srednje glasbene sole, ki so pogoj za Akademijo. 14 let pa se zal v 1-2 letih niti pod razno ne da spraviti notri na fair play.
Zelim ti uspesno solanje, se posebno ob tvoji volji in ljubezni do glasbe in veliko uspehov v kolikor se bos lotila sprejemnih izpitov.
Pa se mogoce vidimo.
lp

Pozdravljena!
Najlepša se ti zahvaljujem za vse informacije, me veseli, da toliko veš, a ob tem branju me kar vse mineva. Zavedam se, da sem začela prepozno in da so moje možnosti kljub volji in sposobnostim majhne. Sama drugače igram v godbi, šolskem orkestru, različnih komornih skupinah, le klavirja nimam narejenega – še to bi bilo potrebno. In ko se primerjam s puncami iz godbe, one igrajo okoli 10 let klarinete, jaz pa dobri 2 leti, sem kar enaka njim ali še boljša. To rečejo drugi – dirigent, prof.!
Glede pedagoške: sem razmišljala tudi o temu, vendar to ni to! Jaz imam rada klarinet in tudi kot učitljica bi se rada posvetila učenju le-tega. Neka učitljica pouka na oš res ne bi rada bila…
Če smem kljub vsemu zastaviti še nekaj vprašanj:
– Koliko let igranje klavirja bi moralo obsegati moje igranje, 6. ali 4. leta?
– Si na splošni gimnaziji lahko izberem na maturi glasbo? Ali bi to potem kaj pomagalo pri sprejemnih?
Hvala, lp

Zivjo spet
ce se bos odlocila, da bos delala srednjo glasbeno, ne potrebujes klavirja, ker ga bos tako in tako imela kot stranski predmet. Glede kriterija za klarinet pa ti zal ne morem podati ocene, lahko samo recem, da je konkurenca huda, vsaj kolikor vem, so moji sosolci na Akademiji ze v srednji dosegali zlata priznanja in visoke uvrstitve in nagrade na drzavnih in tudi mednarodnih tekmovanjih, kar je seveda tudi dobra referenca.
Ce ti bo uspelo spraviti veliko let vaje ‘notri’, potem le pogumno naprej. Seveda ti pa se enkrat toplo, ce ne kar ‘vroce’ priporocam, da pojdi na AG do kakega profesorja klarineta in se dogovori za ure vadbe pri njemu, ce ti pa denarno ne znese, pa ga vsaj poprosi za poslusanje, da ti poda svoje mnenje.
glede mature iz glasbe in sprejemnih; v bistvu ti samo to, da imas opravljeno maturo iz glasbe na papirju ne pomaga kaj dosti potem pri samem solanju na AG. Solfeggio in harmonija sta zelo tezka, ce nimas narejene prej srednje glasbene. Tako, da ce opravis sprejemne in tudi prej maturo iz glasbe, ti to potem pri solanju bolj malo koristi. Nocem te strasiti, ampak vecina, ki nimajo za sabo srednje glasbene, zelo tezko sledi snovi, ki smo jo mi ze predelali. Saj je AG samo nadgradnja srednje sole.
Ker pa vidim, da imas mocno voljo in ocitno talent, je najbolje, da vztrajas in se kar se da potrudis. Ko pa bos na AG, pa se se loti ucenja za nazaj, saj se vecina nasih sosolcev in tudi drugih na AG kar posteno muci ob strokovnih predmetih in jih vecina tudi zal ne opravi.
Skratka pljuni v roke in vso sreco!
Ce te se kaj zanima, pa kar reci!

Zdravo!
Pa so kakšne možnosti, da srednjo glasbeno narediš v krajšem času kot v štirih letih? Mislim, lahko mogoče narediš po dva letnika skupaj? Sicer ne verjamem, vprašam pa vseeno…
Letos torej končujem 5.-6. razred klarineta ter 2. letnik gimnazije. Če bi šla drugo leto vzporedno delati še srednjo glasbeno, to pomeni, da bi gimnazijo končala dve leti pred glasbeno. In kaj bi ta čas delala, hmm… Poznam nekaj kolegov, ki je to storilo in so si preden so šli na AG so vzeli nek drug faks (nap. pravo, itd.). Tudi to bi lahko, a se mi zdi, da se potem ta študij takooo zavleče
Hvala!

