Ali je mogoce izstopiti iz Katoliske cerkve?
Berem, berem in me je na rit vrglo.
http://forumi.rkc.si/viewtopic.php?t=5465&sid=425af0159d244ed8f5056977d2799ca2
Vernika, ki osebno, zavestno in svobodno zeli izstopiti iz Cerkve, skof ali zupnik najprej povabi, da odstopi od trdovratnosti in mu da ustrezen cas za spametovanje.
Formalni izstop iz Katoliske cerkve predpostavlja dejanje krivoverstva, odpadnistva in razkola.
Izstop iz Katoliske cerkve v obliki krivoverstva, odpadnistva ali razkola je kaznivo dejanje proti veri in edinosti Cerkve. Ker si vernik z izstopom iz Cerkve nalozi kazen izobcenja.
Malo prevec grozijo. Vsaj za moje pojme.
Mene nekaj nagovarjajo, naj se grem krstit (fant, ki pravi, da sem komunistka 🙂 ), ampak NO GO.
Ni panike… če bo Peterle izvoljen ne bo nihče izstopil… ne bo upal, ker bo šikaniran iz vseh strani… otroci bodo v šolah izpostavljeni (državnih da se razumemo) in vsem koruznikom bodo odvzete pravice, ker ne živijo v skadu z dogmami RKC…..
RKC pa bo vse svoje nagrabljeno bogastvo razdelila med revne in lačne ter začela spoštovati Vero, ki jo izkorišča za zadostitev svojemu pohlepu. Na svetu zato ne bo več lačnih in bolanih… potem pa svizec zavije čokolado…
forumata,
poglej tudi ioz drugega zornega kota, jaz sem dobil pred 25 leti dobil cvek in sem bil šikaniran, ker sem javno povedal, da hodim k maši in k verouku, da zato ne morem iti na izlet, ki ni bil del šolskega programa. To je bilo samo 25 let nazaj.
Ja ker sem se izjasnil,d a sem veren, so mi bile krajšane moje pravice.
primož
Primož, pa še ti poglej iz drugega zornega kota. Mojo mamo je župnik s tanko šibo nasekal po prstih (tako da je imela krvave) zato, ker ni prišla k maši. So bili revni in ni imela čevljev. Zunaj pa je bil mraz in sneg.
Ja, ker ni prišla v cerkev, k maši, (je pa bila in je še danes verna), vendar v cerkev prav zaradi župnikov nikoli ne hodi, so ji bile kratene (ne krajšane) njene pravice.
Toliko. Vsaka medalja in vsaka stvar ima dve plati. Ti pa več kot očitno zagovarjaš samo eno.
Vidiš tole je direktna obtožba, ki jo vsekkor zavračam, jaz sem dal samo rerakcijo na akcijo. Če poveste samo eno plat medelje, jaz dam drugo. Če pa bi dobro prebrali moja sporočila pa bi videli, da sem notri napisal, da se vse ponavlja, vzorci ostajajo. V enem obdobju je bilo tako, zato so v naslednjem obdobju zatirani vračali, ko so spet prišli novi na oblast so vačali prejšnjm zatiranim in tako se svet vrti, vse pa ostaja popolnoma enako. Tako bo tudi z novo vlado, ljudje pa bodo večno samo jambrali, enkrat eni drugič drugi.
zato pa se jaz zavzemam, da kaj spremenimo tudi pri sebi. Saj se to odraža pri pisanju. Eni se postavijo na eno stran, drugi pa na drugo. In tako do smrti. Jaz pa probam balansirati in prepričevati,d a tako ne gre in tako ne bomo nič rešili, če se bomo držali samo ene strani. treba je upoštevati lastno pamet, ne pa vedno poslušati samo druge. Tako bi bil svet mnogo lepši. saj nikoli nista samo dve plati medalje in ni vse črnobelo, temveč je še ogromno odtenkov.
zato poiskusimo ne obsojati, ampak podajati svoja mnenja. Pa še enkrat če misliš, da sem se postavil na stran cerkve, ptoem spet trdite nekaj česar ne poznate. In če bi prebrali vsa moja sporočila, bi si lahko ustvarili svojo sliko, če pa samo eno pa normalno, da padajo očitki.
primož
Poglej, Primož. Kako naj si mi ustvarimo realno sliko, če se pa zadnje čase oglašaš samo v zvezi s temami, ki se tičejo RKC in kritik nanjo?
Sem prebrala, kar je prilepila Zogica in moram reči, da sem tudi jaz zgrožena. Eden izmed forumašev na tistem forumu je dobro napisal – on je bil star nekaj mesecev, ko so ga starši dali krstit in ni imel nič pri tem.
Jaz sem samo vesela in hvaležna, da so bili moji starši toliko pri pameti, da nobenega izmed nas (ja, v naši družini je več otrok, pa nismo verni – so enkrat že letele pripombe tudi v zvezi s tem) niso dali krstit. S tem nam niso apriori vzeli pravice do svobodnega odločanja tudi v zvezi z vero. Če bo kateri koli izmed nas želel postati pripadnik katere koli veroizpovedi, lahko to stori, ne da bi imel probleme s kakšnim izstopanjem iz RKC.
