Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ali je avstralski ovčar primeren za našo družimo?

Ali je avstralski ovčar primeren za našo družimo?

Zdravo, prosila bi za mnenje lastnikov, poznavalcev, rejcev… Pravzaprav vseh.

Jaz si zelo dolgo želim psa. Takoj ko sem srečala avstralskega ovčarja sem se zaljubila v to pasmo. Otrokom in možu je pasma všeč a imamo pomisleke glede delovne pasme, potrebi po gibanju…  razmišljali smo o drugih pasmah a vedno se vrnem na avstralca.

Živimo v hiši z zelenico. Pogoj za psa je, da ni v hiši, čeprav si jaz tega ne želim. Bil bi zunaj na ograjenem vrtu v udobni, prostorni uti v senci  (pogojno v kleti ob nevihtah, zelo mrzlem vremenu…). V prvih dneh sem pripravljena spati z njim zunaj. Kupili bi ga ko bi bile poletne počitnice da v prvem mesecu imel bližino. Ko bi bili v šoli in službah bi, ko bi bil starejši igral s sosedovo psičko.

Naj poudarim da že več kot 2 meseca vsak dan hodimo na sprehode zjutraj, po šoli in zvečer na sprehode, včasih tudi tečem. Z družino imamo radi pohode, sprehode, kolesarjenje in ostale športe. Radi hodimo na izlete. Imam interes psa usmeriti tudi v pasje športe kot agility, flyball… Obožujem tudi trike in vaje poslušnosti. Pri starihstarših imamo kmetijo z živalmi morda bi ga preizkusila tudi v zganjanju živine.

To bi bil naš prvi pes in res si želim avstralskega ovčarja vendar ne želim da je nesrečen in trpi. Sprejela bi tudi kašno drugo pasmo podobno avstralskemu ovčarju (obožujem barvo red merle in rada bi samičko). Seveda stroški niso problem.

Hvala za vse odgovore in pomoč ki mi jo nudite.

Odgovor na objavo uporabnika
Bikec romeo, 23.04.2025 ob 06:53

Zdravo, prosila bi za mnenje lastnikov, poznavalcev, rejcev… Pravzaprav vseh.

Jaz si zelo dolgo želim psa. Takoj ko sem srečala avstralskega ovčarja sem se zaljubila v to pasmo. Otrokom in možu je pasma všeč a imamo pomisleke glede delovne pasme, potrebi po gibanju…  razmišljali smo o drugih pasmah a vedno se vrnem na avstralca.

Živimo v hiši z zelenico. Pogoj za psa je, da ni v hiši, čeprav si jaz tega ne želim. Bil bi zunaj na ograjenem vrtu v udobni, prostorni uti v senci  (pogojno v kleti ob nevihtah, zelo mrzlem vremenu…). V prvih dneh sem pripravljena spati z njim zunaj. Kupili bi ga ko bi bile poletne počitnice da v prvem mesecu imel bližino. Ko bi bili v šoli in službah bi, ko bi bil starejši igral s sosedovo psičko.

Naj poudarim da že več kot 2 meseca vsak dan hodimo na sprehode zjutraj, po šoli in zvečer na sprehode, včasih tudi tečem. Z družino imamo radi pohode, sprehode, kolesarjenje in ostale športe. Radi hodimo na izlete. Imam interes psa usmeriti tudi v pasje športe kot agility, flyball… Obožujem tudi trike in vaje poslušnosti. Pri starihstarših imamo kmetijo z živalmi morda bi ga preizkusila tudi v zganjanju živine.

To bi bil naš prvi pes in res si želim avstralskega ovčarja vendar ne želim da je nesrečen in trpi. Sprejela bi tudi kašno drugo pasmo podobno avstralskemu ovčarju (obožujem barvo red merle in rada bi samičko). Seveda stroški niso problem.

Hvala za vse odgovore in pomoč ki mi jo nudite.

Če je vse kar pišeš res, nisi primerna za psa!

Nisi primerna za psa.

Psa danes dobis ze starega 2 meseca. To je se dojencek. Ti ga mislis dat ven in z njim zunaj spat. Kaj pa pozimi? Boste tudi zunaj ves popoldan tako kot ste poleti? Bo pes sameval cele dneve, vi ga boste pa gledali skozi okno?Ce se ti ta odstavek se vedno zdi ok, potem ti ni pomoci.

Kupi kletko, jo postavi na mesto kjer ima pes tako mir kot pregled nad prostorom in vas vidi in bo v kletki ko vas ne bo. Ce imas bel kavc, ja pac ne bo vec bel. Koga briga kavc v primerjavi s tem, kar ti pes da?

