Ali 1/1 lastnik res ne sme uporabljati svoje nepremičnine?
Če kupiš nepremičnino, ki je obremenjena s “služnostno pravico dosmrtnega bivanja, gospodarjenja in uporabe v dosedanjem obsegu” ali kot 100% lastnik res ne smeš uporabljati niti manjšega dela te hiše?
Odvisno od obsega, a ne. Če uporabnik razpolaga z 1/1, potem ga tudi obiskat ne smeš, če on ne dovoli.
res je.sem lastnica stanovanja vendar moja mama ima služnostno pravico do smrti in je ne smem uporabljat brez njenega privoljenja.
res je.sem lastnica stanovanja vendar moja mama ima služnostno pravico do smrti in je ne smem uporabljat brez njenega privoljenja.[/quote]
prodaš ga pa vseeno lahko, vkolikor najdeš kupca, seveda za ustrezno znižano ceno.
Odvisno od “dosedanjega obsega” uporabe
Ampak kot lastnik si verjetno dolžan hišo vzdrževati? Kako pa boš to počel, če v hišo ne smeš niti vstopiti?
Odvisno od “dosedanjega obsega” uporabe[/quote]
Kako pa kot novi lastnik lahko ugotoviš “dosedanji obseg uporabe”?
Recimo pred sklenitvijo pogodbe o nakupu zahtevaš od prodajalca, da to natančneje opredeli in hkrati preveriš še dejansko stanje na terenu?
Pripadajo ti vse ” sladke” stvari lastništva nepremičnine.
Davek, stroški vzdrževanja in večjih popravil. Pa davek na najemnino, seveda, če je imal tisti s pravico bivanja pogodbo že prej. Namreč, pravice stanovalca izhajajo izpred prodaje nepremičnine. Tako, da se je o tem vredno pozanimati pri lastniku.
Če mu bo voda tekla na glavo in bo hotel, da je popravljeno na tvoje stroške, ti bo sigurno odprl vrata .))))
In če imaš najemno pogodbo, imaš tudi pravico, da 1x na leto stopiš noter kot najavljen ogled nepremičnine.
That’ it. Enjoy your new house!
npr.?
Odvisno od “dosedanjega obsega” uporabe[/quote]
Kako pa kot novi lastnik lahko ugotoviš “dosedanji obseg uporabe”?[/quote]
Ta pravica je vpisana v zemljiško knjigo (če ni, itak ne velja nič), torej greš tja v ZK in v zbirki listin dobiš pogodbo (če ti je upravičenec noče pokazati, seveda)
Forum je zaprt za komentiranje.