Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Ali je res tako nezdravo?!

Ali je res tako nezdravo?!

OK, tale odgovor mi ne da miru. Sprašujem se, kdo je tu nor?!

Torej: skuta, zmešana s par žlicami sladke smetane (in opcijsko sladkorja) ni zdrava?! Govorimo o ZAJTRKU za OTROKE, ne za kakšno petdesetletnico s prekomerno težo, da ne bo pomote…

In to gre pisat mami, ki drugače otroku daje “merendine” (kupljene rezine) in kupljene rogljičke? Problem sta smetana in sladkor, vsi tisti emulgatorji, konzervansi, umetne arome, stabilizatorji in podobno pa niso problem?

P.S. Sem sicer razumela, da tale post propagira samo skuto, zmešano s sadjem, ampak ali je res tak problem, če daš otroku zraven kakšno žlico smetane (in sladkorja)?

Kaj točno se tebi zdi manj zdravo od skute in sadja?[/quote]

Po recepcu namreč gre v to skutino peno poleg skute še sladka smetana, sladkor, vaniljev sladkor …. 🙁 Ali je to potrebno? Že sama navadna skuta vsebuje sladkor.[/quote]

tud mene je to zmotilo. ma tale Riba zgleda je obsedena z vitkostjo in/ali orto zdravim. Al pa je preprosto tak tip človeka, da povsod išče dlako v jajcu, kaj bi lahko bilo narobe in nezdravo. Dej ne sekiraj se, čist ok je tale gornji zajtrk. Bolje kot vsak čokolino ali musliji ali tiste bedaste merendine (mislim, a je to kakšen zajtrk?). Me zanima, kako Riba komentira šolske malice 🙂 tiste so pa višek zdravja :)))

Jaz bi se najprej vprašala, v čem je poanta? Ja, to so dodatne brezvezne, prazne kalorije in maščobe. Zakaj ne sadje namesto sladke smetane? Saj privzgajamo otroku okus za hrano in če se otrok navadi na okus smetane, ne vem, kaj je v tem dobrega. Smetana bi morala biti posladek, ne sestavni del obroka.
In ne, smetana še nikoli ni bila zdrava. Od kod ti to? Tudi skuta ni v preveličih količinah.

nova
Uredništvo priporoča

a veš kako je z zdravo hrano? vsa je zdrava v normalnih količinah, ni pa zdrava v premajhnih al pa prevelikih količinah.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

ve supertruper mame… no pa povejte, kako boste otroka, ki je doslej redno jedel merendine in podobna kupljena ultra cukrana jajca, navadile samo na skuto. Prazne kalorije in in maščobe 🙂 ja, hvalabogu, je pa dobro. In na račun tistih treh žličk (!) poje potem še kaj boljšega.
Jaz sem odrasla, cukra ne uporabljam, ampak, da mi daš skuto z borovnicami (brez cukra) ti jo pa zabrišem nekam:) samo zato ker je zdravo, še ni dobro:)

A v čem? Mogoče je pa poanta v okusu, strukturi. Veš, nekateri v hrani tudi uživajo, znajo cenit dober okus in niso zadovoljni le s travo, pa to ne pomeni, da so debeli ali da se prehranjujejo nezdravo.
Si se kdaj vprašala, zakaj imamo brbončice? Kar tako, za okras?

Joj joj….
BELA skuta, BELA SLADKA SMETANA, BEL SLADKOR (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
In to za ubogega nemočnega, nič krivega otroka in še za zajtrk. Hitro naj ukrepa policija, sodišče (tudi ustavno), CSD, ESČP, ….

Kaj ti živiš pod skalo?
Vsem nam raznorazne organizacije in posamezniki, ki se žrtvujejo in skrbijo za naše zdravje (ker sami nismo sposobni) že od osamosvojitve dalje (vsaj 20 let !!!!), vbijajo v naše trde buče, da je VSE BELO (naj bo to moka, kruh, sladkor, sol, itd…) najhujši strup, če bi lahko bi še sneg prepovedali (ker je tudi bel). V zadnjih nekaj mesecih pa je bilo praktično nemogoče preslišati zadnja odkritja v boju za naše zdravje – sladkor je strupen in zahrbten ubijalec, ki človeka dobesedno zasvoji in počasi uniči (kot droge – ravno tako BELI praški). Treba ga je prepovedati, ker pa ga je praktično povsod polno, celo v našem zadnjem upanju za zdravje – bio eko izdelkih – pa ga naj država vsaj obdavči in to močno (tako kot npr. bencin, ki bolj kot je obdavčen manj je škodljiv za okolje).

NAJ POMISLI NEKDO NA OTROKE, KI SO NAŠA PRIHODNOST !!

No ja…
Čisto možno pa je, da si ena redkih, ki ima glavo za to, da razmišlja in se ne prepušča trenutnim množičnim histerijam…..

Seveda da kup skute (mlečne maščobe) zmešan s kupon sladke smetane (mlečna maščoba in sladkor), z dodanim sladkorjem ni nezdrav! Ti si misliti ne moreš, kako rdečeličnega (rdeča lica so menda znak zdravja)100 kilskega bajska boš na ta način spitala.

