Ali imam pravico zavrniti dojenje?
Ampak … take kot si ti, ste pa dejansko ruknjene v glavo, pa sem to prvič izgovorila v svojem življenju. Aja, pa dojila vse svoje tri otroke. Lahko dojiš, tud par let, če hočeš, lahko zaradi mene iz lastnega mleka tud sir delaš, a normalna mati ne boš nikoli. Ker nisi normalna ženska, ker si brezčutna, mrzla, topa. In ne moreš biti topla selektivno, torej tudi do lastnih otrok nisi.
Oh a bejž no, katere študije pa na fakulteti za poprovo štupo?
Oba otroka nista bila dojena ker ni steklo dojenje, pa do OŠ nista bila pri pediatru, razen posvetovalnice, oba zdrava vsaj do sedaj že trkam ob les :))), oba otroka doštudirala OŠ odličnjaka, SŠ dobra do pravdobra eden končal 6. stopnjo izobrazbe en otrok pa 7. stopnjo in se pripravlja na magisterij! Toliko o tvojih raziskavah, če ne gre ne gre pa vsak naj se zase briga, otrok zrasten, je še več stvari, ki vplivajo na to. Res pa je, da sta imela oba otroka (sedaj že poročena ) res dobro, kvalitetno hrano in red pri prehrani dokler sta bila doma in tudi sedaj v lastnm gospodinjstvu.
Pa ne pišem na pamet, ampak doživeto na lastni koži 4 leta nazaj,
eni sestri sem se totalno zamerila in sva imeli 3 dni res ”beden”
odnos, podjebavala me je v nulo, čim sva bili sami v sobi …
Fuj, grozni trije dnevi po porodu (sam porod pa DBEST IZKUŠNJA!),
ampak osebje gor pa … crazy stuff.
Nočeš dojit … DON’T DO IT!!!
Zdaj ne vem kaj je razlog- da si dojila ali da si bila dojena, vsekakor si ti anti reklama za oboje. Ker je preveč tvegano, da postaneš oseba s podpovprečno inteligenco – zaradi dojenja in primitivne matere, ki ti je samo joške tlačila v usta, ali pa zato, ker ti je otrok vso pamet scuzal. Vsekakor ima dojenje na ene res katastrofalen učinek.
Ce bos dojila je tvoja osebna stvar in se ne oziraj na okolico. Meni pri prvi nikakor ni slo zaradi vdrtih bradavic in sem si potem crpala mleko je bilo dosti lazje in manj bolece. Pri drugi je steklo vendar samo tri mesece potem je sla v bolnisnico in sem zaradi okoliscin izgubila mleko… ne glej kaj ljudje pravijo ker itak so vsi najbolj pametni in ne vem kaj vse…naj vsak pred svojim pragom pomete pol pa gre na drugega…
A si ti normalna?? Kater otrok pa sprašuje mamo to? Jaz svoje nisem, niti me zanima, da ne govorim, da se mi gravža že sama misel na to!
Pa da te ni sram izjavit, da je ženski vseen zanj, zato, ker ne bo dojila. Ti se maš že kar za svetnico ane, vsakemu na veliko razlagaš da si dojila in pričakuješ hvale ane. Gravža!
Če te bo kaj potolažilo: sem mama 5 otrok, pri vsakem poskusila dojiti, ker po dveh dneh ni bilo nič – predvidevam, da tudi zaradi gnjavljena v porodnišnici – sem misel opustila. Pa še eno stvar, ki je monke itak ne boste verjele: nobeden od otrok razen noric ni imel nobene bolezni, antibiotikov nismo rabili nikoli, prehladov v 22 letih pa lahko naštejem na prste ene roke. Toliko o nujnosti dojenja.
Draga beba 12345
Odločitev kako boste hranili svojega otroka je vaša. Nisem prepričana, ali boste tukaj na forumu dobili prave informacije, za to odločitev. Moj nasvet bi bil, da se ne odločite zgolj na podlagi izkušenj pri prvem otroku. Svetovala bi vam, da se obrnete za nasvet k svetovalkam za dojenje – http://www.dojenje.net/ ali pa http://dojenje.org/ .
