Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Aktualizacija cankarjevih del

Aktualizacija cankarjevih del

Veš kaj, če nekdo, ki živi v današnjem svetu, polnem dejanskega hlapčevanja, pohujšanj in kronično “trpečih” monovskih mater potrebuje še Cankarja, da nas do konca zahodi, potem ja, potem se dajmo igrat z njegovo “ironijo”, kot imenuješ njegova dela! Cankar je bil velik literat, napreden za tisti čas, v današnjem času, popolnoma demoraliziranem pa potrebujemo junaških napevov in vsebin, ki bodo v nas povzdigovali ponos, ne pa nas z sklonjenimi glavami tiščalo goltat prah z vrhniškega klanca! Cankar bi moral biti avtor za tiste, ki si to želijo, ne da so s čisto prisilo razvrednotili njegovo sporočilnost, predvsem pa ciljno publiko, ki jo je nagovarjal. In za nameček imamo še pijansko napitnico za himno ter komemoracije na Trgu republike ob Dnevu osamosvojitve! Sicer pa normalno, ja, ker česa smo se mi osvobodili? Saga revščine in hlapčevstva se povzdiguje kot vodilna karakterna značilnost naroda. Ja, dajmo se napit od muk in trpljenja! In tega je potrebno učiti že otroke.
S tem se umikam iz teme, kjer ste se slepo oprijeli večletnega enoumnega vcepljanja v času, ko še niste bili sposobni lastnega kritičnega razmišljanja! Zato še dandanes, niti kot odrasli ne vidite čisto nič drugače in vam je Cankar še kar naš najpomembnejši literat! Ja, hlapci šolskega sistema!
Tole spodaj, dragi moj, tole pa vcepljajo pametni narodi v svoj podmladek, ne hlapčevstva! Če je pri amerih vse živo narobe, ponosa na narodnost in na državo jim pa ne manjka! Ponosa ne manjka ne Hrvatom, ne Srbom, ne Avstrijcem, Italijanom itak ne, glej ga zlomka, tudi Romunom ne, samo Slovenci se celo po družbenih omrežjih javno izrekajo, da jih je sram slovenstva! Ker ga ne gojimo, ker ga uničujemo, od šole naprej! Hlapci….
“We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable rights, that among these are life, liberty, and the pursuit of happiness. That to secure these rights, Governments are instituted among men, deriving their just powers from the consent of the governed.”
[/quote]

Zelo dobro napisano! Se popolnoma strinjam!

Kolikokrat si pisal/-a na Ministrstvo za šolstvo, da naj spremenijo učni načrt?
Smo mi krivi, da se v šolah ne obravnava besedil, ki si jih želiš? Misliš, da si jih mi ne bi želeli?

Kdo odloča o šolstvu v naši državi? Politiki.

Kdo odloča, da se bo Zdravljica recitirala v arabščini na Prešercu in na proslavah? Ljudstvo gotovo ne, ampak politiki in njihovi podrepniki!!!

Kdo je določil Zdravljico za himno? Ljudstvo? Smo imeli referendum morda na to temo? Ne, Odločila je politika.

Zakaj ni v UN ničesar o slovanski mitologiji, o starovercih na Slovenskem, o Celjskih grofih, zakaj ni v UN Bevkovega dela Umirajoči bog Triglav? Zakaj tega dela nobena založba že več kot 50 let ni ponatisnila? Kdo odloča o tem? Politika.
Zakaj namesto Romea in Julije ne obravnavamo Friderika in Veronike Deseniške? Zdaj je idealna priložnost, nam je Sivec napisal lep roman na to temo, berljiv tudi za mladino.

Koliko literarnih del si predlagal/-a Ministrstvu za šolstvo, da bi se dvignila pri učencih narodna zavest?
Kolikokrat si protestiral/-a na istem ministrstvu, da današnjo mladino na vsakem koraku posiljujejo z multikulti?

Torej, ne zlivaj gnojnice po nas.

In kot že rečeno – po obstoječem UN se v OŠ obravnava ena sama Cankarjeva črtica!!! Dvomim, da učencem ravno ta naredi veliko moralne škode.

In če kdo dela iz nas hlapce, nas delaš ti. Ti nas zmerjaš s hlapci šolskega sistema.

