ali gorčica sodi pod dobro hrano?
Gorčica spada v čisto drugo kategorijo kot majoneza in kečap.
Je pa odvisno od sestavin, ki jih vsebuje. Največkrat so to: voda, vinski kis, gorčnična semena, sol, začimbe, zelišča
Več od tega ni potrebe. Seveda pa so potem tudi take, ki imajo notri kakšen konzervans, pa emulgator, pa regulator kislosti, pa še kakšno barvilo …
Je pač treba prebrat deklaracijo. (kot vedno)
tale je ok?
http://trgovina.mercator.si/wcsstore/Zivila/images/products/a046/7610100007071_large.jpg%5B/quote%5D
Na Mercatorjevi spletni strani sem našla opis sestavin:
kis, voda, gorčična semena, jedilna sol, sladkor, začimbe, izvleček začimbe
Načeloma bo OK. Sicer ne vem, zakaj mora vsebovati sladkor in ti izvlečki začimb so tudi lahko mal sumljivi, ampak to so že malenkosti.
Glede na to, da je gorčica seme, ni ravno “light”. Ampak tista žlička ima verjetno več dobrih lastnosti kot pa negativnih.
Gorčica sodi med živila, ki se ji niti tistim, ki so na dieti z nizko kalorično vrednostjo, omejenim vnosom sladkorja in maščob ni potrebno odpovedati. 100 gramov vsebuje nekje med 80 in 90 kcal. Majoneza, za primerjavo, pa je večinoma sestavljena iz maščob in je več kot 7x “večja kalorična bombica”.
Le en nasvet… Za ljudi, ki jih pogosto muči zgaga, priporočam, da z vnosom gorčice na pretiravajo oz. naj si privoščijo bolj blage različice omenjene tudi meni ljube zdrave “razvade”.