Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek akontacija dohodnine – pomoč prosim

akontacija dohodnine – pomoč prosim

Julija nisem dobila izračuna dohodnine in sem se pozanimala pri Vidi, nakar mi je dejala, da moram sama vložit obrazec na durs, rok je do 2. avgusta.
Do tu vse ok.

Zdaj pa berem na obrazcu napovedi za odmero akontacije dohodnine (vrsta dohodka pa je Preostali dohodki iz drugega pog. razmerja za rezidente – avtorska pogodba), da ” Davčni zavezanec rezident mora napoved vložiti do desetega dne v mesecu za dohodke, prejete v preteklem mesecu, pri davčnem organu”. Vse dohodke so mi nakazali v letu 2009, tako da je preteklo že kar nekaj časa (sm takrat mislila, da bo do marca treba vložit, kot je bilo prejšnja leta) Sem relativno nova pri spoznavanju z davčnimi zakoni, tako da prosim za pomoč bolj izkušene.
A to pomeni, da sem zamudila, ker bi morala do 10. julija oddat obrazec ali že veliko prej (januarja 2010, če je bilo nakazano recimo decembra 2009) ali kako? Če sem zamudila, kaksne so sankcije? Mi lahko kdo pove prosim?

Hvala.

ne delaš napovedi akontacije dohodnine, temveč napoved odmere dohodnine. je velika razlika in najdi najprej pravi obrazec!!!

napoved akontacije se da, da ti davčna odmeri akontacijo od posamičnega nakazila, če tega podjetje, ki ti je AH izplačalo ni naredilo. napoved dohodnine pa je vseeno potrebna ob zaključku leta, da se skupaj potegnejo vsi dohodki in se ti odmeri davek na podlagi vseh dohodkov. akontacije so samo vmesni koraki.

http://edavki.durs.si/OpenPortal/CommonPages/Documents/New_Doh_Odm.aspx

Aha, razumem. Lepa hvala za pojasnilo, nadine! 🙂

New Report

Close