Ali cerkev dobiva oblast na državo?
Napisal sem lokalni župnik, kar nujno ne pomeni tudi vaški. Če bi mi navedla konkretnega župnika, bi ti morda celo lahko povedal kaj me moti. Ni pa nujno. Marsikdo je zelo v redu človek in se mi po eni strani lahko le smili, ker pripada tako pohlepni organizaciji, čeprav je to po svoje neumno, saj gre za njegovo osebno odločitev in tudi vrata iz tega ven mu niso zaprta.
Je pa nekaj tudi res. Očitno je, da se tudi med njimi pojavlja vedno več takih, ki si nadevajo vlogo lokalnih bogov in uživajo v tem, da lahko odločajo koga bodo in koga ne bodo krstili, dali odvezo, kaj in kako bodo govorili na pogrebih, pri mašah ipd. O tem lahko vedno več beremo tudi na tem forumu. To pa je tudi svojevrsten pokazatelj stanja v cerkvi kot organizaciji in njenega vpliva na splošno politiko v nekem okolju.
Da je bilo večino partizanov vernih ne oporeka nihče. Govorimo samo, jaz o 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ti celo samo o 1{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, tistih, ki so divjali po deželi in pobijali vse, kar se ni strinjalo z njimi. Ti ljudje so se pač borili proti okupatorju in NE proti veri oz. Cerkvi. Marsikdo je moral iti k partizanom (moj stric), drugače bi ravno osvoboditelji pobili vso njegovo družino.
V Vojkovi četi so celo molili. Kako je bil ubit? Ali pa Franc Rozman Stane? Je možno, da prekaljen borec – starojugoslovanski vojak umre, ko čisti puško? Kajuh? In še in še bi lahko naštevali. Tiste poveljnike in komandante, ki se niso strinjali z revolucijo, ki jo je v prvi vrsti izvajala partizanska vojska pod okriljem OF, so revolucionarji pobili. In ko je en revolucionar svoje borce poslal, da porušijo cerkev, so pač morali iti, pa če so hoteli ali ne. Veliko jih je tako rešilo svojo kožo.
Kdo je kaj in koga izkoristil bi se dalo govoriti na veliko. Kot sem že zgoraj navedla, so revolucionarji izkoristili in prevarali slovenski narod in boj proti okupatorju izkoristili za revolucijo in to eno najhujših. Pobijali so vse kar ni mislilo isto kot oni, celo po koncu vojne.
Če misliš, da bi partizanska vojska sama premagala okupatorja se motiš. Kje v Sloveniji je sploh potekala kakšna večja bitka. Nekaj prask, ko so partizani razdražili sovražnika (Dražgoše), se potem umaknili in lokalno prebivalstvo prepustili na milost in nemilost. Odločilen preobrat v drugi svtovni vojni v Evropi je bil poseg ZDA in izkrcanje zaveznikov v Normandiji.
Seštej padle, ki jih je ubila domobranska vojska, pa tiste, ki so bili ubiti od “osvoboditeljev”, pa boš videl kam se bo nagnila tehtnica.
Nova oblast NI postvila Cerkev v nikakršne okvire, pač pa jo je hotela prepovedati, izbrisati. Ko pa so se vseeno zavedali, da je ne bodo mogli kar tako eliminirati so si jo hoteli popolnoma podrediti, tako, da bi oni povedali kaj Cerkev lahko uči.
In to ni bila nacionalizacija, ampak VELIKA KRAJA. Kaj bi rekel na to, da bi “nacionalizirali” tvoje premoženje in bi le to bilo potem last “vseh nas”?
Ja seveda najraje bi videli, da Cerkev ne bi imela nič. Je pa edina, ki skrbi za vse verne in neverne. Pač tiste, ki potrebujejo pomoč v stiski. Za njo ni važno ali je musliman, ali katoličan, ali ateist. In seveda za karitativno dejavnost, ki jo boš mogoče nekoč potreboval tudi ti naj bo uboga. Cerkve, ki so največji kulturni spomeniki (gradovi, ki so tudi bili veliki kulturni spomeniki, so razen nekaj izjem, katere so obnovili zaradi našega velikega vožda razrušili ali pa pustili, da propadejo), in ki so jih duhovniki skupaj z nami verniki tudi v najbolj svinčenih časih uspeli ohraniti in obnavljati naj še naprej obnavljamo z drobižem, medtem, ko v veliko krajev pricurlja marsikateri evro ravno zato, ker se turist ustavi zaradi lepe cerkve, pa potem v bližnji gostilni in trgovini pusti evre.
