Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ali bi sami zgradili hišo ?

Ali bi sami zgradili hišo ?

Odgovor na objavo uporabnika
Covid 2021LE, 25.06.2023 ob 00:35

Jz sm se rodil v fertig hišo brez fasade, ki je bila končana kako leto po mojem rojstvu.

Za našo hišo je načrt risal oče, podpisal dedi, je bil t.i. višji gradbeni projektant al kako se je včasih temu reklo.

Vikend se je kupilo praktično za pest riža leta 77…staro kraško hišo nad Izolo, ki smo jo udarniško natunali leta 93…glavne rukerje je nardila očetova firma, določene detajle pa sami med dopusti (estrihi, ometi…)

Smeh: Načrt je narisala mama, podpisal oče…

Sem že kle pisal, da si včasih lažje prišel do strehe nad glavo…oče je leta 76 zavrnil službeno stanovanje v Šiški, češ, kaj mi bo saj končujemo hišo…

Bi gradil, ker je nekako zanimivo, rabiš pa čas…ni nobena umetnost- rabil bi le krovca, ker ne maram višine, pa štromarja da mi zveže pizdarijo v števec, da dobim žegen elektra.

K iz moje izkušnje- ni problem vgradit 2,3 okna…problem rata k jih je 39…

Naši štromarji so 100 let za peščeno uro. Komaj zdaj, po 20 letih v bajti spravljam elektriko v red.
Avti imajo centralni bus že skoraj 40 let. V bajtah bi pa še kar čarali z milijonom debelih žic od  porabnikov do stikal.

Naši štromarji niso še nikoli slišali niti za canbus niti za zigbee. Le zakaj vleči vsak kabel najprej do stikala in potem naprej do luči? Prav je, da naflikaš tista stikala na zidove in luči na strope, potem pa softversko sprogramiraš, katero stikalo naredi kaj kateremu porabniku. In to ne samo on/off. Lahko rečeš, naj kratek pritisk stikala samo malo zatemni, daljši pa ugasne luč čez npr. 30 sekund. Prosto po domišljiji. Vse se uredi naknadno z računalnikom.

Najbolj sem pa crkoval od smeha, ko je štromar zagovarjal tezo, da 3-fazni štrom do delavnice potem rabi 3x debelejši ničelni povratni kabel, da vse tri faze odvede nazaj. Ja ljudje božji, od Edisona dalje (in očitno časov izobraževanja tega štromarja) je štrom drugačen. Tesla je imel prste vmes. Če je poraba po 3 fazah izenačena, ničelnega vodnika sploh ni treba. Tokovi faz se odštevajo in ne seštevajo. Saj nimamo enosmernega štroma!

Jooo.co, 25.06.2023 ob 10:43

NeprijetnaResnica, 25.06.2023 ob 10:24

Današnje generacije so sposobne hišo zgradit samo na pametnem telefonu. Sposobni so za tik tok, instagram in ostala družbena omrežja..

Kako podcenjujoce …

Vcasih si bil lahko frajer in gradil hiso, ko si imel parcelo doma (danes ze komaj kaj dobis za 100 jurjev, verjetno sem rekla bistveno premalo), pa ko si imel ene 2- 3 sorojence vsak, pa je cela zlahta udarnisko pomagala, enkrat enemu, drugic drugemu … tudi pravil, omejitev je bilo bistveno manj.

Seveda pa je slo to tako hvaljeno lastno grajenje bajt na skodo druzine, otrok. Nobenega ni brigal, kako se pocutijo, itak niso mel cajta zanje. Bajta!!!!

To ni podcenjujoče, ampak resnično.

V socializmu so si ljudje pomagali. Tudi udarniške akcije so bile, ko so mladi pomagali graditi ali pa sanirati kakšno naravno nesrečo.

Dandanes ni šans, da bi mladi tako množično pomagali.

Včasih si je narod pomagal graditi bajte. Danes pokvarjen egoističen narod drug drugemu pomaga kopati grob.

robi9, 25.06.2023 ob 12:31

To ni podcenjujoče, ampak resnično.

V socializmu so si ljudje pomagali. Tudi udarniške akcije so bile, ko so mladi pomagali graditi ali pa sanirati kakšno naravno nesrečo.

Dandanes ni šans, da bi mladi tako množično pomagali.

Včasih si je narod pomagal graditi bajte. Danes pokvarjen egoističen narod drug drugemu pomaga kopati grob.

Najprej je treba resiti uganko kako v doglednem casu do 100 jurjev ali vec samo za parcelo.  Vsaj vecini ljudi to verjetno ni prav enostavno …

Ni podcenjujoče, ampak to tako je.

