Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Ali je bila odpoved pravilno izpeljana, mi pripada odpravnina?

Ali je bila odpoved pravilno izpeljana, mi pripada odpravnina?

Zdravo

pri delodajalcu sem bila zaposlena 5mesecev-nedoločen čas.
Dobila sem odpoved iz poslovnih razlogov, brez opozorila (namera o odpovedi), prišla sem v službo, oddelala, in 5min pred iztekom delovnega dne prejela redno odpoved iz poslovnih razlogov. Čisti šok, saj tega nisem pričakovala.

Zanima me:
-ali je bila odpoved pravilno izpeljana?
-ali mi za kratek čas zaposlenosti (5 mesecev) pripada odpravnina (vprašala sem dva odvetnika; eden pravi da ja, druggi da ne).

Hvala.

Če je bila odpoved pravilno speljana, tega pač ne moremo vedeti, ker nimamo dovolj podatkov. Lahko pa rečem, da v zadnjih letih 99% delavcev na sodišču izgubi pravdo v zvezi z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov.

Do odpravnine pa nisi upravičena, ker je pač ZDR-1 takšen kot je. Namreč, če si zaposlen za nedoločen čas, moraš biti zaposlen vsaj eno polno leto, da dobiš odpravnino, če pa si zaposlen za določen čas, pa dobiš odpravnino, tudi, če si zaposlen manj kot eno leto. Kar je idiotizem in pomoje skregano z Ustavo RS. Ampak, dejansko se gre za drobiž, tako da po finančni plati to nima kake posebne teže.

sem napisala kako je bila izpeljana, brez opozorila, brez namere, brez ničesar….praktično prideš v službo, in 5min pred koncem ostaneš brez. Samo list sem dobila v roke.

Kaka logika pa je to, če si zaposlen za določen čas si upravičen, za nedločen pa ne?!?

Vem, da odpravnina ni skoraj omembe vredna, ampak se mi gre za princip, vse skupaj je bilo izpeljano tako podmuklo, seveda privatniki, ki mislijo, da si lahko dovolijo vse.

Pa še en podatek. Ostala pa je sodelavka, ki je bila vzeta v službo za mano, v poskusnem obdobju…torej odpoved sem dobila jaz, ona pa je ostala.
V odpovedi je pisalo da ogrožam likvidnost podjetja (ha,ha), torej dobila sem odpoved jaz, v rednem delovnem razmerju, z višjo plačo, obdržal pa je sodelavko, z nižjo in ki je trenutno v poskusni dobi.

Kaj pa pravite na to?

Vse to je v zakonskih okvirih, ker pač služba za nedoločen čas ne pomeni službe do penzije. Delodajalec ima pravico delavca odpustiti, enako kot ima delavec pravico kadarkoli reči delodajalcu adijo in odditi drugam. Delodajalec odloča kdo ostane in kdo ne, ali je njegova odločitev iz poslovnega vidika dobra ali ne, v to se sodišče ne more spuščati.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close