Ali Bog obstaja?
http://zofijini.net/modrost_zabloda/
Richard Dawkins: Bog kot zabloda
Avtor: Andrej Adam
(Zbirka Intermundia; Modrijan 2007.)
Dawkinsova knjiga Bog kot zabloda prinaša argument za ateizem. Poleg tega predstavlja ostro kritiko fundamentalistične religije, po kateri »naj ne spreminjamo svojega mišljenja in naj odklanjamo možnost, da bi spoznali kaj novega in zanimivega… (Dawkins 2007, 296). Ta fundamentalizem je značilen za številne vere oziroma verske sekte, glavna tarča Dawkinsovega napada pa so kreacionisti, ki so si v zadnjem času velik pridobili velik vpliv na politično dogajanje v ZDA in širše. Toda kreacionisti in drugi pristaši fundamentalnih verskih prepričanj niso edina tarča Dawkinsove kritike. Kritiki so izpostavljeni tudi kulturno religiozni ljudje, če uporabimo to sociološko terminologijo. Po Dawkinsu namreč množica zmerno verujočih posameznikov (nehote) zagotavlja kritično maso, zaradi katere je vera deležna pretiranega in nezasluženega spoštovanja; prav to pa zagotavlja plodna tla za razcvet verskega fundamentalizma in z njim vdora iracionalnosti v vsakdanje življenje. Če ste torej verni, vedite – Dawkinsov prst je uperjen prav v vas.
Kot ocenjevalcu Dawkinsove uspešnice se mi zdi vredno omeniti njeno recepcijo. Različni komentatorji (tudi pri nas) vsebino knjige bodisi sprejemajo ali zavračajo, kar nato prenašajo na samega avtorja. Pri tem javno priznavajo, da jim je Dawkins odprl oči, jih opogumil k izpovedi dvoma v religijo ipd. Njihove zgodbe so ganljive in se velikokrat zaključujejo z oboževanjem moža, ki je za to zaslužen. V nasprotnih primerih pa ga obkladajo s kar najbolj pritlehnimi pridevniki in mu tlakujejo pot v pekel. Sam se bom takšni recepciji izognil in bom poskusil podati oceno argumentov (seveda le delno), ki jih knjiga prinaša.
Glavna misel knjige ali njen glavni sklep pravi, da boga skoraj gotovo ni. Sklep, v katerem besedica skoraj ponazarja možnost zmote in s tem nedogmatično odprtost za nadaljnjo razpravo, se mi ne zdi problematičen. Prav tako menim, da je dobro podprt. Posebej želim opozoriti na dve vrlini Dawkinsove argumentacije. (1) Predstavitev argumenta za ateizem, ki se sklicuje na Darwinovo evolucijo. Argument je podan v 4. poglavju, ki predstavlja vrh knjige in nosi naslov Zakaj skoraj zagotovo ni boga. (2) Prikaz intelektualnih trikov in nepoštenosti, po katerih posegajo verski fundamentalisti oziroma kreacionisti, ko je potrebno braniti njihova sveta prepričanja in koristi.
[img]http://www.mladina.si/media/www/slike.old/clanki/200717/knjiga_bog_display.jpg[/img]
Ne obstajam, vendar še vedno verjamejo vame!!!
Takšne teme ki očitno nimajo jasnega odgovora se ponavadi odpira zaradi provokacije. Bolje da se ta tema zapre, preden se sprevrža v tekmovanje navijana v eno ali drugo stran.
Ne potrebujem argumentov. Dawkins dela ateistom škodo. Kot Bill Maher.
če ne prej, pa takrat, ko se prične prikazovat gospa s koso…
Navdušujoče. Je pa bil še precej mlad…
Jaz sem več kot bog. Moja mi pravi: pa tega tvojega niti bog več ne dvigne. Dokazal sem ji nasprotno 🙂
Kaj pa je narobe z vljudnim in urejenim navijanjem?
