Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Aleš Čar

Aleš Čar

Ravnokar sem prebrala kratke zgodbe V okvari in bila kar malo razočarana. v prejšnjih dveh knjigah se mi je zdel Čarov jezik in način pisanja briljanten, zdaj pa se mi zdi, da je nekak preveč padel v ta trend “naturalističnega” pisanja a la Andrej Skubic. Izgubljenci pa fužinski bloki pa alkohol pa nasilje pa tako naprej.
Kaj pravite?

Hej, buba, meni pa je všeč…;)
Če sem čisto odkrita, sem prebrala šele tri zgodbe, ampak se mi zdi, da prinašajo s seboj še tak lep komplet podpomenov in prepletov, da kar uživam… Morda res veliko “naturalizma”, ampak meni kar sede… Sporočim, ko preberem do konca.

Hoj!
Meni se zdi, da se malo preveč ponavlja (alkohol, čiki, fužinski bloki). Na nek način so mi dosti bolj všeč Pregljeve Svinje brez biserov, ki sem jih prebrala pred kratkim. No ja, stvar okusa pač.

ja, meni ga je kar mal škoda, da je padel v ta (mogoče beletrinin) način pisanja. škoda zato, ker je zmožen narediti toliko več. napisati res velik roman, na primer. česar na primer Dušan Čater po moje ni. ne vem.

Moje skormno mnenje:
za omenjene tipe (he, lepo rečeno, Beletrinin način pisanja) čez 20 let nihče ne bo vedel. Gor jih drži klan, ne kvaliteta.
Pojav ni nič nenavadnega, stalnica v slovenski literaturi že stoletje.

Kaj se ti pa zdi, da bo ostalo (razen Jančarja in Kovačiča, tu se vsi strinjajo oziroma strinjamo)?

Zadnje ime proze, ki ima težo je Jani Virk.
Janez Trdina našega časa je Blaž Ogorevc.
Totalno spregledana je literatura Andreja Capudra /pustimo politiko, govorim o literaturi/.

Navedel sem tri ( morda za koga provokativne) primere.

Od Capudra se mi zdi vsak naslednji roman slabši.
Virk zelo niha. Ene stvari so zelo dobre, ene pa, kaj naj rečem, preveč na hitro. Tu se mi zdi Čar bolj konzistenten, zlasti prve zgodbe v zadnji knjigi prav odlične.
Skubic je postavil stvari na precej nov nivo, jezikovno, pa tudi konstrukcijsko precej zahtevno, ne rečem, ampak zelo drugače in precej boljše od Čatra.
Za Ogorevca se strinjam!

Tudi mene je Čar malo razočaral in zelo sem se začudila ob novici, da je nominiran za nagrado Prešernovega sklada. Očitno (pri nas) res ni treba veliko, da sežeš do zvezd. Sicer pa so zame velika današnja imena Jančar, Kovačič, ja, tudi Ogorevc, in prijetno presenečenje Brina Svit (Smrt slovenske primadone).

Koga bi pa ti nominirala (knjige, izdane v zadnjih dveh letih, pa da še niso dobili nagrade)? Štegra? Geistra? Koga tretjega?

Imam še eno pripombo – Čarove zgodbe so mi nekako vseeno všeč, ker verjamem v njegovo pisanje oz.v njegov talent. Sem pa ravnokar prebrala Perišića in obupala sredi knjige, naveličana teh marginalnih zapitih, zadepresiranih, pretepajočih se “junakov”. Ne maram pocukranih zgodb s srečnim koncem, ampak kar je preveč, je pa preveč. Pa to je vse eno in isto!! Čater, Skubic, Perišić, …Spomnite se kaj novega!!!!

