Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika albuminska skuta

albuminska skuta

Morda katera ve, ali se pri nas v trgovinah da dobiti to skuto?
http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&id=2943

Bojda naj bi bila to v bistvu ricotta, a povsod piše, da ima kratek rok trajanja, ricotta pa ima kar dolgega. Samo zaradi industrijske obdelave ali dejansko ni to ista reč?

Uf, me kmetice slovenske pojma nimamo.
Sta skuta pa sir pa jogurt al pa mlek, druzga ne poznam.
Napačen forum:)

to je skuta narejena iz smetane. je bolj sladka. prodajajo jo v mercatorju ampak ne vem od katere mlekarne. jaz jo jemljem pri kmetu. je super za peciva, šmorn, štrukle. in za kar tako jeset, ker ni kiselkasta.

NI PA TO RICOTTA!!!

OVČARSTVO – DRUŽINSKA KMETIJA Žužek Jože Marjan s.p.
Slovenska vas 5,6257 Pivka, (05) 757 14 50

ali

http://www.vf.uni-lj.si/vf/index.php/Organizacijske-enote/csr-vremica.html

Tle zagotovo, ne vem pa iz kirga konca Slovenije si!

To je skuta narejena iz sirotke.

To je skuta narejena iz sirotke in je isto kot italijanska Riccota. Če nima dodanih nobenih konzervansov ima zelo kratek rok trajanja. V Mercatorju sem jo videla od Škofjeloške mlekarne. Drugače pa jo dobiš pri sirarjih. Iz katerega konca Slovenije pa si?

Mlekarna Planika jo ima v svoji ponudbi. Ta je meni najboljša.

Skuta narejena iz sirotke??? Toliko kmeta pa sem, da vem, da se iz sirotke ne more narediti nobene skute, ker je sirotka tekočina, ki ostane, ko se skuta odcedi – torej je to tekoči “ostanek” od mleka. Torej še vedno ne vem, kaj je albuminska skuta? Jaz sem delala skuto v življenju na dva načina: 1. Naravno skisano mleko sem toliko pogrela, da se je trdni del sesedel, nato sem sirotko odcedila dol. 2. sveže mleko sem sesirila z dodatkom sirišča in spet odcedila seirotko dol. V obeh primerih sem dobila skuto, ki se je ena od druge razlikovala. Prva je mazava, sladka, druga pa bolj zrnasta in malo kiselkasta. Ali je torej albuminska nekaj tretjega? Pa še to: v obeh primerih lahko smetano pustiš v skuti, ali pa jo pred sirjenjem pobereš dol.

S-TINA ja iz sirotke lahko narediš skuto in to je albuminska skuta, saj po sirjenju v sirotki ostanejo še sirotkine beljakovine(albumini in globulini) ki jih koaguliramo s kombinacijo toplote in kisline. Sirotko segrejemo na 92°C in dodamo kis ali citronsko kislino, beljakovine koagulirajo in se na vrhu nabere skuta.
Tudi mleko je tekočina pa so v njem beljakovine.
Albuminska skuta je isto kot Italijanska Riccota, riccota namreč pomeni ponovno skuhana.

Hvala za pojasnilo. Čeprav mi je kar malo čudno, da v sirotki, ki je rumena tekočina, še toliko trdih delcev, da lahko še enkrat narediš skuto. Kaka pa je potem razlika med to skuto in ostalimi vrstami skute?

hmm no sicer nevem od kje vam podatek,da je to skuta,ki je narejena iz smetane. namreč albuminska skuta je edina skuta,ki ni narejena iz mleka, ampak iz sirotke.Sestavljajo jo zelo kakovostne beljakovine, ki so lažje prebavljive od kazeina iz sira in običajne “trgovinske” skute. Pripravijo jo iz sirotke, potem ko mleko ob pomoči sirišča sesirijo in izstopi kazein, ki skupaj z večino mlečne maščobe tvori sir. Sirotko segrejejo na 92 oC, dodajo nekaj kisave, to je mlečnokislinsko fermentirane sirotke, in na površini sirotke izstopi albuminska skuta.

Albuminska skuta vsebuje približno 30 odstotkov suhe snovi. Približno 60 odstotkov suhe snovi predstavljajo sirotkine beljakovine, od 20 do 30 odstotkov je maščob, preostanek pa sestavljajo rudnine in nekaj laktoze

….albuminska skuta je edina skuta,ki ni narejena iz mleka, ampak iz sirotke.Sestavljajo jo zelo kakovostne beljakovine, ki so lažje prebavljive od kazeina iz sira in običajne “trgovinske” skute….

tako je pojasnjeval tudi Dario Corteze na delavnicah divje hrane…

Haj

kje pa lahko kupiš albuminska skuto ?

hvala

Jaz sem jo kupila na ljubljanski tržnici – Ekološka sveža albuminska skuta od Sirarne Čadrg oz. Sirarstvo aljoša Bolčina pri Lovrču (Čadrg).

New Report

Close