Menim, da je takšno obvezno članstvo v RKC zgolj na podlagi zakramenta Sv. krsta in problemi, ki so povezani z izstopom na željo samega “člana”, da ne omenjamo tistih žaljivk, ki letijo na izstopajočega, popolnoma preživet sistem in v nasprotju z osebno svobodo posameznika, ki nam jo zagotavlja 19. člen Ustave RS. Ja saj vem, Cerkev je ločena od države, bo kdo rekel. Ampak tudi Cerkev ni nad temeljnimi človekovimi pravicami in svoboščinami. Vsaj moralno ne, če si že formalno tako pravico jemlje.
Lp
Veš zakaj se pojavim v takšnih temah, ker se vedno v takšnih temah skregajo uporabniki in sem primoran, evdno mi pošljejo eni in drugi raznorazne privatna sporočila naj ukrepam. To od mene pričakujejo, če ne bi odreagiral, potem bi mi šele očitali.
Drugače pa sem jaz evren, in četudi bi izstopil iz cerkve, bi še vedno ostal veren, kajti vear ima bore malo povezave s cerkvijo. Seveda jo ima boste rekli, ampak samo zato ker je to njihova postava, katere bi se morali držati. Ampak če pozabimo na cerkev in preberemo samo sveto pismo in dela, ki jih je delal jezus in nauke,ki jih je govoril. Bomo videli, da ni z vero popolnoma nič narobe, veliko pa je narobe z ljudmi, ki to izvajajo. Ampak to je povsod, tudi Marks je rekel, da je marksizem najboljši model ureditve družbe, dokler se ne prične izvajati.
če meni verkvena politika ne bo več všeč, bom mirno izstopil in pri tem ne bom imel nobene slabe vesti,d a bom gorel v peklu in še kaj odobnega, še več ljudem bom dopovedoval, da pravi Bog ni zamerljiv niti škodoželen.
Ampak to je že druga tema.
primož
No, to želim jaz že dolgo časa povedati. Vera je znotraj. Jaz tudi verjamem, vendar ne v katoliškem smislu, verjamem v določene pojme (pravičnost npr.), ne vem, kaj sem torej v smislu “vere”.
Na živce mi grejo, ne, pravzaprav se jih bojim, goreči zagovorniki RKC, ker to je vendarle institucija, ki je v prvi vrsti sama sebi v namen. Ker ravno taki se najbolj oglašajo in to na najbolj primitivne načine, ko se izpostavi kakšen problem. Zares veren človek tega ne naredi, ker ve, kje je njegova vera in da je neodvisna od institucije.
In prav zaradi tega je toliko kregarije na tem forumu. Nestrpnost je pa zaznati na obeh polih, vendar več na strani zagovornikov RKC (janJA, mina*, benaflek, pa še kakšen) kot na nasprotni strani (Jania1 do sedaj). Ostali ostajamo spoštljivi in konstruktivno kritični.
Spoštujem vsakega vernika, dokler mi ne začne vsiljevati svojih prepričanj. Pravi vernik pa jih nikdar nikomur ne bo.
Lp
Oprosti, nikar ne dajaj na vago, kdo je bolj ali manj pravičniški ali nestrpen. Če dobro pregledaš, so res redki odzivi konstruktivni in spoštljivi, lahko rečem na obeh straneh. Posameznih imen ne bi tule izpostavljala ne v dobrem niti v slabem smislu. Vedi pa, da sta za prepir vedno potrebna vsaj DVA!
Moj oce je vztrajal pri tem, da se mene ne da krstiti. Govoril je, da se bom sama odlocila, ko bom stara osemnajst let. Za to sem ocetu vecno hvalezna. Moj dragi je nekaj casa govoril o tem, da bi se morala krstiti, vendar je ocitno ugotovil, da iz te moke kruha ne bo. In odnehal. Je pa bil nocoj uzaljen, ko sva skupaj ugotovila, da sem jaz veliko vec v cerkvi kot on. Je pa res, da jaz vecinoma hodim v cerkev, ki nima papeza, duhovniki pa so pod srkbno kontrolo – svojih zena.
No, samo še to napišem preden me Primož do konca bena.
Sama sem sicer krščena, nimam pa možnosti se odjaviti iz evidence rimokatolikov v Slo.
Neverjetno kaj, a resnično. Pri svojih parih mesecih starosti sem bila krščena v nekaj, v kar nikoli nisem verjela, ma kaj verjela, še vedela nisem niti kdo sem. No kakorkoli že…
Sama otroka seveda nisem dala krstiti, naj se sam odloči v kaj bo veroval. Je pa že dovolj star, da veruje sam vase. To je osnova za nadaljnje spoštovanje vseh ostalih ljudi in njih vero. Ter spoštovanje osnovnih pravic.
Dokler seveda, se kdo ne “spotakne” ob njihvo “svobodno, demokratično izvajanje le-teh”.
Vidim, da imamo na forumu zveste pripadnike sekte Univerzalno življenje.
Za to torej gre – za verski marketing – ion posledično za blatenje konkurence.