Oglašam se samo zato, da vas pozdravim in povem, da sem vas vesel. Prav vseh. Res. Polemika/dopisovanje je zabavno, informativno, zanimivo, sveže. Upam, da boste nadaljevali tako v tem primeru kot z ostalimi knjigami.
Naj vsem
Aleš Čar

Aleš, držimo pesti za nagrado! Čeprav imam slab občutek, Šteger je medijsko precej bolj razvpit, pa še veliko je dobil pisec…

Zanimivo! ravno danes sem brala Čarov dnevnik v SP in premišljevala, če kdo od teh pisateljev pogleda kdaj na tale forum in prebere, kaj vse pišemo o njih. in evo ga!! fajn. mi bomo še naprej veselo kritizirali v dobrem in slabem smislu, vi pa nas upoštevajte, okej? vsaj včasih…

Torej še poudarimo – Aleš Čar in njegov dnevnik sta zaštartala v Sobotni prilogi Dela preteklo soboto. Še je čas, da od zdaj naprej spremljate nadaljevanja in spoznavate vsakdan pisatelja.

V slugu Beletrina narcizma / se ne bi rajši zamislil, nad tem, kaj ljudje sporočajo?!/.

Dragi Joe, se mi zdi, da ljudje sporočajo, da so mnenja o knjigi pač različna in zanimiva (in enakopravna, hehe). Hm, da nisi prebral malo površno? Upam, da se ti pri branju književnosti to ne dogaja ;–))…

Draga Zdenka,
kje pa si prebrala moj komentar mnenj? Verjamem, da ne bereš površno, bati se je, da pri predelavi prebranega samodopisuješ. Brez zamere.

“V slugu Beletrina narcizma / se ne bi rajši zamislil, nad tem, kaj ljudje sporočajo?!/” – kontekstualno branje (bi rekel temu samodopisovanje? potem sva v težavah!) si lahko razložimo le tako, da si sporočila interpretiral kot negativna (kdo, in še zlasti narcis, bi se zamišljal nad pozitivnimi sporočili, ta so še tako skromnemu subjektu med nami samumevna!).

Tvoja tipkovna napaka pa mi je dala idejo za novo geslo “Čar ni sluga sloga” (za razliko od kakega drugega Beletrininega svežega avtorja) – če ga bo citiral v Sobotni, bom pristala na teorijo o narcisizmu ;–))…
Morda je to primerna iztočnica za nadaljnjo debato, da ne zabredeva v trivialna polaganja rok (tekmovanje dveh, ki se spoprimeta vsak na eni strani mize, poznano vsaj iz drugega dela Indiane Jonesa, če ne iz lastne izkušnje)?

Težko bi ugovarjal tvoji domiselni analizi, na meni je da umolknem, tudi o polaganju rok se ne bi mogel bolj strinjati. Torej je že ta odgovor paradoks; a sporočiti ti želim, da sprejemam tvoj predlog.
Morda še to- da tipkarske napake generirajo prsti mesarskega pomočnika, ni kakšen frojdizem posredi.

Hojla, toliko besed, pa nič … Čar, Čater, Skubic in Lainšček so moji favoriti vi pa ste vsi navadni cankarjanci! Živite v 19. stoletju!

Damijan

Se strinjam! Ta folk nič ne šteka in očitno bere samo pravljice! Slovenija rabi urbano, sodobno, ostro literaturo! Ali pa vsi obožujete Brino Svit, Vesno Milek in podobna sranja? A?
Potem pa gledajte mehiške nadaljevanke.

Igor

Zanimiva (morda simptomatična) korelacija med agresivnimi izjavami in (lepo?)slovjem, ki ga zadnja dva gospoda postavljata na piedestal.
“Sam de je neki nouga, sam de dogaja!”

Slovenija rabi urbano literaturo – se strinjam. Samo da je v urbani literaturi Čater mehiška nadaljevanka, Lainšček pa je po moje sem zabredel pomotoma in paše bolj k Cankarju. Čar je napol druga pesem, Skubic scela. Urbani so tudi Andrej Morovič, Andrej Blatnik, Miha Mazzini, Polona Glavan, na zelo različne načine, res.
Veseli pa me, da imajo zadnje Beletrinine izdaje navijače, kot tudi načelne nasprotnike. Literatura je očitno tudi pri nas zanimiva!

Pa še Vinka Moderndorferja ne pozabit…

New Report

Close