ali hujšam ali se redim
Spoštovani!
Hujšam že nekaj časa, izgubila sem pet kil. Nekaj dni nazaj sem začela s ftinesom, ki obsega kolesarjenje, hojo po stopnicah in vaje na trenažerjih. Stopila sem na tehntico, in moja teža ni šla dol temveč gor. Kaj bi to bilo? Ali moram tudi spremeniti prehrano ali kaj? Jem redno vsaj pet obrokov na dan.
Opazila sem, da hitreje in zanesljiveje hujšam, če jem manj. Tako sem izgubila tudi teh pet kil v petih mesecih, torej vsak mesec eno kilo. Morala pa bi še več.
Prosim za nasvete!
Hvala in lep pozdrav!
Jasna!
Jaz bi ti namesto fitnesa svetovala raje tek in hitro hojo v naravi, se mi zdi bolj učinkovito in še v naravi si.Jaz sem na tak način z vsako dnevno vadbo po 40 min v enem letu izgubila več kot deset kil. Seveda pa moraš paziti -vsaj malo na prehrano. Jej sadje in zelenjavo, veliko vode, če pa ti zapaše po mili volji naredi tudi kakšen greh. Ti zagotavljam, da ti bo uspelo, le vztrajaj
jaz ti bom čisto enostavno odgovoril,da boš razumela…..na trenažerju izvajaš vaje,za rast mišic…..mišica pa je sestavljena iz približno 80 % vode….torej ko se v tvoje telo vgradi 0.20 kg (20 dag) aminokislin-beljakovin (čistih seveda),se zraven vgradi še 0.80 kg vode……bolj ko mišičje stimuliraš na trenažerju in potem uživaš beljakovine-aminokisline,se le te vgradijo v tvoje telo…povečuje se tvoja mišična masa……tako,da potem ni čudno,da si pridobila na teži…..to pa ne pomeni,da boš ščasoma debela,ampak s pravilno vadbo boš počasi izguljala maščobe in pridobivala na mišični masi,kar lahko pomeni da si boš na tak način izoblikovala-izklesala lepo in čvrsto telo-postavo……
Preprosto, mišice so težje od “špeha”, zato si nekoliko pridobila na kilaži, ampak v bistvu hujšaš. Sicer pa ni toliko pomembno, koliko ti pokaže tehtnica, ker to je že od človeka do človeka odvisno, kakšen tip postave ima. Nič se ne sekiraj, če redno telovadiš boš sčasoma sigurno prišla do postave, s katero boš zadovoljna, pa čeprav ti bo morda tehtnica pokazala kakšno kilo več.
Priporočam ti knjigo Jem torej hujšam, omenjenega avtorja. Uspeh je garantiran, vendar moraš vedeti, da to ni dijeta, ampak način prehranjevanja, ki temelji na enostavni predpostavki. Stradanje v telesu sproži alarm, zaradi katerega vso hrano, ki jo pojemo v času po drastičnih dijetah, telo lepo shrani..za naslednje hude čase.
Montignac pa je odkril, da je za hujšanje potrebno nekaj drugega. Torej:
1. Količina hrane NI omejena,
2. Prepovedana je hrana, ki zelo poviša sladkor v krvi.
3. S povišanim sladkorjem v krvi, se poveča izločanje inzulina, ki skladišči maščobe.
4. Torej izloči naslednjo hrano: koruza, krompir, bele testenine, bel riž, sladkor, med, polenta, banane, sadne sokove z dodanim sladkorjem.
5. Pazi na kombinacije hrane; NIKDAR NE jej ogljikovih hidratov z beljakovinmai in mastnimi jedmi. Z zelenjavo lahko ješ masten sir, celo tune iz konzerve…
6. Primer jedilnika za en dan:
ZAJTRK; neomejene količine POLNOZRNATEGA kruha (KOSOBRINC), lahka skuta, bela kava, sladkana z FRUKTOZO (sadni sladkor ne poviša drastično količine sladkorja v krvi, tako se inzulin ne izloča pretirano), 100% sadni sok (brez dodanega sladkorja)
KOSILO; – velika skleda zabeljene mešane solate,s tuno, s sirom z manj maščobe, voda ALI
– meso na žaru, zelenjava, vendar brez kruha ali riža ali testenin ALI
– graham testenine s paradižnikovo omako (z rižem ali testeninami ne jemo mesa ali rib), velika skleda mešane solate ALI
-pečena riba, kalamari na žaru,…ter zelenjava po izbiri….
MALICA; jagode z navadnim jogurtom ali smetano brez sladkorja.
VEČERJA; Doma pripravljena zelenjavna pizza iz črne oz. graham moke, BREZ SIRA IN BREZ SALAME.
7. Mišična masa porabi več energije tudi v mirovanju, zato se splača trenirati. Mišiče so težke in to je možni razlog zakaj zgleda kot da si se zredila.
PA dober tek.
Tista prva točka “ni omejitve prehrane” je čisti komercialni nateg. Čeprav je res, da insulin oz. glikemični indeks hrane vpliva na hitrost skladiščenja hranil, pa je 1000 kcal še vedno enako 1000 kcal. A = A.
Če bomo pojedli količino ki je nad dnevnimi potrebami se bomo zredili, ne glede na to za kakšno hrano gre. “Montignacova” metoda ni nič novega in nisem prepričan, ali si ta gospod upravičeno prisvaja dognanja, ki so v prehrambenih vedah znana že več let. Prva predpostavka pri vsaki učinkoviti dieti je znižanje kaloričnega nivoja pod nivo dnevne porabe.
Lep pozdrav,
Andrej
g.Andrej
Ne vem, ce si se poskusil prehranjevati po Montignacovi metodi, saj bi drugace imel drugacno mnenje. Ker se bliza poletje veliko ljudi hujsa, vkljucno z mojimi prijatelji. Vsak po svoji metodi. Jaz po Montignacu. Povedala bi le to, da se od celotne ekipe najbolje pocutim prav jaz, izguba kilogramov pa prav nic ne zaostaja za drugimi metodami. Razlika je le v tem, da imam jaz v primerjavi z drugimi kolegi, ki hujsajo z mascobnimi pikami, bistveno manj tezav – nisem utrujena, vsak dan se lahko ukvarjam s sportom, se ne mucim z napadi lakote, sem naspolosno bolj dobre volje.
Lep pozdrav vsem!
5 obrokov na dan je vredu
znizaj vnos OH, povecaj B – pij veliko vode
s tem ko telovadis si delas misice – misice porabijo vec KCal, tudi ko mirujes, zato je fitness vredu
Sicer pa tako hitro lahko pridobis/izgubis le vodo
Ce obs hujsala v nedogled ne bos napredovala, telo se je prevec navadilo na tak vnos KCal [nekateri ne jejo skoraj nic in niso izgubili niti 1kg v enem letu!], za dva tedna povecaj vnos KCal, potem pa spet na dieto. Edino ce bos ciklizirala prehrano in treninge bo stvar uspesna
Živjo!
Hujšam že od januarja 2012. Izgubila sem 10 Kg, zelo veliko sem tekla skoraj vsak drugi dan , skakala s kolebnico in 2x tedensko hodila na plesne vaje. S plesanjem sem odnehala in sem intenzivno začela s tekom in s skakanjem čez kolebnico. S tem da grem s psom vsak dan 1h na sprehod.
Zakaj sem se v kratkem zredila? Na tehtnici mi piše +3 Kg. Mogoče se nesliši tako drastično ampak meni to veliko pomeni.
Hvala za odgovor.