Kakršna koli bo vaša odločitev, bi vam priporočala, da imate svojega otroka po porodu v kožnem stiku vsaj eno uro. Mu omogočite prvo dojenje in dragocene kapljice kolostruma. Nato pa se odločite, kako naprej.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26389601
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26269940
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26023793
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26082928
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26354544
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26440851
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25433771
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26211556
Predvsem zadnji linki govorijo tudi o inteligenci in IQ-ju. Na dnu opisa raziskave lahko kliknete povezavo do polnega teksta o raziskavi, na nekaterih straneh se je za branje potrebno prijaviti. Upam da znate angleško.
Prijetno branje.
Vsebnost hranil v materinem mleku se v obdobju dojenja natančno prilagaja potrebam
dojenčka (ločimo kolostrum – prva oblika mleka, ki je zelo bogata z različnimi imunskimi
sestavinami, prehodno in zrelo mleko).
Sestava se spreminja tudi med hranjenjem (na začetku je mleko tekoče in vodeno, da se
dojenček najprej odžeja, proti koncu pa vsebuje veliko maščob in energije, da dojenček poteši
lakoto).
Hranila iz materinega mleka se izredno dobro absorbirajo.
Materino mleko je dobro prebavljivo in vsebuje tudi prebavne encime.
Beljakovine v mleko varujejo pred alergijami, zato naj bi bili dojenčki pri katerih obstaja
tveganje za alergije, vsaj 6 mesecev izključno dojeni.
Vsebuje različne zaščitne snovi (imunoglobuline, lizozim in laktoferin), ki dojenčka varujejo
pred okužbami.
Dojenje zmanjšuje incidenco in težavnost bolezni pri številnih infekcijskih boleznih
(bakterijskem meningitisu, bakteriemiji, sepsi, driski, okužbi dihalnega sistema,
nekrotizirajočem enterokolitisu, vnetju srednjega ušesa, okužbi sečil).
Pri dojenih otrocih je zmanjšana incidenca nenadnih smrti v prvem letu življenja.
Zmanjšana je incidenca od inzulina odvisnega diabetesa tipa 1 in diabetesa tipa 2.
Zmanjšana je pogostost limfoma, levkemije, Hodgkinove bolezni in pojavljanja astme.
Sesanje na prsih krepi razvoj čeljusti.
Dojenje dolgoročno vpliva na zdravje, zmanjša pojavljanje čezmerne telesne teže, debelosti in
hiperholesterolomije kasneje v otroštvu.
Vir: Fidler Mis N.;
Praktična priporočila za prehrano dojenčkov. V: Izbrana poglavja iz pediatrije 22.
Tiskarna Pleško d.o.o.; Ljubljana, junij 2010.
pp. 218 – 32
Pa zakaj nekaj brezveze nabijate slabo vest ženski, ki ji dojenje ne steče. Če ne gre, pač ne gre. Sicer pa, kolikor jaz vem iz pripovedovanja moje matere, v obdobju, ko je bila naše generacija rojena (osemdeseta), nihče ni promoviral dojenja, moja mati me je dojila pač tri tedne, mnoge ostale ženske najbrž prav tako, pa smo ravno tako odrasli. Ta naslilna promcija dojenja ne vodi nikamor, ampak samo povzoča frustracije pri materah, ki jim dojenje ne gre, nesrečna mati pa je zagotovo mnogo slabša popotnice otroku za življenje kot nekaj litrov njenega mleka.
Nekam veliko je zensk, ki ne morejo dojiti. Kaj to pomeni, da njihovi potomci v naravi naj ne bi mogli preziveti? Dvomim…velika vecina zensk lahko doji in prehrani svojega dojencka, ce si to zeli in se malo potrudi. Ce si ne zeli, pa ocitno rajsi vidi, da ji dojencka nahrani in se zanj potrudi krava.
Pa ne govorim kr na pamet. Pri prvem otroku sem zasovrazila dojenje ze prve minute po porodu, ko ni slo, ker sem imela cist mehke bradavice. Potem so po nekaj poskusih nastale ragade.. To je pa tako bolelo, da sem mislila, da ne bom prezivela tistih 3 dni v porodnisnici. Mojmu sem rekla, naj poskrbi, da bo doma novalac, ker se tega ne bom sla. Ko sem prisla z otrockom domov sem ga res nahranila z novalacom, zato da je spal vrc kot 6 ur, jaz pa sem se spocila in spravila k sebi. Prebrala sem si 1001 forum o dojenju, ragadah, crpalkah, nastavkih,…….. Videla sem, da nimam edina takih tezav. Ker sem bila eno leto doma z otrockom, sem si rekla, da sem najbrz doma zaradi njega in ne zaradi sebe in se mu moram posvetiti – tudi tako, da se malo potrudim z dojenjem. In res – bepanten je pozdravil bradavici, prve tedne tudi skoraj non-stop pristavljanje, ki je res utrudljivo, pa je prineslo tudi dovolj mleka. Utrudljivo, ja- ampak saj, zato smo pa eno leto doma, ne?