Je pa zanimivo. Po eni strani krstu odrekate kakršnokoli simbolno in katehetsko vrednost, po drugi strani pa nad njim jamrate, kot da bi vas s tem za vse življenje pohabili. Niste dosledni.
Ne vem zakaj je treba toliko besed okoli izstopa iz RKC.Ko boste izpolnjevali kakšne formularje napišite kar se vam zdi prav,v cerkev vam ni treba hoditi, ne obnašajte se po zahtevah cerkve …S temi dejanji se boste pač izpisali, ker pa smo še vedno odprta družaba zaradi tega ne boste imeli nobenih težav.Jaz jih namreč nimam.Problem pa ni v veri ampak v organizaciji, ki jo vodi.
bolj kot izstop je spodtika krst!
če bi krst zgolj “opral izvirni greh in omogočil življenje po Kristusu…”, bi bilo vse lepo in prav
žal pa pomeni članstvo v RKC, ki je za marsikoga gnila organizacija, s katero noče imeti nič
vsi, ki se tako bojite komunistov, kako bi se počutili, če bi vas starši ob rojtvu včlanili v KP in bi vas tako danes zmerjali z “bivšimi komunisti”
dojenčka zaznamovati z ideološkimi brazgotinami je podlo!
Očitno je možno, zakaj pa ne izstopite? Seveda, namesto tega zlorabljate to temo in ta forum za nestrpnost do Cerkve in katoličanov? Ne izstopite iz praktičnih razlogov, ponavadi ob zadnjih zadevah, ko boste to “gnilo” Cerkev uporabili. In ker niste sigurni v svoje prepričanje. Vam nič ne zamerim, ker normalen človek ne more verjeti v Darwinove neumnosti, kot ateistično biblijo. A ne vem, če v Jezusovih očeh niste že izstopili in to je edino kar šteje. Cerkev je nepolitična organizacija pa čeprav jo vlačite v politiko vam to ne bo uspelo. Cerkev bo ostala do konca sveta in pripadniki od lakikov do papeža bomo še naprej opozarjali na neumnosti in zločine v družbi.
Za kontra utež, tudi mene so kar vpisali v titojugend brez vednosti, pa si s tem ne belim glave in ne odpiram butastih tem na forumih.
Cerkev vlacimo v politiko, ker imajo cerkveni dostojanstveniki med masami politicne govore.
Normalen clovek? Si mogoce psihiater, da sodis o tem, kdo je normalen?
Je Darwin po novem ateisticni Jezus? Nisem vedela.
Ce smo povsem iskreni, ga ideolosko posilijo starsi. Je pa povsem mozno, da je en stars ideolosko posiljen s strani drugega, se noce prepirati in dovoli, da je otrok krscen. Moja dilema je. Kaj naredis, ce eden od starsev otroka hoce krstiti, drugi pa ne? Naj se pobijes, locis ali kaj tretjega?
Med mašami imajo politične govore? Morda pa lahko malo pogledaš na stvar iz druge plati. Kaj pa, če se politika vmešuje v stvari, ki se je ne tiče. V vprašanje življenja zagotovo politika nima vstopa.
Ali si morda mnenja, da se lahko neka politika vtika v vse pore življenja. Naloga politike je zgolj skrb za materialno blaginjo državljanov, drugih pristojnosti po nima. In da ne zlorabi represivnega aparata pri zagotavljanju varnosti. Žal nobena komunistična država ni naredila tega izpita.
Ne Brezjah jih imajo. Pa tudi sicer, sploh pred volitvami, duhovniki usmerjajo ljudi, kako morajo voliti. Vem, ker sem slisala na lastna usesa.
Politika se ne vpleta v to, ali bos ti splavil ali ne. Moznost imas, odlocil pa se bos sam. Enako velja za natikanje kondoma. Je ze res, da ti ga svetujejo, ker ce tega ne bos naredil, bos potencialno trosil denar iz zdravstvene blagajne, sicer pa …
Oblast in moc zlorabljajo vsi, v komunisticnih in demokraticnih drzavah. Sem videla prizor aretacije studenta zaradi povsem nedolznega vprasanja. V zibelki demokracije.
Ne Jezus, pač pa bolj eden izmed ateističnih evangelistov. Saj ateistična religija temelji na Darwinovi teoriji nastanka sveta, kajne. Ateizem je tudi vera, ker Darwinova teorija je samo NEDOKAZANA teorija. Kako že gre? V začetku je bila pražupca, potem je bila strela in nastalo je življenje. Tole zelo spominja na frankenštajna. Tudi, če so takrat bile take razmere, še zmerom ni dokaza, da lahko strela sproži novo življenje. Bolj verjetno je, da ga konča.
Žal v naših šolah to prodajajo kot nekaj dokazanega in potem se čudiš, če duhovniki govorijo proti taki neumnosti v šolah. Učenje te Darwinove teorije je očitna nestrpnost do drugače mislečih.
Brez tezav. Jaz in moj najdrazji imava enake moralne vrednote, samo da je on veren, jaz pa nisem. Zame vernost oziroma ateizem nista kriterij pri izbiri partnerja. Ampak postenost, dobro srce, socutje, pridnost, nezapitost, neskurbanost itd.