V bistvu se mi cuker še ne zdi tako sporen, ker je sigurno boljša kombinacija skuta + sadje + sladkor kot kupljena jajca. Kaj so sploh merendine??? Sem mama že 13 let, pa za to še slišala nisem.
Se mi zdi bolj sporna smetana. Ker ni nobene potrebe po njej. Da skute in sadja otrok brez sladkorja ne bo jedel, mi je jasno.
Imaš namreč mame, ki dolivajo smetano otroku skoraj v vsako jed, da bi jih poredile. V zajtrk, pire, juho. Če ne sladko, pa kislo.

A v čem? Mogoče je pa poanta v okusu, strukturi. Veš, nekateri v hrani tudi uživajo, znajo cenit dober okus in niso zadovoljni le s travo, pa to ne pomeni, da so debeli ali da se prehranjujejo nezdravo.
Si se kdaj vprašala, zakaj imamo brbončice? Kar tako, za okras?[/quote]

Ti govoriš o požrešnosti, sori, ne o brbončicah. Če otroka navadiš na kalorično hrano, bo to zmeraj jedel, ker drugega poznal ne bo. In ja, tako rediš pujska, ne otroka.

Saj res. Zakaj bi človek še komu kaj svetoval? Vsak ve zase in svoje otroke. Pa dober tek!

Pa kaj histerirate zaradi dveh žlic smetane??? A ste normalne?
A je sploh katera prebrala, o čem je govora?

No, skratka, skuta, malo sladke smetane in malo mleka, potem pa sadje, ona je dala kaki, lahko pa tudi kaj drugega, banano ali borovnice itd., to zmiksaš in navrh daš pest kornfleksa ali oreščkov. Lahko sladkaš z vanili sladkorjem ali pa ne.
Sladke smetane se pa da samo par žlic nestepene

Ubogi vaši otroci!

Ti pa itak orgazmiraš, a ne? In si poleg tega še izmišljuješ, samo da lahko ljudem soliš pamet.

Tvoj zapis v tisti temi se glasi:
Po recepcu namreč gre v to skutino peno poleg skute še sladka smetana, sladkor, vaniljev sladkor …. 🙁 Ali je to potrebno? Že sama navadna skuta vsebuje sladkor.

V resnici pa je recept takle:
skuta, malo sladke smetane in malo mleka, potem pa sadje, ona je dala kaki, lahko pa tudi kaj drugega, banano ali borovnice itd., to zmiksaš in navrh daš pest kornfleksa ali oreščkov. Lahko sladkaš z vanili sladkorjem ali pa ne.

Jep to je problem, da nekoga, ki žre cuker na cuker pač nikoli in res nikoli več ne moreš odvadit tega in je vsekakor boljše,d a vržeš not mal sladke smetance in rjavega sladkorja npr al pa kak agavin ali javorjev sirup :))

No če pa otroka nikoli ne futraš z umetno hrano in mu že na začetku daješ le skuto in sadje in ga potem še vsaj nekaj let niamš v vrtcu in ga doma zdravo hranite ali pa je v takem alternativnem varstvu z zdravo hrano potem se tak nikoli ne bo navadil na cuker…

No se pa da tudi odvadit od cukra (no od čokolade se tud jaz ne morem, hihihi)…pred več kot 20 leti sem se nekako odločila, da bom v službi pila necukran čaj,d a se ne bom natankavala z nepotrebnimi kalorijami. Od začetka se mi je zdel neokusen in nemogoč, potem pa sčasoma gre ..in če mi sedaj nekdo ponudi cukran čaj mi gre ob njem na bruhanje..brez pretiravanja. Potem sem zaradi alergije pred par leti morala ukinit mleko iz kave in sem najprej mislila, da je morda bolje,da ukinem kavo pa sem se tudi navadila. In kakšno leto nazaj sem se odvadila tudi cukra iz kave in mi je danes cukrana že bruuuh…no meni je večina totalno industrijskih stvari mnogo presladkih. Domača peciva seveda še vedno potrebujejo kanček kakega naravnega sladila bodisi katerega od sirupov, datlje ali kaj podobnega…in ja skuto sem tudi jaz, dokler sem jo še lahko, jedla s sladkorjem…so me tako naučili v otroštuv 🙂 Moja hči npr, ker je bila skoz v vrtcu se nikoli ni navadila pit sadnih sokov in skoz pije le vodo – in še dnaes pri 15h ne mara nič drugega za žejo kot le vodo (no tiste scape od col in gaziranih pa pri nas nikoli nismo dajali otrokom in so jim dandanes zanič :)), sina pa mi je tašča navadila na sokove in je že celo življenje pretežak in ne more za žejo pit le vode. Vse je stvar navade…ampak je ptorebno pač bit tudi pragmatičen in ocenit manjše zlo in minimalizacijo škode. 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} naravni sadni sok in sjkuta z malo smetance in saldkorja pač ne naredita večje škode, ves industrijsko prirpavljen scrap pa.