Dojila sem potem brez dodajanja eno leto.
Sedaj sem v drugo foma z 2-mesecnim dojenckom. Ker sem ze vedela, kako bo, v drugo niti po eno dozo prilagojenega kravjega mleka nismo sli.
Skratka, se da, ce se hoce, treba se je pa potruditi – kot pri vsaki stvari, kajne?
Ah, ja -ena je omenila izgled prsi – po koncanem polnem dojenju, ko so sle pocasi v prejsnje stanje, jim prav nic ne manjka, oblika je pa se lepsa..tako…bolj definirane so. Prav lepe 🙂
Veš kaj – ljudje vedno “ogovarjajo”. Če je tako ali tako. Prvo kar mora človek v življenju poštimati je, da se odloči, da bo vse to šlo čez eno uho sicer noter, čez drugo pa ven. Jaz sem se to odločila in veš kaj – življenje je lažje …
Ko sem pri 4 mesecih izgubila mleko, ker sem bila pod stresom in sem veliko delala doma (no, vsaj predvidevam) sem bila zelo nesrečna, ker je izgledalo, da ne bom več mogla dojiti. Vsa zaskrbljena sem se zaupala tašči, da sem zelo prizadeta zaradi tega, sem skoraj jokala, ona se mi je skoraj smejala pa kaj da mi je, da bo pač začela z nadomestnim mlekom, da to ni nič takšnega … Jaz pa še bolj prizadeta in užaljena …
Potem sem sicer na vse načine poskusila in sem začela ponovno dojiti in tako je bilo potem še dobrih 7 mesecev.
Lahko lepote linke do vseh mogočih študij, ampak skupno vsem je da so metodološko zelo pomanjkljve, rezultati pa so potem prikazani absolutno prenapihnjeno. Ja, ok, dojenje je super, če steče, če sta mama in otrok za to,…skratka v idealnih pogojih. Če pa teh ni, pa nikakor ni avtomatsko najboljše. Zato pa imamo danes spet otroke, ki so podhranjeni, dehidrirani in potem hospitalizirani. Seveda k temu pripomore ta slepa obsedenost z dojenjem za vsako ceno. Dejstvo je, da dojenje še vedno ni garancija za ničesar – ne za to, da bo otrok zdrav, pameten, suh,niti bolj ljubljen ne. Zato je tole posiljevanje z dojenjem (ja, prav to se se vedno dogaja, čeprav je malenkost bolje kot pa pred desetimi leti npr.) pogosto kontraproduktivno. Ko se nekatere tako sklicujete na naravo. Narava je v resnici precej kruta in ce bi vse prepustili samo naravi, potem bi bila smrtnost precej precej višja. Matere pa bi otroka, ki bi bil kakorkoli bolan, enostavno pustile, da bi umrl. Zato se enkrat – ni vse, kar je naravno, tudi z današnjega stališča humano in sprejemljivo. Torej tudi otrok ne prepuscamo naravi, pač pa poskušamo rešiti vsakega. Če to pomeni, da ga hranimo, pa četudi s steklenicki adaptirano ga mleka, ni s tem popolnoma nič narobe! Ne glede na vzrok, bistvo pač je, da je otrok sit in ljubljen, a ne? Ker to, da samo josko ven potegneš in priklopiš otroka, sama pa se z njim sicer sploh ne ukvarjaš, ne pomeni ravno nečesa pohvalnega, a ne? Ali pa še bolje – da si kadilka, pa otroka dojiš. Fino, da otrok potem postane še nikotin junkie. Ampak po prepričanju zagovornikov dojenja je to vseeno bolje, kot pa če bi mu dala adaptirano mleko. Sori, to pa je totalno mimo. Ampak kot ponavadi, študije na to temo, ki bi bila vsaj približno metodološko zadovoljiva, ni in jo je praktično nemogoče izvesti – že samo zato, ker je človeka nemogoče osamiti in hkrati izključiti vse ostale dejavnike, pa tudi zato, ker je klima danes tudi na znanstvenem področju izrazito pristranska. Vsakršen dvom v prednosti dojenja je takoj popljuvan. Tako da imaš potem tudi v študiji, ki npr. prednosti dojenja ni mogla dokazati, na koncu še vedno napisano, da je dojenje vseeno najboljše. Res hudo znanstveno in pomembno za konkretno študijo.:-(
Lansko leto je bila objavljena ena študija, ki je primerjala otroke znotraj iste družine (vse do sedaj so namreč primerjalne otroke iz različnih družin). Rezultati so v bistvu čisto pričakovani – da dojenje sploh nima takšnega velikega učinka kot se mu ga pripisuje. Torej bi bilo dobro se posvetiti tudi drugim dejavnikom, ki vplivajo na otrokovo življenje in se ne skoraj bolestno osredotociti samo na dojenje. Seveda so dojilski fundamentalisti to študijo takoj popljuvali in raztrgali, čeprav v bistvu sploh ne govori o tem ali je dojenje dobro oz. slabo oz. ali dojiti ali ne.
