Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Ali je bilo v Jugoslaviji res tako super, kot eni govorijo?

Ali je bilo v Jugoslaviji res tako super, kot eni govorijo?

sonenshajn [ Odgovor preko zasebnega sporočila ]

Re: Ali je bilo v Jugoslaviji res tako super, kot eni govorijo?

20.09.14 17:07

Debate o bivši YU so podobne tisti, o minuli mladosti. Ko je mladost tu in zdaj, nas moti milijon stvari in komaj čakamo, da odrastemo. Ko pa mladost mine, pa vsi hrepenimo po nje in spominjamo se samo lepih svari. Tisto o stanovanjih, pa tud ne drži v celoti. Gledano nazaj je res, da so se stanovanja dodeljevala, saj smo imeli družbeno lastnino. Pa to tud ni blo kr tako, počez in vsakomur. So bli razpisi, točkovanja, zadnja leta tud sofinanciranja… No in naj povem še nekaj, na vrhu rang liste so bile Romske družine s 3-5,6 otroki…..Podobno kot zdaj pr socialnih stanovanjih. Jaz stanovanja nikoli nisem dobila, ker nisem zbrala dovolj točk (dva otroka, oba z možem univ. izobrazba).No ja, krediti so res bli…a hiš niso vsi gradili. Tisti mlajši, ki ste se rodili tam nekje okrog 80 let….ne veste, da smo Slovenci poslušal Dnevnik v Srbohrvaščini še leta…ne vem natančno, blizu 1965, ne vem sem že pozabila. Potnega lista tud nisi mogu dobit, kar tako….V vojski je moj mož govoril Srbohrvaško……Ogromno denarja iz proračuna je šlo v Zvezni buđet za vojsko, ki je bila čista domena Srbov. Ostali buđet so požle nerazvit pokrajine Kosovo in Metohija, vojvodina, Črna Gora, Makedonija…….Slovenci in Hrvati smo vse to financirali…..No ja, služb je bilo res veliko, brezposelni so bili edino delomrzneži in lopovi, barabe…Korupcija, klientelizem, vse to je tudi bilo, samo ni se tolk poznalo, ker smo vsi imeli bolj ali manj polne piskre. Kar se pa tiče sindikalnega turizma…ja seveda je cvetelo, za tiste nižje sloje…z nižjo plačo, jaz spet nikol nisem prišla zraven. Smo kupili svojo prikolico in s Stenko vsako leto potovali na Hrvaško obalo. Pa še nekaj o zdravstvu. Po hudih zapletih pri prvem porodu, sem plačala 1000DM, da mi je porodničar naredil carski rez, sicer bi me pustil crkavat kot pri prvem porodu. Imela sem hude probleme z zobmi, sama sem si plačala, leta 80, porcelanske prevleke, ker niso bile v osnovni košarici zdravstvenih storitev. Da ne omenjam pomanjkanja kave, pralnega praška, par nepar bri bencinu…in še marsikaj. Pa še nekaj, študentje nismo imeli subvencionirane prehrane, ne bivanja v študentskih domovih, prevoznih stroškov. itd, itd…. Za zaključek preberite uvodne stavke.

*****************************************
http://www.youtube.com/watch?v=DmWUsiYI9G4
Carpe Diem
*************************************************

Sem prilepila svoje razmišljanje na temo, ki je odprta na drugem forumu. A ker so vsi drugi forumi tako rekoč mrtvi, živi le tale, sem si to drznila.

***************************************** https://www.youtube.com/watch?v=GAdIV2KHMPA Carpe Diem *************************************************

Vse kar praviš je res.
Ampak – v Jugi si se izšolal za npr trgovca in si bil trgovec. Ni bilo vprašanje kaj boš. Tako šolo si končal in to boš.
Zdaj pa ljudje s V, VI in VII ali celi višjo stopnjo delajo v skladiščih za minimalac, če sploh kje delajo, ker služb dejansko NI.

Da ne omenjam, da imajo itak skoraj vsi minimalc in je čisto vseeno kje delaš.

In seveda da tudi v Jugi ni bilo vse rožnato in oh in sploh, ampak bitsvo je to, da si lahko delal in nisi crkoval v revščini.

Danes so ljudje, ki so pridni, delavni, izredno inteligentni in izobraženi, pa delajo samomore, ker kljub zgoraj naštetim razlogom nimajo dela. Ali ravno zaradi zgoraj naštetih razlogov.

In še nekaj bom povedal, za kar me bost gotovo linčali, ampak vseeno; Slovenija je defenitivno premajhen trg, da bi bila samostojna. Povezava v večjo državo kot je Juga je bila iz ekonomskega vidika veliko bolj smiselna kot osamosvojitev. Pustimo zdaj ostale majhne in uspešne države kot so Luxemburg in Švica, ki si zaradi svoje zgodovinske, geografske in politične prednosti in povezav z drugimi trgi, lahko privoščijo neodvisnost kljub majhnosti.