Kupi raje macko, ki je lahko sama, lahko je zunaj in tudi na sprehode hodi z lastnikom

Marš. Dej sebe stran od krdela/družine zapri v uto. To je živo bitje in ne vrtna miza.

Predlagam labradorja. Imela prej že 2 prinašalca, ampak labrador zmaga.

Pameten, poslušen, vztrajen, vodljiv, učljiv, družinski. Vse za družino kamor spada.

Vsi v našem kraju ga imajo radi tako psi kot ljudje. Z mucami je BFF itn.

Se pravi decembra bo sam zunaj vsaj 20 ur na dan..

Prej 22-23?

Imamo bernca in je v hisi.

Pri hisi nas je 8, od tega 3je v penziji in 3je otroci, ki so ob 14.30 najkasneje doma.

Cez dan je z nami ali v hisi ali zunaj. Zvecer okoli 22.00 ko gre zadnji od nas spat, gre ven in v svojo uto. Pozimi je v garazi cez noc ceprav veckrat nakaze da bi raje sel spat v uto.

Ob vratih na teraso v dnevno jedilnem prostoru ima svojo blazino in ne copatka po celi bajti.

Za vas bi bil res se najboljsi labradorec. Znanci imajo avstralskega ovcarja in je  non stop v pogonu  (imajo  kmetijo z ogromno povrsine in pes je spuscen). Lastnik je rekel, da kljub temu, da  mu na kmetiji veliko dogaja, se vseeno gresta vsak dan 3x na dan na dolgi sprehod. Ko smo se mi odlocali za psa, je rekel, da nam odsvetuje, ker za prve lastnike ta pes sigurno ni.

ki te ma tip čas delat na kmetiji pa pesa vsak dan 3x šetat po dolgem sprehodu?

jebotečuk, 23.04.2025 ob 08:32

ki te ma tip čas delat na kmetiji pa pesa vsak dan 3x šetat po dolgem sprehodu?

Ne hodi vec v sluzbo, prav tako je zena sluzbo pustila. 4-je otroci pomagajo 🤷.

Pes, ki je več kot 22 ur na dan sam, je nesrečen pes.  Avstralci so krasni, ampak uiber družabni. Zanj je osamitev kazen. V skrajem primeru naj bo “uta” samo za čas ko vas ni doma, ko ste pa doma, naj bo pa z vami.

Beep Kororoti, 23.04.2025 ob 06:56

Če je vse kar pišeš res, nisi primerna za psa!

Naš kuža nas je posvojil na cesti. Pojma nismo imeli o pseh, pa je sedaj z nami že deset let. Živ in scartan družinski član. Tako da ne vem, če je ravno merilo, da nekdo, ki nima znanja rejca, ne bi mogel imeti psa. Kje  pa piše, da morajo psi biti vzgajani po nekih principih. Lahko so tudi igrače, dokler se človek zaveda, da s psom dobi živo bitje, ki terja od njega toliko in toliko časa in energije.

Avtorica, merilo je predvsem, da je pes ustrezno oskrbljen in da ga imate radi. Če boste uspeli ustvariti še vez z nekim pasjim športom, pa bo za vse vas še boljše.

Poleg vsega, kar so ti že napisali, dodajam še, da tvoja ideja, kako se bo pes igral med vašo odsotnostjo s sosedovo psičko, vodi še k dodatnim težavam. Pes že tako ne bo imel povezave z vami, ker ga boste osamili, zato bo tesnejši stik navezal z njo kot z vami. Prav tako neusmerjena in nekontrolirana igra velikokrat vodi v vedenjske težave (plašnost, agresija itd.). In samo sanjaš lahko, da boš s psom, ki bo sam na vrtu, lahko delala agility, flyball, trike, poslušnost in zganjala živino (mimogrede, tudi za to je psa treba izšolati). Za vse našteto, kar naj bi ti počela s psom, potrebuješ z njim močno povezavo. Te pa s psom, ki bo preživljal svoje življenje stran od tebe, ne boš imela nikoli.

