ali je pripravljena hrana res tako slaba?
Na prvih mestih so drugače države, kjer se poje veliko rib in mediteranske hrane, ne džanka, na dnu pa “mesne” države. Vse jasno.
[/quote]
ZDA, kjer imaš fast foode na vsakem vogalu, je bolj proti repu.
[/quote]
Se zavedaš da je to prvih 20 al kok držav po času življenju, kje so šele vse ostale druge?
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy
na poglej si.. Avstralija na 4. mestu in dol ne poznajo drugega kot fast fooda in tvojega pomfrita..
Ker če prebereš sestavine boš vedla nekaj več, a ti veš da se večina sestavin skrije pod nekimi drugimi imeni ali pa jih sploh ne piše?
[/quote]
Ja, glede na to, da sem iz živilske stroke, vsaj v večini vem, kaj se skriva za imeni sestavin. In če sestavine slučajno ne poznam, izdelka enostavno ne kupim. Je dovolj izbire, vedno se najde, samo brat je treba.
To, da bi pa kakšno od pomembnejših sestavin izpustili na deklaraciji, pa je tudi malo verjetno, ker kazni so kar visoke in kotrole dokaj redne.
ZDA, kjer imaš fast foode na vsakem vogalu, je bolj proti repu.
[/quote]
Se zavedaš da je to prvih 20 al kok držav po času življenju, kje so šele vse ostale druge?
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy
na poglej si.. Avstralija na 4. mestu in dol ne poznajo drugega kot fast fooda in tvojega pomfrita..
[/quote]
suuper, čez vikend grem spet žret v MCDONALDS
Pocrkali šeniso, res je. Imajo pa ogromno artritisa, sladkorne, diabetesa, visokega pritiska in raka. Vse od neškodljive hrane. Pa odvisnost od hrane tudi pride od ojačevalcev okusa, soli in sladkorja.
Pa dober tek.
[/quote]
Sem delala v domu ostarelih, čisto vse te bolezni imajo tudi stari ljudje, ki niso nikoli jedli hitre moderne hrane… samo zdravo iz domačega vrta
[/quote]
Še največ je diete za želodčne bolnike (različni razlogi), za diabetes minimalno, daleč največ obrokov je normalnih. Artritis je čisto drugi štos.
Problem je, ker je kroničnih bolezni vse več med mladimi. In hrana je tu definitivno dejavnik.
Ne glede na to, a so gotova jela škodljiva ali ne, meni so zanič. Vse, celo pohan sir je dober izključno od MU, ostali smrdijo po menzi in prežganem olju. Pohan sir je tudi edina gotova reč, ki jo kupim, imamo pa en zavoj za pol leta. Zamrznjena pica – fuj. Gotove omake – fuj.
Redko porabim za kuhanje več kot tri četrt ure, niti ne znam neki ful kuhat, vedno je kaj preprostega. Recimo včeraj bulgur z zelenjavo: zavreš vodo, soliš, daš notri bulgur. Kuha se sam.
Vmes čebula, mal različne zelenjave, popečem. To je to. In zelena solata. Paradižnikovo omako vedno pripravim za večkrat in dam v skrinjo.
Sem enakega mnenja, pa še dodajam, da žal meni tisti “Industrijski okusi” ne sedejo na brbončice – ne golaž, ne jota, še najmanj pa prebranec, sarme – ker vse vsebuje ojačevalce okusov, tista Etina natur linija mi je pa popolnoma neokusna, preveč kuhana. ( ne vem, tak čuden priokus, četui ni ojačevalcev okusa, je pa palmina maščoba, ki je jaz nikoli ne uporabljam v kuhinji kot surovino) Prej svinjsko mast za golaž, joto, chili con carne, bolognese omako naprimer, kot pa to palmino maščobo. Pa tudi vseeno raje olje, kot pa mast.
Še huje so mi pa hrane, kuhane v javnih menzah ( restavracija Špar) ali večjih podjetjih, kjer jim kuhajo naprimer prehrambena podjetja, tam mi pa ima vse en in isti okus. Ker lahko dodajajo ojačevalce okusov, jušne osnove, ki se dodajajo v omake, glavne jedi, so kar v prahu iz velikih plastičnih škatel, mesneomake, gobove omake tudi knorr variante v prahu iz škatel, ipd. Podobno kot prodajajo sestavine v velikih količinah ( gastro program) v Cahs & Carry TUŠu naprimer za gostince…. Po tisti hrani iz teh restavracij mene brbončice pečejo še nekaj ur- mi čisto razžre jezik od eksplozije okusov.
jaz si vzamem čas in skuham doma – med vikendi, ko smo doma, vedno. Najraje kaj iz enega lonca-imam litoželezne posode ( caserolle), zelo rada delam v njih ali na šporhetu ali v pečici – nzdaj prihaja hladnejša sezona za chili con carne, sarmice, polnjene paprike, gola, segedin, telečjo obaro, osso bucco ( goveji rep9 s polento – si vzamem tudi dve uri za nabavo, predpripravo in to je to. Ni lepšega kot to, da ti družina reče, da je bilo odlično in da se jim kasneje ne spahuje niti ne spuščajo smdljivih prdcev zaradi krivcev dodatkov, ki so ponavadi v industrijsko pripravljeni hrani.
Znano je, da soda bikarbona ( veliko se je dodaja za mehčanje predvsem zelenjave, da se hitreje skuha in mesa, de se manj časa termično obdeluje in ostane nezategnjeno), ojačevalci okusov in drugi aditivi povročajo napenjanje, spahovanje, zgago, prdenje…… Take hrane pa ne mara jesti nihče.