Ali je to demenca, kako naj ji pomagam sebi in njej
Mama stara 81 let. Zivi skupaj z nami v hiši, ona je spodaj mi zgoraj. Vsako jutro se dere, da ji ponoci ne damo mir, da samo sexava, in ji motiva nocni mir. Kar pa ni res. Mi ni niti do tega več. Ze zdavnaj me je minilo. Nemogoce je, da se slisi v spodnji stuk. Ona si je kar nekaj zmisljuje. , zadnji je obtozila da sin ponoci hodi po hisi in da naj da mir. V glavnem da smo zelo aktivni ponoci vsak po svoje. Ampak mi smo mirni.
In to se dere na dvoriscu, kjer vsi sosedje slisijo. Nato da sem lazljivka, v glavnem samo žaljenje do naju. Bila sem pri njenem zdravniku, ki mi je rekel da ji ne more pomagati in da moramo to sprejeti. Z zivci sem cisto na koncu, kaj lahko se naredim. Naprimer vceraj zvecer vsa vesela, smo se skupaj smejali, danes zjutraj cisto drugacna. Hudo mi je, ker me sramoti. Zmeraj sem bila dobra do nje, sedaj pa tako. Hvala da ste me brali.
Če se to dogaja zdaj, prej se pa ni, ja, demenca. Take psihoze so značilne zanjo. Imam sicer na sumu, da je post provokacija, ker ni zdravnika na tem svetu, ki bi vam rekel, da se morate s tem sprijazniti. Takega bolnika se pošlje k nevrologu, da čim prej dobi zdravila, ki stanje za nekaj časa ne le ustavijo, ampak celo popravijo in je oseba celo spet “normalna.”
Ni takega zdravnika!!!
hlgmcč, 11.09.2022 ob 12:19
Če se to dogaja zdaj, prej se pa ni, ja, demenca. Take psihoze so značilne zanjo. Imam sicer na sumu, da je post provokacija, ker ni zdravnika na tem svetu, ki bi vam rekel, da se morate s tem sprijazniti. Takega bolnika se pošlje k nevrologu, da čim prej dobi zdravila, ki stanje za nekaj časa ne le ustavijo, ampak celo popravijo in je oseba celo spet “normalna.”
Ni takega zdravnika!!!
Ni provokacija. Ja, rekla je da se starostniki spreminjajo in ce imamo kam iti naj gremo. Se pa to dogaja ze ene 3 leta, ampak sedaj je cedalje hujse.
To pa ne bo drzalo.
So zdravniki ki jim dol visi za take paciente od splosnih do nevro.
Jst sem bila skrbnica in se sama s tem spopadala, se huje niti diagnosticirat niso znali al hoteli. Pa veckrat pri njegovi zdravnici, pa veckrat klicat nujno pomoc, psihiatre zanj.
Moj varovanec je se padal na tla. Ves potolcen. In sem sprasevala jih al so to epi napafi al Parkinsonova al kaj. Nobenega ni brigalo. Jst pa sem se sekirala 500/uro in po svojih moceh resevala. Vse v prostorih umaknila. Dala mu scitnike na kolena in roke. Ves je bil porazbit. Tudi glavo, oko.
V casu moje bolezni, sem ga dala 10 dni v dom, placala. Prisla 10 dan ponj. So ga posedli v jedilnico. Zahtevali da placam bivanje in ga poberem. One pa se umaknile. Grem do njega, vesela da gre domov in da je bilo vse ok. Ga zagledam ves plav razbita glava, oci v modricah. Njemu recem naj se malo posedi in letim vprasat kaj se je zgodilo z njim al je padel al so ga stepli. Naredile so se francoze. Moja mama je bila zunaj in ji grem povedat v kakem stanju je. Potem je se ona jim orenk tezila zakaj ga niso poslali v bolnico, ali nas obvestili. Pa da bo policijo klicala, tam zaposlene so jo prosile naj ne klice policijo.
Tako da sem ga popakirala namesto domov direkt v bolnico. Bil je na opazovanju. Ful izcrpno sem sprasevala in prosilada ga pogledajo in diagnosticirajo. Naslednje jutro me klicejo naj si ga pridem iskat, da je vse ok z njim.
Glej, nobenega ni zanimalo.
Ko sem ga pa en dan pobasala v Lj direkt na nevro, pa so se zgrazali ko pri nas jih zanj ne zanima, da ima clovek tezjo obliko demence in Parkinsonovo.
Tako da imam velike pripombe zoper nase nefunkcionalno zdravstvo.
hlgmcč, 11.09.2022 ob 12:42
No, saj sem vedela, da gre za Šnelcino provokacijo. Se zmeraj potem pogovarja sama s sabo.
Bi rekla srečno, ampak ne maram ljudi, ki se norčujejo iz bolezni.
Tebi ce si bolana v glavo se odmakni od foruma in ljudi.
Ne najedaj ljudem v vsaki temi in ne pametuj ob resnih zadev. Ker nimas pojma o nicemer.
Niti zase nisi sposobna skrbet, kaj sele za koga drugega. Jasno?
Moja mati, 11.09.2022 ob 11:05
Mama stara 81 let. Zivi skupaj z nami v hiši, ona je spodaj mi zgoraj. Vsako jutro se dere, da ji ponoci ne damo mir, da samo sexava, in ji motiva nocni mir. Kar pa ni res. Mi ni niti do tega več. Ze zdavnaj me je minilo. Nemogoce je, da se slisi v spodnji stuk. Ona si je kar nekaj zmisljuje. , zadnji je obtozila da sin ponoci hodi po hisi in da naj da mir. V glavnem da smo zelo aktivni ponoci vsak po svoje. Ampak mi smo mirni.