Še to, pripeljati mladiča med počitnicami (torej starega 2 meseca, čeprav se ne kotijo po naročilu, tako da…) in ga 2 meseca imeti za igračko, potem pri njegovih 4-ih mesecih, ko se spet začne šola, in je pes ravno toliko star, da pride v fazo osamosvajanja in “pobegov” (oz. najstniško fazo), ne imeti več toliko časa zanj – problem. To je običajno precej težavno obdobje osamosvajanja, samostojnosti in samovoljnosti ter drznega raziskovanja okolja. Dva značilna pojava sta neposlušnost in pobegi. Lahko traja le nekaj dni ali nekaj mesecev, pojavi pa se lahko kadarkoli znotraj tega obdobja (4-8 mesecev starosti). V tej fazi se pokaže, kako pomembni so predhodna socializacija ter predvsem osnovna vzgoja in šolanje (ne vlačenje po rokah otrok skozi 2 meseca počitnic!), saj boste v tem času običajno začeli opažati spremembe vedenja. Sedaj gre vaš mladiček, tako kot najstnik, skozi težavno obdobje pasje adolescence. To je čas, ko imajo pasje šole največ obiska ter klicev zaradi vedenjskih težav. Lastniki pogosto dobijo občutek, da je njihov psiček kar na lepem pozabil vse, kar se je v predhodnih obdobjih naučil. Vaš nekoč priden in ubogljiv mladiček lahko v tem času razvije »selektiven sluh« za vaše ukaze. Predvsem se to pokaže pri odpoklicu, kjer se morda ne bo več odzival na vaš klic! Sedaj bodo postajale novosti in svet okoli njega vedno bolj zanimiv. Pogumno bo odtaval stran od vas ter raziskoval novo okolje.

V bistvu vam odsvetujem kakršnega koli psa. Psi, ki živijo na ta način, kot si ga ti predstavila, končajo pozabljeni na dvorišču in životarijo, ne živijo.

Mi smo kolebali med avstralcem in beaglom. Smo se odločili za beagle, ampak ga imamo notri. Pri obeh pa ti naslednjih ca. 15 let življenje zgleda tako, kot pri otroku do osnovne šole. Ves prosti čas gre takemu psu, vse se prilagaja psu. Obe ti pasmi sta izredn aktivni in inteligentni, mi za sprehode/šport porabimo dnevno vsaj 3 ure, pa do 6 ur ali več. 3x dnevno dolg sprehod ali hribi, tek itd…

Samo to imejte v mislih, pes je kot mali otrok. Potrebuje lastnika in to ne par let, ampak 10+.

Pes je danes družinski član in nikakor ni sprejemljivo, da bi bival zunaj, stran od družina. Ne rečem, da je čez dan zunaj, ponoči, v slabem vremenu, mrazu, vročini, pa ma da je kuža ob svoji družini, torej v hiši. Drugače obstajajo tudi mini avstralski ovčarji. Bi pa rekla, da niste primerni za psa. Vzemite mačko!

POmisli tudi na to, da bo za psičko potrebno skrbeti naslednjih 15 let. Torej tudi, ko bodo otroci bili stednjšolci in imeli 0 prostega časa, bili študentje in jih doma praktično ne bo.

Pomisli, na vse možnodti. Dopusti, potovanja,…bodo staši zahotovo čili in zdravi in prevzemali skrb?

Zakaj ne?, 23.04.2025 ob 10:59

Naš kuža nas je posvojil na cesti. Pojma nismo imeli o pseh, pa je sedaj z nami že deset let. Živ in scartan družinski član. Tako da ne vem, če je ravno merilo, da nekdo, ki nima znanja rejca, ne bi mogel imeti psa. Kje  pa piše, da morajo psi biti vzgajani po nekih principih. Lahko so tudi igrače, dokler se človek zaveda, da s psom dobi živo bitje, ki terja od njega toliko in toliko časa in energije.

Avtorica, merilo je predvsem, da je pes ustrezno oskrbljen in da ga imate radi. Če boste uspeli ustvariti še vez z nekim pasjim športom, pa bo za vse vas še boljše.

Ker očitno nimaš pojma, koliko ukvarjanja in zaposlitve zahteva avstralec, je tvoje pametovanje nesmiselno.

Ti bi spala zunaj v pasji uti?

😀

Upam, da nimaš preblizu kakšnih sosedov, da te, norice, ne prijavijo tistim, ki ti lahko ponudijo krajši ali daljši čas spanja (in nege) v specialni ustanovi, ki preučuje takšne s posebnimi navadami …

Zate je primeren vrtni palček, ne pa pes.

Aja548, 23.04.2025 ob 12:32

Pes je danes družinski član in nikakor ni sprejemljivo, da bi bival zunaj, stran od družina. Ne rečem, da je čez dan zunaj, ponoči, v slabem vremenu, mrazu, vročini, pa ma da je kuža ob svoji družini, torej v hiši. Drugače obstajajo tudi mini avstralski ovčarji. Bi pa rekla, da niste primerni za psa. Vzemite mačko!

