Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Ali bo EU podrazila avtomobile?

Ali bo EU podrazila avtomobile?

Kako bo s cenami novih in rabljenih vozil z vstopom v evropsko unijo?

V bistvu se se ne ve, ampak z uvedbo evra so se v Evropi zacele cene avtomobilov enaciti. Ce ni vec mej in carin, je logicno, da bos kupil avto tam, kjer je cenejsi. Ampak baje, da so se cene vseeno zacele visati, oz, priblizevati tistim najvisjim.
Kolikor vem, pri nas na zacetku se ne bo zaznati kaksnih podrazitev, ampak pocasi se bodo cene zagotovo dvignile. Ko primerjam nase cene s tujimi, je veliko avtomobiliv pri nas cenejsih kot v EU (o Skandinavcih pa raje ne govori, tam so davki na bolj luksuzne avtomobile ubitacni). Rabljeni avtomobili pa naj bi se pocenili. To vem zagotovo, saj prijatelj dela v prodaji rabljenih vozil, kjer uvazajo rabljena vozila iz drzav EU in so ze zdaj bistveno cenejsa kot pri nas.

Po mojem se bodo podražili, rabljene pa boš sicer lahko dobila tudi po nižji ceni, vendar z več kilomentri.

naj bi se cene v bodoče izenačile tudi v sedanjih članicah EU, ker sedaj so še različne z reinportom lahko prihraniš nekaj tisoč evrov (nov avto) se bodo pa cene izenačile tako da se nam slabo piše

Znanec ki prodaja avtomobile Opel pravi, da se bodo novi avtomobili v Evropi podržaili vsaj za 30%. Na stare pa bodo uvedli kakšne omejitve, da ne bo mogoče starih škatel uvažat, poleg tega pa bodo sigurno tudi kakšne druge dajatve, davki!
Pri nas pa mislim, da so rabljena vozila zelo draga. Jaz sem poleti iskal kaj rabljenega, a so bile cene zelo visoke in sem kar noveka kupil.

LP!

Enostavno:
Rabljeni bodo cenejši do smešno poceni
Novi bodo pa dražji do pregrešno dragi

Ker kupujem novi avto, sem zadnje čase obiskal kar nekaj salonov in praktično vsi trgovci poudarjajo drastične podražitve. Najbolj se je pridušal seatov prodajalec, ki pravi da že imajo nove cenike (svinjsko drage) in da ne ve če bodo sploh še kaj prodali.
Sem pa opazil, da so francozi in nemci že dražji kot japonci. Primer, ena corolla je z enako opremo za 400k sit cenejša od megana, P307 ali golfa. To se mi zdi absurd, saj so bili Toyotini avti vedno med najdražjimi.
V današnjem Delu pa piše, da bo novi golf, ki se bo pri nas prodajal od februarja 2004, cenovno že usklajen z evropskimi cenami in da bo precej dražji od starega golfa (cca 15%)

lp

Trgovci bodo vsi v en rog vpili (oziroma to že počnejo) o nezaslišanih podražitvah vozil, ki naj bi se zgodile zdaj, zdaj. Heh, a ni bilo tako tudi ob uvedbi DDV? Ljudje so množično kupovali nove jeklene konjičke, zgodilo se ni pa nič. V roku nekaj let lahko pride do nekajodstotne podražitve osebnih vozil, vendar zagotovo ne 30%. To pomeni, da bo avto, ki sedaj stane 10.000€ potem stal 13.000€. Kdo bo potem vozila sploh še kupoval. Cene se tako ali tako povečujejo predvsem na podlagi kupne moči in če se ta ne bo spremenila, bi ob podražitvi vozil bili vsi na slabšem: proizvajalci, trgovci in kupci.
Predvsem bi svetoval, da ne kopujete sedaj vozil brezglavo, ker hitrih sprememb cen ne bo.

Dejstvo je da so pri nas avtomobili cenejši kot v avstriji, italiji ali nemčiji. (poglejte cenike na internetu). In do 1 maja 2004 bodo te cene morale biti izenačene, ker drugače bodo tujci začeli avtomobile kupovati pri nas. To pa si trgovci v njihovih državah seveda najmanj želijo. In oni bodo pritisnili na proizvajalce, ti pa na naše uvoznike, da je treba cene izenačiti z evropskimi.

Seveda se to ne bo zgodilo naenkrat, ampak se to postopoma že dogaja. Opažam, da se cene dvigujejo že kar nekaj časa (predvsem evropske znamke in nekaj manj japonske in korejske) in še se bodo tako dolgo, dokler ne bodo približno izenačene s cenami sosednjih držav.

To so samo moja razmišljanja, ki pa ni nujno da so točna.

lp

Juve: se s tabo povsem strinjam, vendar menim, da navala tujih kupcev pri nas vseeno ne bo. Verjetno bo res koga premamila nižja cena, vendar po drugi strani ostale tam zadržale druge ugodnosti, kot so naprimer servisne mreže, storitve v njihovem jeziku, garancije itd. Trgovci bodo že znali zadržati svoje kupce doma. Se strinjam, da bo na koncu prišlo do izenačitve cen, ne verjamem pa, da se bo to zgodilo do 1.5.2004. Morda v kakem letu. Konec koncev, zakaj tujci že sedaj ne kupujejo vozil pri nas? Saj so medsebojne carinske dajatve že davno ukinjene.

Kakor vem so carinske dajatve ukinjene za pravne osebe, za fizične pa še vedno obstajajo. Zakaj bi te sicer carinik na meji vprašal če imaš kaj za prijavit.
Kar se pa tiče avtomobilov. Zakaj bi nek avstrijec v Beljaku kupil npr. Mazdo za 4mio sit, če pa jo lahko na Jesenicah za 3,5 mio sit. Servisiral jo bo pa lepo doma v Beljaku, prav tako uveljavljal garancijo itd.

In tega se avstrijski uvoznik boji. On kot velik odjemalec mazdinih avtov lahko pritiska na proizvajalca in ta bo pritisnil na slovenskega uvoznika da zviša cene. In naš uvoznik bo to moral hočeš nočeš storiti.

No, ne vem kako je pri avtomobilih, vendar dvomim, da bi zakon dopuščal razlikovanje med pravnimi in fizičnimi osebami (ustavne pravice itd). Carinik pa vpraša na meji po izdelkih za prijavo zaradi DDV, ki ga je še vedno treba plačat. Kar se pa garancije tiče bom pa tako rekel: pri marsikaterih izdelkih je tako, da je treba garancijo uveljavljat tam kjer izdelek kupimo. Vem tudi za primere, ko slovenski zastopniki niso hoteli upoštevati reklamacije za izdelek, ki je bil kupljen na primer v Nemčiji.

Niko pozabljaš da bo po 1.5.2004 vse skupaj ena država in če izdelek kupiš v sloveniji ga boš z lahkoto servisiral in uveljavljal garancijo v avstriji in obratno.

Vem pa tudi da če kupiš izdelek v avstriji za 1000 eur boš do 1.5.04 na meji plačal carino in ne DDV. Če pa hočeš biti oproščen carine moraš imeti mislim da (carinsko deklaracijo ??), ki pa jo lahko ima le pravna oseba.
V zadnji stavek nisem sigurn, da me ne bo napadel kakšen expert na tem področju.

lp

New Report

Close