Ali jaz to pravilno razumem
Pozdravljeni,
z možem kupujema nepremičnio-hišo v vrednosti 30mio. Od tega imama 11mio gotovine, za ostlo bi najela hipotekarni kredit pri banki.
Pa so mi na eni izme bank povedali, da j za ugoditev hipotekarnega kredita potrebno priložiti kupoprodajno pogodbo in da to še ni merilo, da se kredit dejansko dobi. Kako naj jaz kupim hišo, če pa moram najeti kredit, da jo sploh lahko plačam? Res je, da sva oba zaposlena v državni službi z kar lepo plačo. Ampak meni hiše na lepe oči ne bo nihče prodal. Kaj nam svetujete?
Lp,
m.
Pozdravljeni!
Nekaj na to temo smo že pisali. Preberte si vse prispevke na to temo, da se vam ne zgodi kaj podobnega:
Na banki so vam povedali prav. Lahko bi vam pa dali še kakšen nasvet.
Banka potrebuje nek dokument o nakupu nepremičnine. Če to ni pogodba je lahko predpogodba.
Predlagam, da vam odvetnik sestavi predpogodbo, na podlagi katere vam banka odobri financiranje in bo identična kasnejši pogodbi.
Lahko vam pa odvetnik sestavi pogodbo, ki jo podpišete šele, ko banka odobri financiranje. Ponekod to gre.
Paziti morate, da si ne določite prekratek čas za plačilo in velikih zamudnih obresti, ker se postopek odobritve kredita lahko zavleče. Še opozorilo, da dokler nimate pisne odobritve s strani bake ne podpisujte nič zavezujočega. Če ste resen kupec, vas bo prodajalec razumel. Lahko mu daste nekaj are, za katero ga sedaj prosite, da vam jo vrne, če ne dobite željene višine kredita.
V primeru, da ne poznate prodajalca in vseh podrobnosti z nepremičnino je najenostavneše in najvarneje, da vam to ureja nepremičninski agent. Je kazensko odgovoren, da posel spelje pravno formalno in če se kaj zalomi, obstaja sklad, tako da se skoraj ne more zgoditi, da ste ob denar. Tako imate dvojno kontrolo: od banke in od agencije. V zemljiški knjigi je pa itak nora evidenca.
Poznam primer, ko je stranka preko agencije kupila stanovanje v Ljubljani. Banka je odobrila kredit, stanovanje je bilo plačano, vseliti se pa ne more. Inšpekcija je odklopila elektriko, ker pri adeptaciji prejšnji lastnik ni pridobil vseh potrebnih dovoljenj. Sedaj že pol leta stanuje v hotelu, katerega stroške mu plačuje nepremičninska agencija, dokler se zadeve ne uredijo.
Lep dan!