Lepo prosim, res lepo prosim, ne svetujte mačk kar tako. Že tako so za mnoge zgolj potrošna roba, ogromno jih je prepuščenih sebi in dobesedno životarijo. Zakaj bi naj bila mačka toliko manj vredna od psa, da jo svetujete nekomu, ki jo bo zaprl ven in bo (še bolj kot pes) prepuščena na milost in nemilost ljudem, cesti, boleznim itd.?

Kot je avtorica opisala pogoje, ki bi jih nudili psu lahko vemo, da bi si mačjega mladiča prav tako privlekli in ga pustili zunaj samega. In je zelo verjetno, da bi neznano kam “izginil” že prvi dan.

Prvo, ce mislite imeti psa zunaj v uti, pozem sta samo dve opciji: ali se en od vas tudi za stalno preseli v to uto ali pa nimate psa!

Psi so krdelna zival in niso za samsko zivljenje, potrebujejo blizino cloveskega krdela!

Druga stvar, zelite si psa, ki je fizicno in mentalno zahteven pes. To ne pomeni, da ga zlaufas za pol ure 2x na dan, ostalo pa sprehod, to pomeni, da mora biti pes veckrat na dan zaposlen in to fizicno in mentalno. Ti se recimo pol ure ukvarjas z njim na pilno, on se vleze, odspi eno kitico in je pripravljen na novo akcijo. Zmorete to vsak dan???

Poleg delovnih ovcarskih pasem obstajajo tudi razstavne, ki naj bi bile malo bolj umirjene. MALO! Se vedno zahtevajo ogromno casa in pozornosti!

Imamo notranjo macko, ki je presrecna, ko je kdo doma in mu ves cas sledi kot pes. Na sreco je sama le kakih 6 ur na dan.

Absolutno ne.

Mislim, da se ne zavedate koliko časa, energije in ljubezni potrebuje pes.

Noben pes ne bo srečen, če bo večino časa sam veni. Avstralec je delovni pes in rabi ogromno zaposlitve, če ne lahko postane destruktiven.

Niti noben odgovoren rejec ne odda psa v pesjak ali kot zunanjega psa!

Aha, pa še to. A veste katere pasme je trenutno največ pri pasjih trenerjih za šolanje in socializacijo?

Avstralskih ovčarjev.

Avstralski ovčarji so izjemno težki psi in niso primerni za vsakogar, za nekoga, ki bo pa psa pustil samega na dvorišču pa sploh ne.

Tudi niso največji ljubitelji otrok.

Raje dobro premislite, ker res ne bi želela brati vašega posta čez eno leto, da vaša psička išče nov dom.

Ravno danes sem izvedela, da znanka oddaja skoraj dve leti staro avstralsko ovčarko zaradi neobvladovanja reaktivnosti in me je precej potrlo.

ko se spet začne šola, in je pes ravno toliko star, da pride v fazo osamosvajanja in “pobegov” (oz. najstniško fazo), ne imeti več toliko časa zanj – problem. To je običajno precej težavno obdobje osamosvajanja, samostojnosti in samovoljnosti ter drznega raziskovanja okolja. Dva značilna pojava sta neposlušnost in pobegi

Pa kaj to njej pišeš, itak ne bi uspel nikamor pobegnit, če bi ga imeli ves čas zaprtega v pasji uti.

Avtorica, si stara 70 let in imaš občutek, da pes mora biti zunaj in ne v hiši z ljudmi, ali pa imaš notri kot iz škatlice in bi ti nekaj pasjih dlak pokvarilo občutek brezhibnega doma?

Časi, ko so bili psi zunaj na ketni ali pa zaprti v pesjaku, so mimo. Pes je član družine in če želite, da bo socializiran in se bo znal obnašati, MORA biti skupaj z vami čim več časa, tudi takrat, ko se ne ukvarjate z njim in poležava nekje poleg vas.

Mi imamo Avstralca in to kar nekateri pišejo ni res. Z njim ne rabiš it na sprehod za par ur vsak dan, treba ga je zaposliti. Bolj se utrudi z miselnimi nalogami kot sprehodi. Naš obožuje vodo in otroke. Čisto se prilagodi družinskemu slogu. Če je kak dan družina lena je le tudi pes. Če je drug dan aktivna bo aktiven tudi pes. Mi ga imamo notri, nikoli ni sam zunaj ker mi je brez veze da je sam.

New Report

Close