Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ali je moj mož tudi moj sorodnik???

Ali je moj mož tudi moj sorodnik???

A lahko rečemo, da je mož (ali žena) naš sorodnik? Ker že sama beseda SORODNIK pove, da gre za nekoga, ki je z nami v rodu, v so-rodu, torej je v njem nekaj iste krvi kot v nas.
Pri možu ali ženi večinoma ne gre za ljudi, s katerimi bi bili v sorodu, a ni tako? Torej, po mojem mnenju, za svojega moža ne morem reči, da je moj sorodnik (kot to lahko rečem npr. za mamo, očeta, brata, sestro, sestrično, babico…), ampak zanj lahko rečem samo, da je moj MOŽ.

Kak menite vi?

Ne pravno gledano ni.

ne, ni sorodnik. povezana sta zgolj s pravnim aktom, ki se lahko kadarkoli razpusti.

V našem pravnem redu je sorodstvo krvno razmerje med predniki in njihovimi potomci, kot tudi razmerje potomcev med seboj. Zakonec torej ni sorodnik (npr. zakon o dedovanju govori o “zakoncu in sorodnikih”) . Sorodstvo označujemo s črtami (linijami, vrstami) in s stopnjami (koleni). Sorodniki v ravni vrsti so stari starši, starši, otroci, vnuki, pravnuki, itd. Sorodniki v stranski vrsti so bratje, sestre, nečaki oziroma nečakinje, strici, tete, itd. Stopnjo sorodstva določimo tako, da preštejemo število rojstev, ki ločujejo prednika in potomca. Pri tem pa ne vštejemo rojstvo posameznika, od katerega začnemo šteti. To pomeni, da štejemo vse ljudi, ki predstavljajo neposredno vez med nami in sorodnikom za katerega določamo koleno sorodstva, pri čemer izhodiščno osebo oz. rojstvo, pri katerem štetje začenjamo (npr. nas) ne štejemo.

Ne, tvoj mož ni tvoj sorodnik, razen, če bi bil npr. tvoj bratranec. Potem bi bil hkrati tudi tvoj sorodnik, sicer pa ne.

Ni tvoj sorodnik, je pa tvoja žlahta.

Tudi npr. mož tvoje sestre ni tvoj sorodnik, je pa tvoja žlahta. Pa npr. tašča isto.

Kaj pa je drugega žlata? Pogovorni izraz za sorodstvo!

žlahta je samo popačenka za sorodstvo
svaštvo pa je beseda za vse sorodnike po moževi strani.

mož ni ne sorodnik in ni ne svak. je mož, zakonec, soprog …

mož ni tvoj sorodnik, očitno pa sta bila sorodnika tvoja starša in je prišlo do mutacije.

New Report

Close