Ne vem če šteje: o moj bog, s čim sem si te zaslužila, izustila ga je moja mama, ko sem izumil čiščenje zaves s škarjami. Ampak to je bilo davno nazaj…. mimogrede, ta stavek sem kasneje še velikokrat slišal:-))
Jaz sem več kot bog. Moja mi pravi: pa tega tvojega niti bog več ne dvigne. Dokazal sem ji nasprotno :)[/quote]
So ti še nudlni v župi pokonci stal? :-))
sej sem dal link…[/quote]
Ja ja kar izgovarjaj se, čisto navaden provokator si, ki se skriva za mogočno silhueto slavnega tenorja!
Fuj in fej!
Vsi ljudje verjamejo v boga, če ne drugega, ko rečejo ne ni ga meni nikoli ne pomaga.
Ljudje imamo le 11% razvite možgane.Verjamemo v laži,vojne,denar,ubijanje,ropanje,maščevanje,… celo čaščenje astrologije,sonca kot jezusa, veliko pove o nas.
Obstaja oče vseh nas in mi vsi smo njegovi otroci,na zemlji da se učimo,smo mlade duše.Zemlja je le začetek vsega najlepšega v vesolju.Jaz upam,da je tole življenje zame zadnje na tem planetu.Tudi če bi mi obljubili,da bom naslednjih 100 življenj na zemlji milijarder,bi rekel :NE HVALA!!!!
Ne le da obstaja, celo zanima se za nas, nas vodi in posreduje v našo korist. Mi moramo to le znati opaziti in ceniti.
Vodi te to, v kar verjameš. Kot je moj predhodnik rekel, večina verjame v laži, denar, vojne… Zato se jim Bog pač odmika. On nikogar ne sili, da mu je blizu. Če ne maraš biti ob njem, boš pač moral biti zadovoljen z večjimi ali manjšimi drobtinicami, ki padejo iz mize materializma. Bog vsem ponuja veliko boljše življenje, a se ga večina noče okoristiti.
Čiščenje zaves s škarjami. Dobro ti gre WD 🙂
Najprej bi se bilo treba vprašat zakaj je nujno postavljati te dva pojma – kreacionizem vs. darvinizem enega proti drugemu. Skratka, če nisi eno, potem si drugo. Pripadnik neke religije lahko vsaj delno sprejema tudi Darwinovo teorijo in obratno, nekdo, ki se ima za ateista lahko te ne sprejema v celoti. Če pogledamo ugotovitve, ki so iz teorije vrst izpeljane, lahko padejo v marsikateri točki, npr. v drugi, ki že v primeru človeka (upoštevajoč, da je tudi del narave oz. ena od vrst) ne velja več: https://sl.wikipedia.org/wiki/O_izvoru_vrst
Drugo: tudi v znanosti so se pojavile določene dogme, v katere se enostavno ne sme dvomit, drugače si lahko zasmehovan, izključen in onemogočen. Še posebej to velja za področja kot so geologija, arheologija in zgodovina. Prav o tem trenutno berem knjigo o dokazih, ki jih ne bi smelo biti in kako se je njihove najditelje (sicer z akademskimi naslovi) onemogočalo (M. Cremo – Forbidden Archeology)
tretje: tudi religije kot take ponavadi temeljijo na prilagojenih in predelanih dejstvih.
Vesela sem, da sem se s tem vprašanjem že spopadla v otroštvu. Nekateri pa vidim, da se še iščete, kljub temu da ste globoko v letih.
pa ne bi se enkrat premislila? Morebiti si od takrat kaj pametnejsa. : )
To je stvar iskanja identitete. Jst sm svojo že našla in je ne bom menjala:). Ti se (ga) še iščeš?:)
Kakor za koga. Če ima v svojem srcu prostor za Ljubezen, Bog nedvomno obstaja, ker Bog je Ljubezen. Kdor ljubi, gleda Boga.
Je pa nekaj gotovo, da Boga ni moč najti v suhoparnem sivem racionalizmu, ki trpi za pomanjkanjem čustev in odsotnostjo domišljije, ki želi vse zaobjeti z razumom. Srčnih zadev se ne razčlenjuje z orodji razuma, ampak se jih enostavno čuti. 😉
Forum je zaprt za komentiranje.