Ali cerkev dobiva oblast na državo?
Boom, tvoj greh je že to, da skušaš na tako nizkoten način umejevati določeno skupino ljudi. Ti trdiš, da jaz kot pripadnik cerkve in moja ustanova, ne smemo imeti osebne lastnine in z njo gospodariti času in potrebam primerno.
Jaz recimo tega ne trdim zate. Kar se mene tiče imaš lahko ti ali združenje, kateremu pripada, osebno lastnino in počni z njo, kar te je volja.
Sodi pa lahko sodnik
(in poprepričanju vernikov – Bog, pa naj te to ne moti preveč)
mina*je napisala:
*****Vem da to leti name. Uživaš v tem kaj? Ker si prababi to pomeni, da imaš že pravnuke, nimaš pa zagotovila, da bodo tudi oni prababice in pradedki. Zato ne bodi tako privoščljiva, nikoli ne veš kaj lahko doleti tvoje in tudi tebe.******
Tole pa že malo smrdi na klicanje nesreče na nekoga,ki nima istega mnenja kot ga imaš ti in je seveda greh,ah saj je vseeno v nedeljo k maši pa spovedi 2€ v pušco pa lahko grešimo naprej.
*benaflek*je napisal******** In mina gre prababi v nos, samo zato ker zagovarja svoje prepričanje.*********
Ali obratno pa nisi pomislil????????
mina*govori stvari o katerih je slišala(sama tako pravi glede na letnik 1970)??????
prababi- govori o stvareh,ki jih je doživela!!!!!!!!(doživel sem jih tudi sam)
Glej ga glej od kod veš moje rojstne podatke, si bil kakšen povojni ovaduh in ogleduh. Pa tudi če si bil, te moram razočarat. Nisem letnik 1970.
Ja zanimivo pa je da so bili moji starši in strici rojeni pred vojno in tako so tudi oni veliko vedeli, ker so grozote doživljali, eni pa jih žal tudi niso preživeli in padli tako od partizanske oz. ovaduške roke, kot od okupatorske. Eden pa je bil v nevarnosti, da ga tudi ubijejo vaški ovaduhi.
Prav nihče te ne omejuje pri pridobivanju lastnine. Še posebej ne tvoje lastne, pod pogojem, da si si jo prislužila na pošten in kolikor toliko moralen način, s čemer imam v mislih predvsem, da ne gre na račun brezobzornega izkoriščanja sočloveka. Ali za lastnino RKC, ki jo danes na veliko obrača, lahko rečeš kaj takega?
No ko te oziroma vas skrbi način pridobivanja cerkvenega premoženja, češ ali je sploh bilo pridobljeno na legalen in pošten način. To ste že sami definirali na osnovi sovraštva in blebetanja kar tja v dan, da seveda ni bilo pridobljeno na pošten način – argumentirali itak niste NIČ. Dobro to ste zdaj razčistili, sedaj pa kot je predlagal benaflek, z isto intenziteto preučite premoženje povojnih aparčikov, politikov in takartnih takoimenovanih gospodarstvenikov ter novodobnih kapitalistov raznih dvomljivih sort. Prečekirajte kam je šlo premoženje SIB banke in ostalega družbenega premoženja…če boste še tu tako “prodorno” kot pri Cerkvi “proučili” vse podatke, potem verjamem, da ne boste nič našli, ker ste preleni, da bi stvari argumentirali, povrhu tega pa vam to ni v interesu. Interes dandanes in v tej daržavi je blatiti Cerkev in vlado, ker pa pri slednji v tem trenutku ne najdete kakšnih večjih kiksov, jo pač napadate preko Cerkve.
mina* ne sekiraj se zaradi grdega, starega jezika, osebe s trdim srcem, kot si prav napisala. Čudovito je, če sodelujejo na forumih med vso množico mladih prijetni, starejši ljudje, ki imajo kaj modrega in pametnega povedati. Žal se je pojavila tule ta oseba s srčkom, na podlagi katerega misli, da lahko žali tiste sodelujoče, ki so drugačnega mišljenja od njenega, žal zelo zastarelega. Povozil jo je čas in tega ne more preboleti.
Njene poste se da čisto lepo ignorirati in ne nanje odgovarjati (pravzaprav, saj nimaš kaj:-)), jaz si mislim, saj je le ena stara reva, ki je bogve zaradi česa tako sovražna in se tako grize.
Srečno!
Dejstvo je, da si je cerkev že za časa Teodozija izborila primat v posvetni oblasti in proglasila krščanstvo za edino dovoljeno religijo v takratnem rimskem cesarstvu. Pohlep po premoženju se je pojavil praktično istočasno (»Kdor premoženje zapusti svojim otrokom namesto cerkvi, ravna proti božji volji in proti svoji koristi. Medtem ko na zemlji skrbi za svoje otroke, sebe ogoljufa za nebesa.« – Salvian 5. stoletje). O nadaljnjem grabežu (desetina in kazni, zlato iz Južne Amerike, inkvizicija, križarske vojne, pomori katarov itd.) skozi stoletja je bilo napisanega že dovolj. Tudi po 2. svetovni vojni se ni branila zlata in denarja, ki so ga naropali recimo ustaši in ji plačevali za pomoč pri prebegu v J. Ameriko. Ali veš, da je Vatikan dobrodušno pomagal Paveliču&Co., da niso bili pravično obsojeni za njihova dejanja, tako kot tudi marsikateremu od nacističnih zločincev (Mengele, Eichmann…) in to v posmeh celi takratni zavezniški Evropi, ko jih je Pij XII v eni od svojih poslanic celo omenil kot človekoljubneže)? In vse to premoženje, ki izvira skozi stoletja in se povečuje, RKC danes veseli vrti na svetovnih borzah. Toliko o argumentiranju. O tem se lahko prepričaš v marsikateri knjigi, ki nima “komunistične” podlage.