Zivjo,
glede preskakovanja v srednji, je najboljse, da se posvetujes z referenti na doloceni srednji glasbeni.
Sicer menim, da je to tezko opravit v samo 2 letih, ker se ze tako v 4 letih izve dosti stvari, se posebaj pri harmoniji, solfeggiu in zgodovini glasbe in ti lahko potem tak preskok skoduje pri studiju. Sicer pa tudi ne vem, ce je to sploh mozno.
Tudi sama sem imela par kolegov, ki so delali srednjo glasbeno vzporedno(kasneje) in so potem ta cas naredili drug faks ter se potem vpisali vzporedno na AG, ali pa kako visjo 2 letno solo, ter se potem redno vpisali na Akademijo za glasbo. Skratka nicesar, kar je ‘viska’ let, ne skodi
Najbolje, da poklices na srednjo glasbeno, kamor se nameravas vpisati, ter povprasas. Pojdi pa tudi h komu na AG, da te poslusa, mogoce pa se lahko vpises na AG izjemoma kot posebni talent.
lp

Zivjo…
a lahko samo nekdo opise kako izgleda preizkus iz solfeggia na AG? Samo to me zelo skrbi…Kaj pa poslusanje? Obrati trozvokov, cetverozvokov, se kaj tezjega?:D Kaj pa ce ostalo naredis dobro solfeggio pa slabo?? Ceprau ko pomislim na konkurenco s srednje glasbene me kr mine:S Sam po eni strani ce uni japoncki zmorejo bom tut jst:D
Prosm nbaj gdo opise kao zgleda sprejemni iz solfeggia na AG…a je tut melodicni narek?

Pozdravljeni!
Zanima me če ima kdo kakšne izkušnje ali informacije ali je še mogoče, da pridem na akademijo za glasbo tako da ne hodim na konservatorij…
Vpišem splošno gimnazijo v Ljubljani in delam poleg te gimnazije še izpite na konservatoriju, tako da se mi po končani gimnaziji prizna tudi glasbeni del in se tako vpišem na akademijo, namreč nimam narejenega solfegia in se ne morem vpisati na konservatorij…
Hvala za odgovor

Živjo!
Sem velika ljubiteljica glasbe stara sem 16 let narejeno imam nižjo glasbeno šolo na violini. Sedaj pa obiskujem ljubiteljski program na kitari v glasbeni šoli. Trenutno hodim na Srednjo šolo za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo (končujem 1. letnik). Zanima me kakšne možnosti imam glede vpisa na glasbeno akademijo in ali se moram nujno prepisati na umetniško gimnazijo ali sr. glasbeno šolo?
Zanima me , če je še kakšna druga možnost
že v naprej hvala za odgovore
l.p.

Anja. Zgornji komentatorji so ti že podrobno opisali sprejemne izpite, konkurenco in obsežnost programa umetniške gimnazije, za vpis na AG. Jaz ti priporočam vpis na konservatorij za glasbo v Novem mestu. Tudi sam se želim vpisati na AG, toda v dosedanjem času še nisem opravil srednje stopnje izobrazbe, zato sem pridružil tamkajšnji umetniški gimnaziji. (star sem 23) Letos sem opravil 1. in 2. letnik in sem zelo zadovoljen s svojim napredkom. Vpisan sem na glasbeni stavek in klavir (katerega študij je moja želja v nadaljevanju). Pouk poteka ob sobotah, šola je privatna in ima šolnino. S pridobljenim znanjem greš lahko opraviti maturo.
Snov je bila precej obsežna (ker sem bil skupaj s 3.letnikom – primanjkljaj vpisa, toda zelo, vsaj meni, dojemljiva). Pri harmoniji smo obdelali vse obrate septakordov, it, fr, nem, fr-nem akorde, elipse, itd. Praktično smo jo nekako obdelali v celoti. Pri kontrapunktu smo izdelovali celo naloge v neostevilcenem basu in zaključili z motetom, pisali smo tudi kanon, za fugo nam je žal zmanjkalo časa. Sprašujem se, kaj mi sploh še ostane za naslednje leto.. Verjetno utrjevanje.. In še več dirigiranja ter igranja klavirja. Ne smem pozabiti tudi na solffegio, ki se ga splača vaditi vsak dan, poleg igranja seveda. Jaz pravim, da se izplača. Volja, pozitivna energija, vaja, veselje ob nastopih in premagovanje ovir pri njih. Z željo po napredku in delu naprej. Srečno. Še vedno se verjetno lahko probaš vpisati septembra, čeprav so že bili sprejemci. Probati ni greh. Če pustiš kontakt ti še jaz sporočim kaj več. Lp

Živjo,
mene pa zanima ali se je kdo vpisoval iz enega študija (npr. smer razredni pouk-dokončana diploma) na magisterij iz glasbene pedagogike? Pozna mogoče kdo koga, ki se je iz katerekoli smeri vpisal na magisterij na Akademijo za glasbo? Ali se to da? Ali je delal kakšne diferencialne izpite ter koliko časa? Je mogoče priti in vpisati vzporedni študij? Kako je glede plačljivosti študija?
Najlepša hvala za vaše odgovore.
Lp