Cankarjeva dela, kot sem napisala že v prvem odgovoru, so (bila) namenjena ozkemu krogu intelektualcev, ki so ga znali brati kot je pisal. Za širše tupenje v šolah pa je povsem neprimeren. Če otroku znova in znova ponavljaš, da je neumen, bo v to sčasoma začel verjeti. Če naordu znova in znova dopoveduješ, da je Slovenec bil in bo hlapec, narod temu verjame in vzame globoko pod kožo. Potrebujemo avtorje, ki bodo poveličevali našo lepo domovino, ki nas bodo poveličevali kot narod, ki bodo poveličevali moč pozitivnega uma. Slovenci smo, kamorkoli po svetu se obrneš, preveč hlapčevski, dosti premalo samozavestni in smo pripravljeni požreti ves drek, ki nam ga vsilijo. Zato še enkrat, moje mnenje je, da bi Cankarja v šolah morali prepovedati. Omenjalo bi se ga sicer lahko za zgodovinsko pomembnega pisatelja, ki je v določenem obdobju v preteklosti, v času neke globoke cenzure, moral pisati kot je, zastrto resnico, sicer bi ga zaprli. Kdor je rabil razumet, je razumel, ostali so bili zvečine ne ali polpismeni, tako da so njegova dela brali res peščica intelektualcev. Ne samo nepotrebno, škodljivo je seciranje njegovih del do ponatankosti v otroških umih, ki si že tako zgodaj odnesejo vtis hlapčevstva. Vprašajte otroke, kdo je Cankar. Vsak bo izstrelil Hlapci. Ponavljajte si mantro Hlapci smo, hlapci smo, hlapci smo,…. samo en dan, pa boste verjeli, da smo res! Kaj pa to naredi otroškemu umu!? Ja, prepovedat!
[/quote]
Podpišem od začetka do konca. Hlapci povzročajo samo halo efekt pri vedno novih generacijah. Res je bil Cankar odličen pisatelj, kar se tiče sloga, rabe jezika. Za današnji čas je sicer patetičen, ampak treba ga je gledati v časovnem okviru njegove dobe. To pa je tudi vse, kar je dobrega pri njem. Bil je produkt bolne ženske, do katere je vse življenje gojil bolan odnos, iz tega pa izhaja tudi njegova izkrivljena pasivno-agresivna drža kot dela nacionalne skupnosti. V njegovih očeh smo mi vsi bogi bogi, hinavski in manipulativni, kot Francka.

Absolutno ni primerno za otroke. Ma za nikogar. Besedni virtuoz gor al dol.

Podpišem od začetka do konca. Hlapci povzročajo samo halo efekt pri vedno novih generacijah. Res je bil Cankar odličen pisatelj, kar se tiče sloga, rabe jezika. Za današnji čas je sicer patetičen, ampak treba ga je gledati v časovnem okviru njegove dobe. To pa je tudi vse, kar je dobrega pri njem. Bil je produkt bolne ženske, do katere je vse življenje gojil bolan odnos, iz tega pa izhaja tudi njegova izkrivljena pasivno-agresivna drža kot dela nacionalne skupnosti. V njegovih očeh smo mi vsi bogi bogi, hinavski in manipulativni, kot Francka.

Absolutno ni primerno za otroke. Ma za nikogar. Besedni virtuoz gor al dol.
[/quote]

Dobr si napisala.

Ponosnejšega Slovenca od Cankarja pa težko najdeš. On je bil velik domoljub in se je broil proti jugoslovanizaciji, ko je to bilo nevarno.

Cankarja sem brala v osnovni šoli. Njegove črtice Mater sem zatajil, Desetica, Skodelica kave, so me ranile do srca. Spomnim se, kako sem kot deklica jokala, ko sem brala roman Na klancu, v katerem trpeča Francka teče za vozom.
Cankar je bil velik realist. Brez olepševanja opisuje čas in izredno težke življenjske razmere propadlih obrtnikov. Življenje je bilo v tistem času izredno težko. Slovenci smo bili hlapci in reveži, le redki so bili dobro stoječi. Nekaj bogatih kmetov, trgovcev, ali mogoče kakšen tovarnar, drugače pa ena sama, velika revščina.
Ne smemo si zatiskati oči.
Še zdaj znam na pamet nekatera njegova besedila npr. iz Hlapca Jerneja:

Štirideset let sem delal, štirideset let sem zidal, Bog je blagoslovil moje delo, da je obrodilo obilen sad..Čigavo je delo? Čigav je sad….
Vprašanja, ki so aktualna tudi v današnjem času.

Cankar je moj najljubši slovenski avtor. Sem prav žalostna, ker v današnjih časih ni takšnih Slovencev.

Se strinjam.

Zagotovo največji idijot iz obdobja moderne … prepovedat, zažgat, ba garmando z njim!

Tajkun4433
12 Dec 2017 22:09
Zagotovo največji idijot iz obdobja moderne … prepovedat, zažgat, ba garmando z njim!

Protestantske knjige so tudi zažigali, pa Trubarja preganjali, če razumeš…

New Report

Close