In še nekaj bom povedal, za kar me bost gotovo linčali, ampak vseeno; Slovenija je defenitivno premajhen trg, da bi bila samostojna. Povezava v večjo državo kot je Juga je bila iz ekonomskega vidika veliko bolj smiselna kot osamosvojitev. Pustimo zdaj ostale majhne in uspešne države kot so Luxemburg in Švica, ki si zaradi svoje zgodovinske, geografske in politične prednosti in povezav z drugimi trgi, lahko privoščijo neodvisnost kljub majhnosti.

Odgovori •
Zato pa je dobr, da referendum za odcepitev Škotov ni uspel. Se Strinjam s tabo.

***************************************** https://www.youtube.com/watch?v=GAdIV2KHMPA Carpe Diem *************************************************

meni je bilo fajn.
Stanovanja pač res nisem dobila, so ga pa vsi moji sodelavci v pisarni :). Sem bila samo poročena, oni so imeli še otroke. Midva sva ga kupila….

Služba je bila. V Italijo sem hodila lahko z vlakom v Trst po kavbojke.
Plačevala sem marsikaj, seveda to počnem tudi danes. Samo včasih je bil referendum pa samoprispevek za KDIC, pa zdravstveni dom, pa … a to stoji in je bilo nekaj narejenega.
Sindikalne kapacitete spet nisem koristila, ker so jih moji iz pisarne, ki so imeli družbeno stanovanje in otroke, jaz pa kredit za stanovanje in šotor. Še danes sem navdušena nad kampiranjem.

Srbohrvaščina, ja učili smo se jo v šoli, kar nam je omogočilo, da smo razumeli kar nekaj svetskih jugo nadaljevank in filmov. Še danes so legendarni, a imajo podnapise…

No, čas je bil za kaj novega. A žal, stanovanj več ni da ga dobiš v firmi, v Trst se ne da več z vlakom, šotorim pa še :)!,.

Je fajn, da se čas spreminja. Mislim, da bi moralo iti na boljše… a, no ja. Čeprav so me vrgli iz službe, in mi manjkajo leta starosti za upokojitev, delovne dobe dovolj. Na zavodu brez nadomestila čakam na …. morda pa bo pokojnina čez dve leti. Rada bi delala, pa se mi smejijo, kaj boš starka.

In, če pogledam vse skupaj. Ja v jugi je bilo lepo. Tudi sedaj moram živeti. Težje. Težko, a živim in upam, da mladi, vsi mladi, ne le tisti, ki imajo družinsko podlago, dočakajo kaj lepega za sebe. Tisto kar si želijo, službo, družino, kariero….

Ni bilo delilnic hrane.
Ni bilo paketov s prehranskimi artikli za reveže.
Ni bilo karitasa za zbiranje hrane.
Ni bilo zveze prijateljev mladine, ki bi zbirala hrano in obleke za reveže.
Rdeči križ je bil zgolj za krvodajalske akcije, danes je prednost RK vse zgoraj našteto.
Vse ostalo ker je avtorica naštela je ob tem zgoraj nepomembno.

Nekaj je zares,res,vse drugo je nakladanje in tvoje osebno mnenje.
Tisto kar praviš da je vse šlo v budžet slabo razvitih pokrajin,ne drži. Beograd je,tako kot zdaj Ljubljana,bil glavna blagajna za celotno Jugoslavijo. Vsaka republika je procentualno dala enako,ker je Slovenija bila najbolj močna,močnejše so bile dajatve.
Kar se pokrajin-nerazvitih tiče,Tukaj sigurno ne spada Vojvodina. Malo se pozanimaj,koliko in česa je proizvajala,mislim na kmetijsko proizvodnjo. Pšenica,koruza,oljna repica,sladkorna pesa,krompir,čebula….še in še. Rodovitna zemlja,vse je uspevalo,in še vedno uspeva-Spomnim se da so nam govorili,da nam ni Vojvodine,kruha ne bi bilo.Povrtnarstvo in živinorejstvo je bilo znano v celi Evropi.
Zdaj malo preveč pišem,oprosti,a vse kar je tukaj napisanega,je točno.

Vse bi ratalo, uspeli bi, če bi na prvih volitvah naredili lustracijo. Tako pa smo izvolili drnija, očeta vseh zakonov, ki so komolčarjem pomagali do tajkunov.