Take pomoči, kot so se včasih uporabljale, so danes v večji meri zakonsko prepovedane.
Tudi v primerih, ko gre res za pomoč prijateljev in ne za sivo ekonomijo s plačevanjem na roke.

Bile so celo zakonske ideje, da niti sam sebi ne bi smel več ničesar narediti, ampak bi moral tudi tako delo ovrednotiti in plačati davek, kot da si sam sebi komercialno prodajal storitve.

Oblast nima več nobenega zdravega stika z realnostjo.
Bile so tudi ideje, da ne boš več smel dati denarja sodelavcu, da bo ta potem za vse skupaj šel v trgovino po malico. Ali da s svojim avtom ne boš smel nekam peljati tujcev (v stilu avtostop). Kao, da je to vse siva ekonomija.

Anonimno 9225, 25.06.2023 ob 12:42

Take pomoči, kot so se včasih uporabljale, so danes v večji meri zakonsko prepovedane.
Tudi v primerih, ko gre res za pomoč prijateljev in ne za sivo ekonomijo s plačevanjem na roke.

Bile so celo zakonske ideje, da niti sam sebi ne bi smel več ničesar narediti, ampak bi moral tudi tako delo ovrednotiti in plačati davek, kot da si sam sebi komercialno prodajal storitve.

Oblast nima več nobenega zdravega stika z realnostjo.
Bile so tudi ideje, da ne boš več smel dati denarja sodelavcu, da bo ta potem za vse skupaj šel v trgovino po malico. Ali da s svojim avtom ne boš smel nekam peljati tujcev (v stilu avtostop). Kao, da je to vse siva ekonomija.

Zabita čreda nima več zdrave pameti.

Oblast je odsev zabite črede.

Ja, pa kaj še. Piz.da sam kje bi omejevali pa kasirali.

Anonimno 5937, 25.06.2023 ob 12:05

Naši štromarji so 100 let za peščeno uro. Komaj zdaj, po 20 letih v bajti spravljam elektriko v red.
Avti imajo centralni bus že skoraj 40 let. V bajtah bi pa še kar čarali z milijonom debelih žic od  porabnikov do stikal.

Naši štromarji niso še nikoli slišali niti za canbus niti za zigbee. Le zakaj vleči vsak kabel najprej do stikala in potem naprej do luči? Prav je, da naflikaš tista stikala na zidove in luči na strope, potem pa softversko sprogramiraš, katero stikalo naredi kaj kateremu porabniku. In to ne samo on/off. Lahko rečeš, naj kratek pritisk stikala samo malo zatemni, daljši pa ugasne luč čez npr. 30 sekund. Prosto po domišljiji. Vse se uredi naknadno z računalnikom.

Najbolj sem pa crkoval od smeha, ko je štromar zagovarjal tezo, da 3-fazni štrom do delavnice potem rabi 3x debelejši ničelni povratni kabel, da vse tri faze odvede nazaj. Ja ljudje božji, od Edisona dalje (in očitno časov izobraževanja tega štromarja) je štrom drugačen. Tesla je imel prste vmes. Če je poraba po 3 fazah izenačena, ničelnega vodnika sploh ni treba. Tokovi faz se odštevajo in ne seštevajo. Saj nimamo enosmernega štroma!

No, glih proti temu sm jaz. Elektronika za zabavo, za resno delo ne.

K jest še nisem vidu elektronke, k ne bi bila hudo počasna al pa crkne..al pa se ji zmeša…sam stran

Že k mi je štromar reku, da povleči utp kabel do vrtnih vrat…if ju.

Jz bom klasiko naredu k leta 86 na mehanska stikala. Vsaj najdem kater je crknu, ne pa da morm  z mišjo programirat, k se bo pameti zmešal, jz bom pa zun ostal.

Mi smo si jo ob pomoči bratov  in prijateljev . Ja veliko je bilo odrekanja ampak je pravi užitek , ko se vseliš in ni nam žal .

Norica.

Moji so naredili hiso preden so imeli otroka, torej nismo ziveli na gradbiscu.

Sama sem naredila hiso preden sem imela otroka, torej ne zivi na gradbiscu.

Prav tako 3 necakinje (smo generacijsko podobnih let) in brat.

Ne vem, mi smo izgleda se vedno zabiti kmeti, ki smo sami nekaj naredili.

Ne bom gradil hiše, bom pa sestavil vikend na stari parceli.

Lesena stavba, ~100 m2, predfabrikat od Pineca ali Thule-Blockhaus, cene 38.000 do 48.000 € + zaključna dela.