http://researchnews.osu.edu/archive/sibbreast.htm
Odločitev za “nedojenje” se je razbohotila, ko je industrija začela prodajati mleko za dojenčke (bolje rečeno zalivančke, kot to ugotavlja nekdo pred mano;). Več mamic kot jim uspe prepričat, da naj ne dojijo, večji dobiček imajo…
Drugače pa človek ne rabi bit ekstra pameten niti fak. izobražen, niti ne rabi nekih raziskav, študij brat, da dojame, da je kravje mleko idealna hrana za teličke, kobilje za žrebičke, svinjsko za prašičke…. mamino pa za otročka!
Tu ni neke velike znanosti.
Kolk se katera mama potrudi za svojega otroka in zakaj ne/ja, je pa čisto druga zgodba, ki nima veliko skupnega s samim dejstvom katero mleko je najboljše za otroka.
Za vse tiste, ki tako vneto zagovarjate kako so vaši zalivančki čisto normalni…. kakšni bi šele bili, če bi bili dojeni, če so že od kravjega mleka, ki je hrana za teleta, postali takoooo uspešni?
Nikoli ne boste vedele….
Temu, da so vsi zalivančki, kot sem zgoraj zaradi prebranega že zapisala, v najstniških letih ITAK Zoisovi štipendisti, bi dodala, da so tudi ultra zdravi in sploh uber mensch.
Ne vem samo, zakaj se potem, če ste tako prepričane v svoj prav, tako nestrpno obnašate. Tisto, v kar sem sama prepričana, tisto mirno peljem in se ne oziram na nikogar. Pa tudi v svojem življenju še nisem videla, da bi kdo kateri joško nategoval v otrokova usta. Slabe vesti med mamami, ki zalivajo, pa kar mrgoli. Dovolj je da enkrat na teden mon pogledaš.
dvomim v to logiko
zato, ker je cela zadeva draga ko pes
moja mama me ni dojila, ker ni imela mleka. mislim, da me je dojila dva, tri tedne… tako nekako mi je razlagala. potem pa razredčeno kravje mleko. adaptiranega mleka se ni dalo dobit, ali pa je bilo hudo drago…. ne vem čisto točno
in ja, sem imela zoisovo štipendijo 🙂 pa če verjamete ali ne
tudi jaz nisem imela mleka, moj otrok je od samega začetka na adaptiranem mleku. ampak nekak dvomim, da bo tudi za zoisovo 🙂
čisto nič se ni po meni vrgla. jaz sem že tekoče govorila pri njeni starosti :)))
ampak kaj hočem reči:
adaptirano mleko je draga in neudobna varianta. če imaš dovolj svojega mleka, je ja najbolj komot samo pristavit otroka na dojko in to je to. pri adaptiranem mleku pa najprej zmečeš celo bogastvo za formule, stekleničke, treba jih je prekuhavat, vstajat ponoči in pripravljat… skratka… če hočeš biti komot, ga ni čez dojenje.
da o drugih prednostih dojenja sploh ne govorim….
o slabi vesti pa tole:
nobene slabe vesti nimam, ker nisem dojila. zato ker vem, da bi dojila, če bi bilo to možno in ni bilo v moji moči.
če pa me kdo zaradi tega postrani gleda, pa res ni moj problem 🙂