Vse to drži. A zakaj? Cela YU je živela na kredit pri MMF. Danes je treba kljub vsemu, na takratno pol.ekon. situacijo gledat z zgodovinsko distanco. Takrat smo kredite jemal, za boljše življenje. Danes pa moramo kredite najemat, že za to, da odplačujemo stare dolgove. Zato pa je življenje slabše in bojim se, da bo še huj…

***************************************** https://www.youtube.com/watch?v=GAdIV2KHMPA Carpe Diem *************************************************

Seveda je SLO takrat dajala ne samo največ, dostikrat še več, ker je šel izvoz preko BG in denarja iz izvoza večkrat sploh niso videli v podjetjih. Vse se je diktiralo iz BG, vsa denarna politika, pa še vse ostalo.

Se strinjam z lustracijo. Čehi so jo imeli in se je obneslo.

Leta 1980 se je”začela” rušiti Jugoslavija, to je takrat, ko je Ronald Reagen napovedal, da bo zaprl pipice za kredite.

l,1977 sem šel za vajenca,voda,bila je finančna nagrada,2. letnik sem z majstrom že mal hodu na sivo ekonomijo.finančno sm skrbel za cunje,šolske stvari,kupil moped,kr ok gramofon ,plošče,hodil na koncerte,pa alko v potokih,pred jna sm že kr neki našparu,v dojč markah,dons je pa mularija v kur.u,do 18 leta še alkota pa čikov ne morš kupit.ne hvalim juge,bajto sva z ženo brez pufov zgradila,pridne roke in pomoč domačih in vzajemna prijateljev,tudd stečaj in borza je bla,in čeprav plače niso dosti nad mini se kr neki prihrani,2 avta ….

Ni bilo tako lepo, še boljše je bilo!!!

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

Ne bom te linčal, ti pa bom zastavil vprašanje, ki ga vedno dam takšnih zagovornikom “jugo-ekonomskih vidkov”.
OK sprejmem argument, da je imela Slovenija znotraj yuge 20 milijonski trg kar je krepko več kot 2 milijona. Pa te sedaj vprašam, zakaj je pa sedaj narobe, ker ima Slovenija znotraj EU 500 milijonski trg za svoje izdelke?

Kajti z osamosvojitvijo smo dobili “proste roke”, da upravljamo sami s svojo usodo (očitno slabo, toda to je druga debata – imam odgovor zakaj) in se lahko potem takem povežemo v neko drugo skupnost, ki nam namesto 20M trg nudi 500M trg.

sem potomka političnih zapornikov, pa še nemške korenine imam.

Tudi v moževi familiji podobno, da je njegova mama dobila kredit za opeko, je moral predsednik KS dati izjavo, da je politično neaktivna. Predsednik KS je bil tudi partijski sekretar.

Neprimerljivo.
Razmerje plač v firmi med najvišjo in najnižjo je bilo 1:3. Potem so to narinili na 1:5 in pol smo postali samostojni.
Zavod za zaposlovanje sploh ne vem če je obstajal, itak, ga ni bilo treba, ker si dobil službo kjer si hotel.
Takrat so bile na polici dve vrsti čokolade, navadna in mlečna, gospodinjskih (plastičnih) odpadkov skoraj ni bilo, embalaža je bila ali papirnata ali steklena, uličnega kriminala in klošarjev skoraj ni bilo……itd, itd

Mislim, da smo bolje živeli le vedeli nismo, da tako dobro živimo.

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Ne bom te linčal, ti pa bom zastavil vprašanje, ki ga vedno dam takšnih zagovornikom “jugo-ekonomskih vidkov”.
OK sprejmem argument, da je imela Slovenija znotraj yuge 20 milijonski trg kar je krepko več kot 2 milijona. Pa te sedaj vprašam, zakaj je pa sedaj narobe, ker ima Slovenija znotraj EU 500 milijonski trg za svoje izdelke?

Kajti z osamosvojitvijo smo dobili “proste roke”, da upravljamo sami s svojo usodo (očitno slabo, toda to je druga debata – imam odgovor zakaj) in se lahko potem takem povežemo v neko drugo skupnost, ki nam namesto 20M trg nudi 500M trg.[/quote]

S čim se boš pa povezoval na trge, če smo vse firme, ki so nekaj konkretnega proizvajale, zafurali ali prodali tujcem? :/

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

sem potomka političnih zapornikov, pa še nemške korenine imam.

Tudi v moževi familiji podobno, da je njegova mama dobila kredit za opeko, je moral predsednik KS dati izjavo, da je politično neaktivna. Predsednik KS je bil tudi partijski sekretar.[/quote]

Priporočam ti, da si prebereš ta intervju.
Nas koncu je beseda ravno o tem, da je (vsak) diktatorski režim čisto v redu, za tiste, ki niso prišli v konflikt z njim. Vsi tisti, pa ki so pretrpeli posledice nestrinjanja z režimom, pa imajo marsikaj za povedati …

Za vse tiste, ki mislite, kako je bilo nekoč lepo, toplo priporočam, da preberete knjigo; Ferdo Godina, Prešernova družba1988, Nada vrni se. Krasna preprosta pripoved o ljudeh s Štajerske- Prekmurja, ki so v letih 1960-1970 odhajali s trebuhom za kruhom v Nemčijo, Irak…..in njihove družinske tragedije…..zelo podobno kot danes.

