Ali je hisni zajec lahko celo leto zunaj na balkonu?
Kupili ste zajca ali kunca?
Kakorkoli, mi imamo pritlikavega kunca. Veterinar nam je rekel, da je lahko zunaj do min. 5 stopinj in tam max 25 stopinj, s tem da je zaščiten tako pred direktnim mrazom in vetrom ter poleti pred direktnim soncem.
Jaz večji problem vidim v tem, da je kunec družabna žival, ki ima rada družbo – pozimi pa dvomim, da boste z njim na balkonu?!
Glede na to, da ste si ga nabavili sami (in ga recimo niste dobili za darilo ipd…), bi človek pričakoval najmanj to, da ste se o skrbi za žival pozanimali.
lp
Zakaj ste sploh kupili živalco, da sameva na balkonu 24 ur na dan v kletki? Pozimi pa še zmrzuje zraven? Daj nehaj no! Daj se zajčka usmili in ga podari komu, ki bo skrbel za njega kot se spodobi! Ni vse v tem, da ga nahraniš in na vsake toliko malo popucaš kletko. Še enkrat – daj ga nekomu, ki bo skrbel za njega, da se bo lahko prelaufal in prešnofal okolico, ne pa životaril vkletki!
Lahko bi bil, če bi bil že od poletja zunaj in bi se postopoma privajal na zimske temp., če ga boste pa sedaj dali direkt na mraz ga pa lahko zvije še sploh ker kletka na nudi zavetja in bi bil na prepihu.
Bolje bo da ga takoj oderete in porabite nap. za rižoto kot pa da vam krepne na balkonu, boste imeli vsaj nekaj od njega pa še rep lahko uporabite za obesek za ključe….
A ni dobil odgovora? Kunec ne sme biti ne na prenizki, ne na previsoki temperaturi in tako balkon, če ni poleti zaščiten pred visokimi temperaturami in soncem, pozimi pa ogrevan, nikakor ne pride v poštev.
Sicer je pa dejstvo, da se o potrebah živali pozanimaš, preden se zanjo odločiš. Ne pa da “ravnokar kupiš kunca”, potem pa razmišljaš, kam bi postavil kletko. Ker tudi če jo v sredo stanovanja, so pred nakupom potrebne določene prilagoditve zaradi varnosti.
Yo_, 01.10.2015 ob 07:48
A ni dobil odgovora? Kunec ne sme biti ne na prenizki, ne na previsoki temperaturi in tako balkon, če ni poleti zaščiten pred visokimi temperaturami in soncem, pozimi pa ogrevan, nikakor ne pride v poštev.
Sicer je pa dejstvo, da se o potrebah živali pozanimaš, preden se zanjo odločiš. Ne pa da “ravnokar kupiš kunca”, potem pa razmišljaš, kam bi postavil kletko. Ker tudi če jo v sredo stanovanja, so pred nakupom potrebne določene prilagoditve zaradi varnosti.
Tudi Yo se je vrnila na forum.
zdenka5, 19.12.2014 ob 13:34
Lep ozdrav! Ravno smo kupili zajca in zanima me, ce je lahko s kletko vret na balkonu (saj je kletka res zelo velika) vse letne case?
Ne poleti in ne pozimi, v bistvu nikoli in nikdar ne sme biti zunaj. Kunec je za v stanovanje, hišo. Če ste v hiši pa mu zunaj za pomlad in jesen ter poleti kadar ni prevroče naredite primerno ogrado v kateri ima suho zavetje, zaščiteno pred vestrom, pred dežjem, snegom, mrazom, vročino…. Ubogi kunec kaj počnete z njim, jaz bi vas takoj prijavila, se čudim, da vas kdo še ni.
Anonimno 8369, 25.09.2022 ob 19:07
Ne poleti in ne pozimi, v bistvu nikoli in nikdar ne sme biti zunaj. Kunec je za v stanovanje, hišo. Če ste v hiši pa mu zunaj za pomlad in jesen ter poleti kadar ni prevroče naredite primerno ogrado v kateri ima suho zavetje, zaščiteno pred vestrom, pred dežjem, snegom, mrazom, vročino…. Ubogi kunec kaj počnete z njim, jaz bi vas takoj prijavila, se čudim, da vas kdo še ni.
Tako je. Tisto ko eden zgoraj piše, da je veterinar rekel da je lahko zunaj od 5 do 25 stopinj, ta veterinar nima pojma o kuncih
Kunci so zelo družabne živali.
Še ena zelo pomembna stvar je: prehrana. Ne kupujte briketov ki vsebujejo semena, žitaric ipd. pizdarije. Kvalitetna krma košta, razen če imate travnik in potem pokosite, ko je zadosti visoka trava z zdravilnimi rastlinami. Potem pa posušite na soncu, pa treba jo je obračati, da ohrani zeleno barvo in diši, drugače jo sonce skuri in rata rjava, slamnata, brez vonja.
SVEŽA voda na razpolago in hranjenje s krmo. Krma MORA biti na razpolago kuncu 24 h na dan, to je njegova GLAVNA prehranaPriboljški so npr. rezina jabolka, list solate, radič,… ampah to samo v majhnih (sadje) oz. manjših (zelenjava) količinah in občasno. Ne dajajte mu banan ali čokolad.
Kunec večino časa nekaj je, prežvekuje in če ima kunec napačno prehrano bo dobil pline v črevesju in bo nehal jesti. Ravno tako se bo to zgodilo, če mu boste dali preveliko količino ali prepogosto priboljške, še posebej sladke npr. sadje, suho sadje.
Ko pa enkrat neha jest zaradi plinov in bolečin, potem ga loči od smrti samo še vaše hitro ukrepanje, ker sam od sebe NE BO več začel jesti
Ko kunec nima normalnih iztrebkov in zadostne količine iztrebkov, zavrača hrano NUJNO, TAKOJ H VETERINARJUVečina veterinatjev nima pojma, ja posnamejo RTG, da potrdijo pline ampak iz mojih izkušenj večina ne zna dati pravih napotkov glede količine hranjenja, ki ga morate dajati “na silo”, po brizgi. Pa nekaj dajo proti bolečinam.
Imeti morate 2.5 ml brizgalke in kvalitetne brikete iz specializirane trgovine za živali (narejeni so iz krme in zdravilnih rastlin) ker ga boste morali na silo hraniti. To vse vam bodo povedali pri veterinarju, priporočam vam Kliniko za ptice, male sesalce in plazilcev, Cesta v mestni log 47, Ljubljana.
Potem pa mučno pripravljanje hranjenja, brikete razmočiš (ne sme biti pregosto ali preredko), nekako spraviš v brizgo (in ne, ne moreš jih spraviti v brizgo kot to narediš z vodo, ampak z vrha tlačiš dol s palčko) spodnji del brizge pa prej odrežeš in cel čas filanja brizge spodaj držiš da ne gre ven… mučno delo, še posebej hranjenje.
Ne morejo vsi, ne znajo in to lahko traja par dni, če samo veš koliko hrane na dan pojejo moraš vedeti, da moraš dohranjevati kar naprej in to veliko. Praktično par dni imaš ŠIHT samo s kuncem! Dokler ne začne normalno jesti in iztrebljati.
VSI, ki prodajajo kunce bi morali o tem opozoriti bodoče kupce kuncev. Ljudje se ne zavedajo kakšno skrb glede hranjenja bodo imeli. Jaz nisem.
Moj prvi kunec je živel manj kot 3 leta, ker nisem imela pojma. Moj drugi kunec pa 12 let.