V 20-ih letih država ni bila zmožna zgraditi pediatrične klinike, sedaj pa naj bi Cerkev flikala tisto, kar so nekateri pokradli. A vas ni sram! Z denarjem, ki je bil namenjen pediatrični kliniki, bi zgradili lahko 3 ne samo eno. In namesto, da bi se zavzemal, da se odkrije kam je odtekal ves ta denar, zahtevate nekaj tako milo rečeno butastega. A za to bi pa bil dober cerkveni denar kaj?
Haaaaloooooo a nisi še zaznal, da danes živimo v demokraciji.
Očitno bi župniki morali vprašati Booma kaj lahko povedo, koga lahko krstijo itd. Prejeti Sv.krst, Sv. obhajilo in Sv.birmo bi morali vsi, čeprav nikoli več ne bo stopil v Božji hram in bo Cerkev poniževal in zaničeval. V isti sapi pa trdite, kako Cerkev posiljuje državljane z zakramenti. Če odkloni, da človeka pokoplje cerkveno je spet halo, če pa to stori, je pa še večji. Ja ljudje božji odločite se že enkrat.
Veš kaj Mina, najprej lepe besede o pomoči vsem ki jo potrebujejo, o skrbi in pomoči v stiski, ampak ZA KLINIKO PA NE BI DALA hehe. ker se to Cerkve ne tiče. Naj za zdravje poskrbi država. Samo sprenevedanje. Veliko besed in nič akcije.
Nič presenetljivega, saj Cerkev nič ne da za pomoč drugim, Karitas sredstva dobi direkno od ljudi – vernih in nevernih, Cerkev ne da nič.
Hehe a se spomniš že nekaj časa nazaj tu na forumu, ko ena (verna) mamica ostala v stiski, pa sem napisal, naj se obrne na župnika pa ji bo sigurno pomagal. Tudi takrat si ostro protestirala, da bi Cerkev kaj pomagala, in ji tudi ni.
Oblast bi po vojni Cerkev z lahkoto prepovedala ali izbrisala, če bi le hotela. To kar ti trdiš je laž, resnica je, da smo nemoteno hodili k verouku in tudi k maši. Ti govorim iz prve roke.
*****Če misliš, da bi partizanska vojska sama premagala okupatorja se motiš. Kje v Sloveniji je sploh potekala kakšna večja bitka……Seštej padle, ki jih je ubila domobranska vojska, pa tiste, ki so bili ubiti od “osvoboditeljev”, pa boš videl kam se bo nagnila tehtnica.******
Po najnovejših podatkih je bilo število žrtev, ki so jih povzročili okupatorji in njihovi sodelavci(belogardisti, domobranci, črnorokci…) : 64 064, Enote in organi NOB(vključno s povojnimi poboji) pa 20302. neugotovljenih je 9646. Iz tega jasno sledi, da so bili domobranci precej bolj zagreti za pobijanje. Žrtev na partizanski strani je bilo 3x toliko kot na nasprotni.
Okupator je domobrance izkoristil, da so se borili proti partizanom namesto njega, zato je bilo spopadov med partizani in domobranci &co več. Razumljivo, domobranci so bili samo hlapci na nemški strani, bili so pod nemško komando, in njih so nemci najprej pošiljali v boj kot kanonfutr. Da bi se domobranci ali belogardisti postavili po robu okupatorju se ni zgodilo.
******Kaj bi rekel na to, da bi “nacionalizirali” tvoje premoženje in bi le to bilo potem last “vseh nas”? ******
Vsak mesec mi država “nacionalizira” ene polovico plače, ki gre v proračun kot last nas vseh. Meni država vzame, duhovnikom pa plača prispevke, da bodo lahko prejeli pokojnino – (spet iz mojih dajatev), čeprav svojega niso nič prispevali v pokojninsko blagajno. Čeprav bi z lahkoto, saj ima Cerkev dovolj denarja.
Tudi od vseh daril moram plačat davek in sem ga tudi že plačal. Tudi od svojega premoženja dam določen procent v skupno blagajno.
Mina, Koliko pa vzame država Cerkvi, od nabirkov? prosim če odgovoriš na to vprašanje .
Če zračunaš, če dam samo 2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} letno od svojega premoženja državi, to pomeni v 50-tih letih 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} – je to popolna nacionalizacija ali “kraja” kot ti imenuješ?