***************************************** https://www.youtube.com/watch?v=GAdIV2KHMPA Carpe Diem *************************************************

O zafuranih firmah (oziroma vzrokih za zafeuranje) bi v eni posebej debati.

Tiste firme pa, ki smo jih prodali tujcem, pa na polno paro delajo in pridno izvažajo po celem svetu.
Vsake toliko časa finance ali delo/dnevnik (finančne priloge) objavijo rezultate podslovanja največjih firm. Začuda so ravno te firme, ki so prodane tujcem na spisku največjih dobičkov (pozor: dobiček je posledično davek za državo) in tudi sicer z zelo dobrimi poslovnimi rezultati ….

sem potomka političnih zapornikov, pa še nemške korenine imam.

Tudi v moževi familiji podobno, da je njegova mama dobila kredit za opeko, je moral predsednik KS dati izjavo, da je politično neaktivna. Predsednik KS je bil tudi partijski sekretar.[/quote]

Priporočam ti, da si prebereš ta intervju.
Nas koncu je beseda ravno o tem, da je (vsak) diktatorski režim čisto v redu, za tiste, ki niso prišli v konflikt z njim. Vsi tisti, pa ki so pretrpeli posledice nestrinjanja z režimom, pa imajo marsikaj za povedati …[/quote]

Link: http://www.rtvslo.si/svet/torej-vi-ste-na-strani-diktatorjev/345897

O zafuranih firmah (oziroma vzrokih za zafeuranje) bi v eni posebej debati.

Tiste firme pa, ki smo jih prodali tujcem, pa na polno paro delajo in pridno izvažajo po celem svetu.
Vsake toliko časa finance ali delo/dnevnik (finančne priloge) objavijo rezultate podslovanja največjih firm. Začuda so ravno te firme, ki so prodane tujcem na spisku največjih dobičkov (pozor: dobiček je posledično davek za državo) in tudi sicer z zelo dobrimi poslovnimi rezultati ….[/quote]Pravljica za naivne….

Prvo kar tujci naredijo, ko kupijo firmo, ukinejo razvojni oddelek, odpustijo x delavcev in dobiček se pretoči v matično firmo. Nam ostanejo zgolj (minimalne delavske) plače….
Od večjih firm v domači lasti, ki posluje z dobičkom mi pride na misel le Krka in taka je po zaslugi nekaj trmastih lokal patriotov, ki se niso dali prepričat v pravljice.

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Po “službeni dolžnosti” imam kar precej dober vpogled v nekaj slovenskih gigantov in zelo dobro vem o čem govorim.
Tvoj komentar pa je poln nekih floskul iz ‘baba rekla – kazala’ virov informacij.
Spet še enkrat: poglej letna poročila poslovanja (tudi plače) pa se bova pote pogovarjala z argumenti …

Po “službeni dolžnosti” imam kar precej dober vpogled v nekaj slovenskih gigantov in zelo dobro vem o čem govorim.
Tvoj komentar pa je poln nekih floskul iz ‘baba rekla – kazala’ virov informacij.
Spet še enkrat: poglej letna poročila poslovanja (tudi plače) pa se bova pote pogovarjala z argumenti …[/quote]Čudi me, da nam potemtakem ne gre bolje kot nam gre…. :/

Baba rekla, da imamo stotisoč in nekaj brezposelnih, pa da imamo 2/3 podpovprečnih plač, pa….. svašta baba govori.
V bivši jugi tega ni govorila, ne vem zakaj?…

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Meni v Jugi ni bilo nič hudega.

V Italijo smo šli po kavbojke, oblekice in čudovite čevlje.V Bato.

Pa po nutello, riž in prašek.

Tukaj smo imeli vsi mladi službe, takoj po končani šoli, brez problemov.

Mama je delala 35 let v isti tovarni, oče je zamenjal tri tovarne in v vsaki napredoval.

Na morje smo hodili v prelep počitniški dom.

Tudi sama sem takoj dobila službo.Nihče ni pričakoval, da bom v enem mesecu vse znala in vse obvladala.

Življenje je bilo dosti bolj mirno, veselo in povsod se je gradilo.Napredek

Ej, debata je ušla …… malo razvedrila, mal za hec…da se ne boste stepl..

https://www.youtube.com/watch?v=yZWKbT2wNDg

***************************************** https://www.youtube.com/watch?v=GAdIV2KHMPA Carpe Diem *************************************************

New Report

Close