Kar se tiče kraj, ki jih omenjaš, to absolutno ne opravičuje dejanj RKC, še posebej ne, ker naj bi njeno učenje temeljilo na krščanski veri in Sv. pismu, čeprav ga s svojimi dokumenti tipa Katekizem, Kompendijum ipd. obrne precej v svojo korist.
Kar pa se tiče pljuvanja vlade, eni pljuvajo po tej, poznam pa take, ki izdatno pljuvajo po prejšnjih, še posebej pa radi tudi po prejšnjem režimu, čeprav jim je prinesel zelo veliko dobrega. Edino kar je res je, da morda v svoji vasi niso mogli več komandirat, tako kot prej.
Boom napisal:
> Dejstvo je, da si je cerkev že za časa Teodozija izborila
> primat v posvetni oblasti in proglasila krščanstvo za edino
> dovoljeno religijo v takratnem rimskem cesarstvu. Pohlep po
> premoženju se je pojavil praktično istočasno (»Kdor
> premoženje zapusti svojim otrokom namesto cerkvi, ravna proti
> božji volji in proti svoji koristi. Medtem ko na zemlji skrbi
> za svoje otroke, sebe ogoljufa za nebesa.« – Salvian 5.
> stoletje). O nadaljnjem grabežu (desetina in kazni, zlato iz
> Južne Amerike, inkvizicija, križarske vojne, pomori katarov
> itd.) skozi stoletja je bilo napisanega že dovolj. Tudi po 2.
> svetovni vojni se ni branila zlata in denarja, ki so ga
> naropali recimo ustaši in ji plačevali za pomoč pri prebegu v
> J. Ameriko. Ali veš, da je Vatikan dobrodušno pomagal
> Paveliču&Co., da niso bili pravično obsojeni za njihova
> dejanja, tako kot tudi marsikateremu od nacističnih zločincev
> (Mengele, Eichmann…) in to v posmeh celi takratni zavezniški
> Evropi, ko jih je Pij XII v eni od svojih poslanic celo omenil
> kot človekoljubneže)? In vse to premoženje, ki izvira skozi
> stoletja in se povečuje, RKC danes veseli vrti na svetovnih
> borzah. Toliko o argumentiranju. O tem se lahko prepričaš v
> marsikateri knjigi, ki nima “komunistične” podlage.
nimam kaj dodati ,niti ničesar odvzeti. Z vsem napisanim se namreč strinjam. Natančneje kot si,že nisi mogel povedati.
Cerkev si jemlje primat kjerkoli more oz.nad vsem,kar je v dometu njenih tipalk in pipalk.Z ozirom na to,da ima vsaka palica dva konca bo
prišel čas,ko bo tudi ona prisiljena pogledati ,kaj neki se skriva,
na drugem koncu.
Je samozadostna skorumpirana in spolitizirana.Vse česar si nekaj ali nekdo,ki je prepričan v obstoj nečesa, očem nevidnega,ne sme
privoščiti,sicer je v samem temelju,obsojen na propad.
*janja* je napisala*******mina* ne sekiraj se zaradi grdega, starega jezika, osebe s trdim srcem, kot si prav napisala.*********
Neverjetno in ti imaš vse zakramente in se hvališ,da si vzgojena v krščanskem duhu.
Nikjer nisem zasledil,da bi te prababi kakorkoli žalila zato malo več strpnosti ali pa vsaj krščanskega nauka,če se z njim že hvališ.
PRABABI,
seveda imamo pajke, včasih se mi zdi, da se še sosedovi hodijo k našim parit ko jih je toliko. Pa vendar zato hiše ne podremo, občasno jim preprečimo dostop do hrane da poginejo. Škoda, da podobne taktike niso ubrali partizani, kar precej denarja bi lahko porabili namesto obnove cerkva za druge, tudi humane namene. In če ne bi rušili gradov, bi si hodili turisti ogledovat tudi naše znamenitosti, kot si hodimo mi ogledovat tuje.
Vedeti pa je treba resnico, da večina teh objektov ni bila poškodovanih ali porušenih zaradi domobrancev, ampak zato ker so napumpani ekstremisti bili prepričani, da nihče ne sme ničesar imeti, po nekem idealističnem vzorcu prinešenem po nekih čudnih “misijonarjih” od sovjetskih komunistov. Skratka podreti, podržaviti, uničiti,……ja, kar dobro jim je uspelo. Še ta teden je zagorel en obnovljen dvorec, kdo bi verjel, da za tem ne stoji nekaj podobnega kot med vojno in tik po njej.
Blagoslov pa vzamem nazaj, sem ti ga poslal z dobrim namenom, ker vem, da so v pregnanstvu ljudje veliko molili. Ampak človek, ko mu gre dobro, kaj hitro pozabi na Boga. Tudi jaz včasih. Ampak v teh letih kaj rado kje kaj zaboli, pa se spet hitro spomnim nanj.