Trdim samo eno:v primeru,da bi cerkev živela vero sv.Frančiška
(frančiškanski red) ne bi imela v lasti niti ene same lope,duhovniki bi
opravljali svoje obrede bosi predvsem pa brez zlatih in pozlačenih
Cerkva in takih in drugačnih nabirk.
Cerkev se je ločila tudi od vere.Pristopila je k državi kjer,pod nujno,vlada politika.Postala je skorumpirana ,s tem pa izgublja na svoji kvaliteti in kvantiteti.
Kar se partizanov tiče podpiram mnenje, Mine.
AMEN!
hrošček: pazi pips te še vedno čaka ha,ha.
Ne.ne šalim se imaš pa kar se tiče Frančiškanov popolnoma prav.
Že v 13 st. je prišlo do hudega spora med Frančiškani in cerkvijo zaradi nebrzdanega ropanja in bogatenja iz strani cerkve,prišlo je skoraj do izstrebljenja takratnega Frančiskanskega reda saj jih je takratni papež izobčil,moralo je miniti polnih 400 let ,da se je Frančiskanski red obnovil.
sara2
v fari, kjer sem jaz živela, je 11 cerkva, nekatere v vaseh, 7 cekva je pa na hribčkih, nobene niso poškodovali partizani. Ena je na najvišjem hribu in v tisti so bili Italijani in tudi domobranci, pa kar dobro so jo poškodovali, ampak ne partizani, Italijani in domobranci, so se skrivali v njej, iz zvonika opazovali in tudi streljali, še en pastir, ko je pasel krave, jo je skupil.
sara2, ali so tam v tistih 54 cerkvah povsod domovali domobranci in okupatorji,:))) partizani pa jih napadali, ali kaj????
Torej, mina z zvezdico, praviš, OK. naj ti povem, da sem krščen. Ko je Stres zadnjič v Trenjih opletal z 1.200.000 pripadniki katoliške partije pomeni, da je mednje štel tudi mene. In, glede na to, da se iz tvojega posta nekako čuti, da naj bi v cerkvi bila demokracija, potem naj bi o krstih lahko odločal tudi jaz.
Cerkev naj bi bila božji hram???? Če bog obstaja, ne verjamem, da bi se zadrževal v takih prostorih.
Torej, mina z zvezdico, OK. naj ti povem, da sem krščen. Ko je Stres zadnjič v Trenjih opletal z 1.200.000 pripadniki katoliške partije pomeni, da je mednje štel tudi mene. In, glede na to, da se iz tvojega posta nekako čuti, da naj bi v cerkvi bila demokracija, potem naj bi o krstih lahko odločal tudi jaz.
Cerkev naj bi bila božji hram???? Če bog obstaja, ne verjamem, da bi se zadrževal v takih prostorih.
mik,
pišeš: ni prav, da so imeli domobranci v blagoslovljenih objektih spravljeno municijo. Ha ha, pozabil si povedat, da so iz teh objektov tudi streljali in opazovali in še marsikaj nepripravega so delali. Prav zato, so bili cerkveni objekti tarče in tega nočete razumeti.
mik, vsak zakaj ima svoj zato.
Ha ha, ali ti nimaš nobene PAJKA pri bajti???
No no, zdaj ste pa že “ŠTIRJE” tukaj, ki me blagoslavljate, HVALA VAM.Se me bi radi znebili????
Če sem pri volji, pa kdaj le pogledam, kaj pišete. Skočite pa takoj name, kot sestradana mačka na miš. :)))))))))))
jon napisal:
> hrošček: pazi pips te še vedno čaka ha,ha.
> Ne.ne šalim se imaš pa kar se tiče Frančiškanov popolnoma prav.
> Že v 13 st. je prišlo do hudega spora med Frančiškani in
> cerkvijo zaradi nebrzdanega ropanja in bogatenja iz strani
> cerkve,prišlo je skoraj do izstrebljenja takratnega
> Frančiskanskega reda saj jih je takratni papež izobčil,moralo
> je miniti polnih 400 let ,da se je Frančiskanski red obnovil.
>
Bzzzzzz ——->>>>>>>>>> pips >>>>>>> 🙂
Ubogi Frančišek.Ziher se obrača kjerkoli že je.Obračat se mu pač ne more,saj
že dolgo ni ničesar zaužil.Končno je to počel tudi za časa življenja.
Jedel NIČ ,namreč.
O papežih pa nič dobrega.Žal!
