akvarij
Ja, le dajte, priporočam, je takooo pomirjujoče. Če redno mesečno čistiš filter, je potrebno praznit le enkrat letno, koliko bi pa stalo, pa res ne vem, ker ga imamo že 7 let in se je najbrž od takrat ful spremenilo. Potrošni material za filtre in za pripravo vode ni drag, nam je pa letos crknila pumpa za pretok vode in je stala 10 tisoč za 200 l akvarij.
Jaz sem ga kupila pred 14 dnevi. 112 l, to je 80 cm dolžine, 35 širine in 40 višine. Za akvarij, rastline, eno potopljeno galejo, pesek in tekočine sem dala 60.000 sit, s tem, da sem dobila 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} popusta na akvarij in 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} na ostalo. Sedaj sem pa kupila še 60 rib, dobila sem 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} popusta in sem dala 9.800 sit s hrano vred. Vzela sem pa 30 neonk, 25 enih oranžnih, 3 somčke in dva čistilca.
Akvarij sem pa napolnila s 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} destilirane vode za akvarije in 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vode iz pipe.
Jaz imam 2 120 l akvarija. Dokler sem delala po “navodilih” – čiščenje 1x letno in razdiranje akvarija, se je vedno kaj sfižilo. Zakaj? Zato, ker se je z razdiranjem akvarija porušil ekosistem, ki se je gradil eno leto. Akvarijev že 7 let nisem razdirala. Zamenjam edino 1/3 vode in filtrirni material, ter 1x mesečno očistim pumpo. Čiščenje stekel je vsakodnevna rutina, obvezna ‘košnja’ rastlin, ki (pri meni) podivjano rastejo, pa je 1x na 14 dni.
V akvariju nimam umetne navlake, kot so razne galeje, okostnjaki, skrinje, žabe, umetni pisani kamenčki, gradovi, potaplači, palčki ipd, ker to niti ne spada v akvarij, niti tega ne najdeš v naravnem okolju, hkrati pa to niso nedolžne zadeve, saj so narejene iz umetnih snovi, ki so škodljive (ljudem to dopovedat!?! – in zakaj jih sploh trgovine prodajajo?!), ampak le naravni material, ter razpršilnike. Akvarij je umeten pomanjšan življenjski prostor za ribe, oz. naj bi to bil, ne pa ropotarnica za potopljene igrače!
Tudi standardnih pump, ki jih prodajajo poleg akvarijev nimam, ker so prešibke in zanič, ampak imam pumpe za ribnik (3x močnejše). Če je treba očistit pesek, ga pa ni treba jemat ven, ampak obstaja za to čistilec. Imam tudi pomočnike – polže Melanije, ki rijejo po pesku in spodrivajo svinjarijo na površje, potem pa to samo posesam s čistilcem.
Naravna nadloga, oz. ribji stranski proizvod, zaradi katere ne uspevajo ribe niti rastline, pa sta amonij in amonijak. Ta dva se posedata na dno in dušita rastlinske korenine. Omenjeni polži pa ju z ritjem izpodrivajo. Tako korenine dobijo kisik in veselo rastejo.
Filter je najpomembnejša zadeva v akvariju. Če ne deluje pravilno ali ni pravilno sestavljen, bo ves trud šel v nič. Mora biti biološki, ne samo mehanski. Kaj to pomeni? Proizvajat mora koristne bakterije, ki uničujejo nekoristne, oz. škodljive bakterije, da je v akvariju ravnotežje.
Mnogi mislijo, da so razpršilci v akvariju zato, da dovajajo kisik, pa ni res! Mehurčki, ki jih proizvajajo razpršilci, le mešajo vodo in malce poživijo pogled.
Pa brez zamere!
Lp, Lady L
Z magnetnimi čistilci, ki pa prav zato. Zakaj? Da so čista – nabirajo se lahko alge, ki jih s tem odstraniš ali pa sledi od polžev, na zunanji strani pa kak prstni odtis. :)) Stekla morajo bit čista. Zakaj pa čistiš okna?
Magnet z malce bolj grobo površino gre v akvarij, en pa na zunanjo stran akvarija. In potem samo “voziš” po steklu. Svetujem ti, da si nabaviš čistilce znamke FLOATY od JBL firme, ker so lahki, plavajo na gladini vode. Če se magneta slučajno razkleneta – zahaklaš kam ali prehitro potegneš in ga odnese, oni v vodi ne pade na dno in ti ni treba z rokami segat v akvarij.
Pa še bolj fini so kot TRIXIE-jevi, ki so težki, radi puščajo praske na steklu (sploh znotraj akvarija). Padejo, oz. se potopijo na dno, radi poberejo kamečke z dna, ki se primejo na površino in če ga ne opaziš, si sam opraskaš steklo.