In to se dere na dvoriscu, kjer vsi sosedje slisijo. Nato da sem lazljivka, v glavnem samo žaljenje do naju. Bila sem pri njenem zdravniku, ki mi je rekel da ji ne more pomagati in da moramo to sprejeti. Z zivci sem cisto na koncu, kaj lahko se naredim. Naprimer vceraj zvecer vsa vesela, smo se skupaj smejali, danes zjutraj cisto drugacna. Hudo mi je, ker me sramoti. Zmeraj sem bila dobra do nje, sedaj pa tako. Hvala da ste me brali.
Obrni se na patronazno sestro da pride na obisk, ali kakega psihiatra glede demenc da bi jo na domu pogledal.
Morda daj snemalno v hiso in pokazi posnetek.
Vztrajaj, ne pusti se odpravit.
Sem se vrgla mal v zeliščarstvo.
Lepi čeveljc. Pomirjen in ne omamljen. Uporablja se korenino. To je zdravilo za živce. Prašek pomirja živce. Najboljši je proti hiseteriji in od njega ne postaneš odvisen. Baldrijan je klasično zdravilo za živčevje.
Ampak odpraviti moraš vzrok.
Dolgo življenje. Ena 104 letna babica je povedala, kaj 2 krat na dan zaužije: kavno žličko naribanega česna v kozarčku vodke. Česen niža pritisk, vodka je pa za cirkulacijo.
Tudi feferoni naj bi bili poživilo, sorodnik je paprika. Naj bi tudi blagodejno vplivali, čeprav se svetuje tudi previdnost.
Žajbelj, smetlika, rožmarin, česen, mate čaj (v južni ameriki v vsakdanji uporabi) je za spomin, krepi koncentracijo.
Sveži česen je celo proti raku.
Spanje! Kdor je preveč slano ne spi dobri. Enako velja za kavo pred spanjem.
Starejši imajo potrebo po dodatnem kalciju, pomanjkanje lahko povzroči nespečnost. To odpravlja B5 vitamin (to je antistresni vitamin). Kalcij pomaga tudi proti smrčanju.
Čaji proti nespečnosti:
melisa – pomirja, kamilica – pomirja in lajša prebavo, lepi čeveljc – eno najboljših, je za razrahljane živce, proti nespečnosti zaradi živcev, lipa, pasijonka (proti krčem, za pomirjanje, proti depresiji in zmedenosti).
Tudi moja mami je imela zaradi demence take psihoze. To se s časom samo še stopnjuje. Preberi si kaj na spletni strani Spominčica. Tam imajo 2x letno tudi predavanja na temo demence.
Drugače pa zahtevaj naj ti da zdravnica napotnico za psihiatrinjo. Tam z dokaj enostavnimi testi ugotovijo ali je to demenca. Dobila bo tudi tablete ki demenco zavirajo.
Pa še nekaj za tisto z rožicami – demence se ne da pozdravit, lahko samo upočasnimo napredovanje. Ko se enkrat začne ni poti nazaj, ne z rožcami in ne s tabletami.
Ma dej ne bluzi! 80 let stari zenski bos ti s tabletami zaustavila demenco!?
Enim se res sanja…
To je degenerativna, napredujoca bolezen, ki je ne mores pozdravit. Pri toliko starem cloveku pa sploh ne.
In ja, avtorica, tvoja mati ima zacetek demence. Pelji jo k zdravniku, da vsaj dobis zegenj, da gospa ne bo vec opravilno sposobna. Zal, vendar ga zna biksat in boste imeli veliko tezav. Zdravila pa ni in takile lahko zivijo se dolgo, za svojce pa je to pravi pekel!
Mamka pač sanjari u sexu in stvareh, ki jih ni več. Tudi če je zares ponoči vse tiho ona sliši tisto, kar si želi Itak pri tej starosti ponoči ne spi, pač razmišlja o tvojem, kako jo išče. Čimprej v dom, bo med enakimi. Verjetno je problem, ker je bajta njena…ja bo treba počakat ali pa si najti svoje stanovanje
Ojla,
ja, zdravnik je edina opcija. Venda pa,ko dobiš pri zdravniku napotnico za psihiatra ali nevrologa, so čakalne dobe, ubi Bože, v tem času se vam lahko že vsem zmeša. Ja, ampak to je pot, čez katero bo treba iti. Jaz osebno bi vse skupaj preskočila in šla samoplačniško, vsaj toliko, da dobite mnenje in zdravila.
Drugače pa, veliko ZD ima že ambulante za duševno zdravje, al pa mentalno zdravje, različno se imenujejo. En ZD lahko pokriva tudi večje območje, večih zdravstvenih domov. Pozanimaj se, pod katerega spadate vi. Pokličeš direkt v to ambulanto, ne potrebuješ napotnice in poveš, za kaj se gre. Pridejo tudi na dom. Vprašanje je le, kako boš mami razložila, zakaj je zdravnik prišel k njej. Moraš pa vedeti, ne delajo pa nič na silo, če bo gospa sprejela pomoč, ja, drugače pa ne vem.
Nekdo ti predlaga, da čim prej speljite postopke, da se mami vzame opravilna sposobnost. Ne predlagami ti, da se spuščaš v to. prvič- ker opravilne sposobnosti ne vzamejo kar tako, drugič pa- če bi tvoji mami slučajno vzeli opravilno sposobnost, to zate pomeni, da moraš zanjo skrbeti kot za dojenčka. Tudi za 10 min je ne smeš pustiti same, da skočiš v trgovino. Samo v razmislek