Ali je pogodba za določen delovni čas sedaj nična
Spoštovani,
Sem diplomirana medicinska sestra, zaposlena v kliničnem centru v Ljubljani. Sklenila sem pogodbo za določen delovni čas- nadomeščam delavko, ki je na bolniški. V pogodbi je tako zapisano. Sedaj delavka ni več na bolniški- je na dopustu. Ali je sedaj pogodba nična? Ne morem namreč nadomeščati nekoga, ki je spet “prisoten”…
Stvar je namreč taka, da bi si želela delovno mesto čim hitreje zapustiti, saj so delovni pogoji katastrofalni. Poleg vsakodnevnega mobinga sem plačana 3 plačne razrede premalo itd.(veliko bi lahko še naštela)…
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem,
medicinska sestra
Pozdravljeni,
pogodba o zaposlitvi zaradi navedene okoliščine ni nična. Lahko jo odpoveste redno (upoštevajoč pogodbeno določen odpovedni rok) ali v primeru zakonsko določenih kršitev s strani delodajalca pod zakonskimi pogoji izredno (brez odpovednega roka). Tudi mobing je eden izmed upoštevnih razlogov za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca, je pa treba postopek odpovedi izpeljati v skladu z zakonskimi določili (pisno opozoriti delodajalca in inšpektorja na situacijo, če delodajalec v 8. dneh ne odpravi kršitev pa v nadaljnjih 30. dneh podati izredno odpoved, ki učinkuje takoj).
Lep pozdrav!
Čas prenehanja delovnega razmerja je odvisen od tega, kaj imate v pogodbi zapisano. Če je v pogodbi določeno, da traja za čas bolniškega staleža, potem ni ovir za razlago, da je s prekinitvijo staleža sodelavke pogodba prenehala. Vendar pa ker ste z delom tudi po prenehanju staleža nadeljevali, je očitno, da delovno razmerje traja še naprej (in bi mogoče celo lahko zahtevali pogodbo za nedoločen čas) in ga bo v primeru, da želite oditi, treba odpovedati s pogodbeno določenim odpovednim rokom. Na enak način, kot če bi bil čas trajanja določen datumsko.
Velikokrat se tako v pogodbah napiše, ko gre delavka na porodniško, da ni treba sklepati nove pogodbe s substitutom, če npr. porodnici podaljšajo porodniško.
Forum je zaprt za komentiranje.