ali bi preživele…
… en teden brez elektrike?
brez VSEGA, brez tople vode, luči, radia, računalnika itd itd
sprašujem, ker sem prebrala spodnji post o našem planetu in sem se malo zamislila, saj tudi sama trenutno prispevam k povečanju številke “emisije co2” – trenutno imam prižgan računalnik, radio in bojler, el. pečica in mv sta vedno na stand by (kažeta vsaj uro)… peč za CK je priklopljena na elektriko… :((
Brez vsega drugega kar lahko, brez vode pa strašno težko; mislim brez vode, ki priteče iz pipe. Lani se nam je zgodilo, da je zmanjkalo vode v našem zajetju in smo bili dva meseca odvisni od vode od drugje, bilo je zelo nerodno, da ne rečem kar hudo. Težko berem razne poste tule, ko pišejo kako neprestano perejo takorekoč za vsako malenkost, se trikrat na dan tuširajo, itd. skratka delajo z vodo kot “svinja z mehom”. Voda je vir življenja in v Sloveniji se tega sploh (še) ne zavedamo dobro. Gorje razvajencem takrat, ko bomo lovili kapljice in ta čas ni tako zelo oddaljen.
ko gremo kampirat, preživimo:)
In marsikdo bi preživel….
samo, dokler nam ni treba….nočemo biti za nič prikrajšani;)
No, brez vode težko…brez tople vode so pa bile naše babice, pa so kar preživele….naprimer, ko so otroci zjutraj, da so si umili obraz…razbili led na vodi v čebričku….to so zgodbe stare komaj 50 let….
Grelo se je na drva, elektrike pa tudi ni bilo veliko.
Sem že skoraj 1 teden, samo ne namerno, ko smo bili na morju je izbruhnil požar(v dalamciji, kot vsako poletje) in bili smo 5 dni brez elektrike-odrezani od civilizacije-no na srečo skoraj cela vas na hribu, dobro da imamo malo kmetije, ker drugače bi ostali tudi brez hrane. Po svoje je bilo lepo, če se ne bi tresli, da ne bi veter obrnil smer:((((
mi smo,…14 dni na robinzonskih počitnicah.Bili smo brez elektrike, vodo smo imeli hladno,smo pa imeli hladilnik na plin.bile so ene najlepših počitnic kar smo jih mi doživeli………..:))))) nobene druge stvari ni bilo da bi te lahko okupirala,samo morje, ribolov, celodnevno kartanje z otroki……….mmm zdaj se mi pa sline cedijo:))))))
Opažam, da se vam zdi zelo na easy en teden brez elektrike, bi že nekaj počeli in nekaj jedli. Spet drugi mešate zraven tedenske robinzonske počitnice, ko vnaprej veš, v kaj se podajaš, sem jih doživela tudi sama.
Če bi bil teden brez elektrike napovedan vnaprej, bi ga večina preživela brez težav.
Kaj pa, če se to zgodi nenapovedano in ne veš, kako dolgo bo trajalo.
Prejšnji teden smo bili ob snežnih padavinah, ki neverjetno, vedno presenetijo vsaj komunalo, tudi če so take padavine pozimi, včasih pa še dobavitelje elektrike, 25 ur brez elektrike, topla voda je bila, smo pač klasično kurili na drva, imamo pa v hiši štedilnike na elektriko in je nastal problem vsaj z zajtrki in večerjami za otroke, kosilo že poješ zunaj, posledično se je še odtajal hladilnik in je noter vse crknilo, v ta veliki skrinji je bilo le še 8 stopinj in smo le še čakali, koliko kg mesa bomo vrgli v smeti, sosedi imajo en bolj star hladilnik, ki se odtaja še klasično, tako da mu pač odteče voda, bi lahko rekli in jim je ponoči stočil hladilnik, posledično ima uničen nov parket v novogradnji. En drug sosed je zjutraj ob 6h zunaj zakuril ogenj in segreval vodo, da so lahko 6mesečnemu dojenčku pogreli mleko.
Pa ne pozabite, da je tudi pralni stroj in na elektriko, en dan zdržim, en teden pa ne!!!
Okoliški kmetje pa so bili brez elektrike 36 ur, vsako jutro oddajajo mleko, ki pa mora biti primerno ohlajeno in tisti, ki pobira mleko, jim ga ni vzel, ker je bilo toplo, seveda so molzli na roke, tudi če imajo 100 krav, nakar pa so lahko galone mleka vlili v odtok….
En napovedan teden brez elektrike pa bi pomenil ogromno porabo nafte, kaj smo pa potem naredili za okolje…še slabše.
No, to je naša izkušnja, ki nam je pokazala, da je še najmanj, če ni računalnika in tv-ja, ker smo se imeli čudovito ob knjigah in družabnih igrah.
Pa po dolgem času sem se naspala, ker mi ni blo treba zvečer likat.