No, da te še jaz malo seznanim s cenami Akvarij imam 1 mesec oz. bolj natančno 32 dni. Na začetku je zelo veliko stroškov, nad čimer sem bila tudi sama presenečena. Ti bom kar naštela po alinejah:
– Akvarij Ferplast – Cayman classic 75 litrov (zraven sem dobila še termometer, luč, filter 250 l/h z vsem filtrirnim materialom, grelec 75 W, 2 tableti BluStart, ki vsebujeta filtrirne bakterije) –> 29990 sit
– pesek 7,5 kg –> 2770 sit
– pripravki za vodo (Aquatan in Toxivec) –> 1820 sit
– 3 rastline (2 anubiasa, vodna kuga) –> 3870 sit
– hrana –> 939 sit
– zračna črpalka + cev in nastavki –>3148 sit
– akvarijski kamen –> 821 sit
– korenina –> 959 sit
– mreža –> 337 sit
– sesalec za pesek –> 1550 sit
– 7 rib –> 3550 sit
Vse skupaj sem sprva mislila, da me bo prišlo največ 40000 sit, na koncu pa sem za vse dala 49745 sit. Seveda še nisem kupila vsega – manjkajo mi še testerji za vodo, še ene 2 rastlini in kokos hišico (se pravi še ziher ene 10000sit). Tebe bo samo akvarij (z filtrom, grelcem, lučjo) sigurno prišel ene 100000 sit.
Glede ciklanja filtra je pa tko – pravijo, da moraš imeti akvarij brez rib najmanj 14 dni, da se vzpostavi ekosistem. Jaz tega nisem upoštevala, ker sem dala v filter tableto BluStart z bakterijami in ko se je le-ta stopila, sem dala notri 3 ribe, ki jih imam iz prejšnjega 10 litrskega akvarija. Včasih ko sem imela neonke, sem vedno pazila na parametre vode, ribe pa so mi umirale. Zadnje 2 leti sploh ne pazim več na vodo, poginil mi je pa le somček, ki je bil že v letih.
Drugače pa pazi na število rib, ki jih imaš v akvariju – raje manj kot preveč (mirjam jih ima absolutno preveč, čeprav to zelo lepo izgleda). Jaz imam v mojem 75L akvariju 10 rib (na tej cifri bo tudi ostalo) – 4 sumatranke, 2 rdečeglavi mrenici, 2 oklepna somiča in 2 pritlikava prisesnika.
Drugače pa pojdi pregledat še diskusije na http://www.akvazin.com
LP Elya
Hišico bom naredila sama – iz četrtine kokosove lupine, tako da jo bom lahko prislonila na zadnje steklo. Rabita jo somiča, ki ne marata preveč svetlobe. Polovica ali pa cel kokos bi mi pa res delal napoto.
1 mesec je že naokoli, tako da grem sedaj menjat 1/3 vode, pa sprobat sesalec za pesek – me pa prav zanima, če to sploh deluje
Evo, sem zamenjala vodo – samo me od tega sesalca zdaj takoooo roka boli Mah ne vem no, meni ni kaj prida spucal – ves d..k se je dvignil po celem akvariju. Ali pa mogoče še ne znam s tem pucat? Glede na to, da sem s sesalcem prvič pucala, ne morem že vržti puške v koruzo
– bom videla kako se bo obnesel naslednji mesec.
Imam pa sesalec Wave Master cleaner od Professional line 30 cm. Drugače sem ga kupila za 1550 sit – mel so pa še ene za 3500 sit. Verjetno bi mogla kupit ta dražjega ali kako? Katerega pa imaš ti?
LP Elya
Ja, takole je: jaz imam dva in oba sta znamke SERA.
Eden je čistilna naprava za dno-podlage v akvariju, s katerim poleg odstranjevanja mulja z dna, lahko tudi delno zamenjaš vodo. Debelejša cev z zvonom, ki ga potopiš in ko “potegne” vodo, moraš imet kante poleg. :)))
Drug je pa sesalnik mulja, ki se ga priklopi na navadno zračno črpalko in lahko počistiš dno, tudi brez menjave vode. Pri temu ne potrebuješ nobenih kant za vodo, saj voda kroži in se vrača v akvarij. Med čiščenjem moraš le sprat filtrirno gobo in že sesaš dalje.
Drugače pa midva z možem menjava vodo kar z eno daljšo vrtno cevjo, ker je prvi čistilec štorast, pa ravno tako potegne svinjarijo z dna. :)))
Aha, hvala za obrazložitev Se pravi po opisu sodeč imam jaz ta prvega – ta štorastaga :)))) Sam je res grozen za čistit – roka te boli, pa še kuhinjo sem mal zmočila, ker se mi je cev izmaknila iz posode. Več svinjarije naredi kot pa jo sčisti
Kje si pa kupila ta drugega? Po opisu sodeč je bolj prijazen okolju – pardon, akvariju ;)))))
Kupila sem ga v ZOO Tukano, na Brdu. Je res fino!
Ima teleskopsko cev, ki se raztegne in prilagodi višini akvarija, cevko za zrak natakneš na črpalko in začneš čistit. Spodaj srka mulj, ki gre po teleskopski cevi gor v nekakšen zbiralnik (bučko) v katerem je fina gosta pena na kateri se zbira mulj in svinjarija, voda pa pronica skoznjo in skozi luknjice v bučki odteka nazaj v akvarij. Bučka mora bit pa cca 3 cm nad gladino vode. Med čiščenjem – odvisno koliko je mulja – ugasneš črpalko, odpreš bučko, izvlečeš peno, jo splakneš in parkrat dobro stisneš, jo vložiš nazaj, zapreš bučko, vklopiš črpalko in šibaš dalje. :)))
Edino kar je, je to, da moraš pazit, da ga držiš pokonci, da ti voda slučajno ne teče mimo akvarija.