Sam ne moreš zgraditi hiše. Ne poznam nikogar, ki bi sam zgradil hišo.

Je možno, sam poznam nekaj ljudi ki jim je to uspelo, vendar je trajalo zelo dolgo in gre za manjše objekte.

Glede na trenutne cene nepremičnin ni slaba ideja.

Moje mnenje 2, 26.06.2023 ob 11:39

Norica.

Moji so naredili hiso preden so imeli otroka, torej nismo ziveli na gradbiscu.

Sama sem naredila hiso preden sem imela otroka, torej ne zivi na gradbiscu.

Prav tako 3 necakinje (smo generacijsko podobnih let) in brat.

Ne vem, mi smo izgleda se vedno zabiti kmeti, ki smo sami nekaj naredili.

Koliko ste pa za parcelo placal? In koliko velika je?

mon mafija, 26.06.2023 ob 12:06

Sam ne moreš zgraditi hiše. Ne poznam nikogar, ki bi sam zgradil hišo.

Jaz sem poznal človeka, ki je res sam zgradil več hiš.
Od tuje sile je najemal le hruške betona.
Najemal pa je tudi razna dvigala, da je sam sestavljal ostrešja.

Jaz sem bajto naredil skoraj sam. Zidal sem sam. Šolala in betonirala sva s prijateljem. Inštalacije sem delal sam, ploščice sem polagal sam, belil sem sam. Ostrešje in streho smo delali trije. Trenutno se spravljam k namestitvi solarnih panelov in razmišljam, ali najeti dvigalo ali delati z lojtre.

Kako zelo drži. Plača 1000 eur, mama v domu, za katero gre dodatnih 400 eur na mesec…

Zares je težko še do parcele, kaj šele dlje

Anonimno 5314, 26.06.2023 ob 13:37

Jaz sem poznal človeka, ki je res sam zgradil več hiš.
Od tuje sile je najemal le hruške betona.
Najemal pa je tudi razna dvigala, da je sam sestavljal ostrešja.

Jaz sem bajto naredil skoraj sam. Zidal sem sam. Šolala in betonirala sva s prijateljem. Inštalacije sem delal sam, ploščice sem polagal sam, belil sem sam. Ostrešje in streho smo delali trije. Trenutno se spravljam k namestitvi solarnih panelov in razmišljam, ali najeti dvigalo ali delati z lojtre.

BRAVO!!! Mi2 predelujeva kontejner pa je dela oholala. Papirji so pa zagonetka, ki še čaka

sandi1688, 24.06.2023 ob 09:40

Vsi jamrate, kako so stanovanja draga in nedostopna mladim.

Pri tem pa se spominjate, kako so vaši starši prišli enostavno do stanovanj.

Ampak ali vam je kdo povedal, da so vaši starši sami, s svojimi rokami, zgradili hiše, vse gradbene faze, od nakupa parcele in pridobitve dokumentacije do zaključka gradnje vseh prostorov v novozgrajeni hiši?

Ali vam je kdo povedal, da so ljudje živeli v nedograjenih hišah leta in leta, dokler jih niso uspeli do konca zgraditi? Da ste tudi vi verjetno preživljali prva leta vaših življenj na gradbišču vaše hiše?

Ali se je kdo od vas spomnil, da bi sam, z lastnimi rokami, zgradil hišo?

Da, včasih so mlade družine, ki so imele majhne otroke, po službi gradile hišo, ne vozile otrok na treninge, pa otrokom ni nič manjkalo.

Moj ata je bil doma ob cca 14.15, mama enako razen kadar je delala opoldne. Čuvala nas je babica. Moj mož je redko doma pred 18h, ima pač tako službo, kar se tiče otrok je vse na meni, ker babice so daleč stran. Kdaj naj bi midva zidala?

Seveda, z isto birokracijo. 😅☺️☺️☺️

Nepotrebno vprašanje. Danes hiše ne smeš sam zidati, tako da je debata odveč.

bi, če bi imel vsaj 1 milijon začetnega kapitala.

Sam po zakonu ne smeš ničesar, vs gre preko arhitektov, projektantov, gradbincev, elektro/vodovod strokovnjakov…

Gradnjo sli lahko privošči samo kleptomanska privilegirana elita.

Je pa kontejnerska gradnja za mlade družine najboljša rešitev. Država bi morala zagotoviti poceni parcele s priključki.

.https://youtu.be/U0QUZAETlBc

Sosed, dradbeni inžinir, nadzornik  gradi svojo hišo s klasično  gradnjo  s pomočjo sosedov in kolegov, pravi da so cene na ključ x3 napram n ormalnim stroškom.

New Report

Close