A v čem? Mogoče je pa poanta v okusu, strukturi. Veš, nekateri v hrani tudi uživajo, znajo cenit dober okus in niso zadovoljni le s travo, pa to ne pomeni, da so debeli ali da se prehranjujejo nezdravo.
Si se kdaj vprašala, zakaj imamo brbončice? Kar tako, za okras?[/quote]

Ti govoriš o požrešnosti, sori, ne o brbončicah. Če otroka navadiš na kalorično hrano, bo to zmeraj jedel, ker drugega poznal ne bo. In ja, tako rediš pujska, ne otroka.[/quote]

Res? Žlica (!!!!!) smetane je požrešnost? Si ti na glavo padla kot otrok?
Govorimo o žlici smetane, ki da v tem receptu tej skutni peni rahlost. O 5 mililitrih, za božjo voljo!
Saj niste normalne!

Da bi ga vsaj spitala! Moj suhec je v spodnjem 1 percentilu (z besedo: enem)! Je pa vse.
Drugi je ravno pravšnji, čeprav hud sladkosned.

Kakšna debata! In tiste, ki so najbolj proti skuti, mažejo pašteto. Ali pa “občasno” dajo vrečko čipsa. Ali pa dovolijo kakšno liziko po kosilu. Grejo tudi v mc donalds. Enkrat na mesec tudi na pico. Spohajo nedeljskega piščanca. V lunaparku pa otrokom privoščijo hrenovko in pomfri. Ampak one ne dajo smetane v skuto, nooooo!!! C c c!

Je ni med njimi take, da jih pita samo s proseno kašo, kvinojo in teličkom z lastne štalce!!!

Jup jup zelo nezdravo je uzivati hrano. Najbolj zdravo je stradati! 🙂

Če bi otrok jedel samo in izključno doma… Jaz sem jima vedno dajala temno čokolado, trenutno stanje je takšno, da jo eden še vedno kar rad je, drugi pa niti ne povoha… Da razne “svinjarije”, ki jo požreta pri dedku in babici, ne omenjam (raznorazni barniji, frutabele, sadni nektarji in podobno). Pa tudi v vrtcu in šoli nimajo samo usltra zdravih stvari ne jedilniku, seveda.

A v čem? Mogoče je pa poanta v okusu, strukturi. Veš, nekateri v hrani tudi uživajo, znajo cenit dober okus in niso zadovoljni le s travo, pa to ne pomeni, da so debeli ali da se prehranjujejo nezdravo.
Si se kdaj vprašala, zakaj imamo brbončice? Kar tako, za okras?[/quote]

Ti govoriš o požrešnosti, sori, ne o brbončicah. Če otroka navadiš na kalorično hrano, bo to zmeraj jedel, ker drugega poznal ne bo. In ja, tako rediš pujska, ne otroka.[/quote]

Ker ti očitno ni jasno; ena velika žlica smetane = 5ml = 15,8 kcal
Upam, da se ne ukvarjaš z živinorejo, ker če boš takole redila pujska, ga boš izstradala.

ne bomo jedli bele smrti nje.. ne bomo cukra nje, ne bomo skute nje… bomo pa kvinoja v prahu iz ulic peruja, ja… bomo moko iz mace, k je zdrava pa higienska ja…

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

pa saj sladka smetana nima dodanega sladkorja, tako se imenuje, da se razlikuje od kisle smetane… in glede maščobe – v njej je cca 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} maščobe, torej v 3 žličkah je manj kot 1 žlička maščobe. kar je približno toliko, kot se namaže masla na kruh, manj kot se da v solato… v glavnem malo. In nekaj maščobe otrok itak rabi, zajtrk mora biti kaloričen, da dobi otrok energijo za cel dan, mlečni izdelki pa so tudi zelo priporočljivi v obdobju rasti. V glavnem, meni se to zdi zelo primeren zajtrk.

Za začetek, da otroka navadiš na skuto ne vidim nič narobe.
Lahko pa namesto te variate naredite namaz iz skute pa tune, kakšnih zelišč.

Predvsem pa naj otrok je mešano hranu. Sej ni nič narobe če je kaj smetane pa čokolade vmes, ampak malo da ne bo samo tako na jedliku. Isto bi lahko veljalo za odrasle. Ne pretiravat v ultra zdravo hrano, ker otrok tega sigurno ne bo jedel, pa spet samo kupljeno in pripravljeno tudi ni dobro.

A je res tak problem, če otroku NE daš zraven kako žlico smetane in cukra?

Že tako ali tako jemo čisto preveč sprocesirane in nezdrave hrane, a je treba res povsod dodajati umetne stvari in sladkor?

Jaz spijem vsak dan za skoraj 200{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} priporocenega cukra, pa sem se vedno ziva, 168cm/55kg. Dejte no gledat na vsa ta “zdrava” priporocila brez histerije.

A vse pojeste 5 meric zelenjave na dan ali kako? Vsak dan?

New Report

Close