Me že ni :)))))
Prababi, tebe se nihče ne bi rad znebil. Nas pa žal zgodovina uči, da so se tisti, katerih ideje ti tako goreče in brezkompromisno zagovarjaš, brez kakršnekgakoli sojenja znebili svojih idejn ih nasprotnikov. Torej so te metode bliže tebi, kot komi drugemu.
In s tem vpšašanjem “bi se me radi znebili”? zavajaš in provociraš.
Ali pa imaš samo slabo vest, kdo ve…
Ampak, če ne priznaš Boga zakaj bi potem svojim otrokom vsiljeval zakramente?! Ko je g. škof Stres govoril o 1.200.000, je govoril o tistih, ki so se pri zadnjem ljudskem štetju pri polni zavesti in samostojno deklarirali kot katoličani, nobeden te ni silil, da se prepoznaš kot katoličan. Če pa si se tako prepoznal, potem pa tudi živi in delja kot pravi katoličan.
Res ne razumem zakaj iz ene skrajnosti v drugo?
Vem da to leti name. Uživaš v tem kaj? Ker si prababi to pomeni, da imaš že pravnuke, nimaš pa zagotovila, da bodo tudi oni prababice in pradedki. Zato ne bodi tako privoščljiva, nikoli ne veš kaj lahko doleti tvoje in tudi tebe.
Ja res naj te Bog obilo blagoslavlja, kajti opažam da potrebuješ blagoslove, da omehčajo tvoje trdo srce do drugače mislečih. Saj veš kaj ste z mržnjo počeli v drugi in po drugi svetovni vojni vse do danes.
Ti ne veš kam in komu sem pomagala, pomagam in bom pomagala. Zato ne govori neumnosti. Apeliraj še na vse tiste direktorje, ki so še iz časa komunizma nabrali bajna premoženja, potem pokradli družbene firme, postali direktorji-kapitalisti najslabše sorte in potem pokradli še preostalo, da so firme propadle.
Si mogoče sodelavec Karitasa mogoče njen vodja v kakšni župniji, da veš od kje točno se financira?
Ne mislim “nacionalizacije” plače. Tudi jaz dajem tako za šolstvo, zdravstvo in v pokojninski sklad. In? Dobro veš na kaj sem mislila, zato ne blefiraj. Pa dobro, mogoče res nisi vedel – celotno premoženje od hiše ali stanovanja ali karkoli imaš, vse premično in nepremično premoženje.
Očitno res ne bereš natančno. Samo domobranci in samo partizani. To daj na tehtnico.
Cerkev obdavčit, ti bi pa rad imel vse zakramente zastonj….
Mogče si krščen, ampak tega ne živiš. Zato pišeš o stvareh, ki jih ne poznaš. In kot sem že povedal v kakšni prejšnji temi, taki se ponavadi spomnijo na Cerkev, ko se jim zaključuje življenje. Takrat jih je morda več kot 1.200.000 katoličanov. Te statistike ne dajo ankete ali javno mnenje, ampak jo imajo duhovniki. In to je dejansko zaupanje v katoliško Cerkev in njeno poslanstvo. Njena moč je v Jezusu.
Mi še na misel ne pride, da bi svojim otrokom vsiljeval kaj takega kot so zakramenti, niti jim tega ne branim. Dovolj so stari, da se lahko odločajo s svojo glavo in če se bodo odločili za kaj takega, jim tega tudi ne nameravam braniti. Za razliko od tebe, ki bo tro prva stvar, ki jo boš naredila, ko boš imela otroka. Nikjer tudi nisem rekel, da ne priznavam boga. Po prepričanju sem bolj agnostik kot ateist in tudi boga sem že parkrat povabil na pivo. Če obstaja, se bo že odzval, da se najprej nasmejiva človeški neumnosti takih kot si ti, ki materialno in mnenjsko izdatno podpirajo organizacijo kot je RKC, preden gre tja naredit red :-)))
Torej, mina*, še na misel mi ne pride, da bi se deklariral kot katoličan. V marsičem pa živim in delam v krščanskem duhu, to pa priznam, nikakor pa ne kot katoličan in to verjetno mnogo bolj kot marsikdo od tistih 1.200.000, ki ne glede na njihov način življenja, Stresu kljuib vsemu pridejo prav, še posebej ko je treba zagovarjati grabežljivost RKC :-))))
Sicer bi pa RKC imela kaj malo koristi od mene. Cerkev potrebuje grešnike. Če teh ne bi bilo, v propade trenutku :-)))))