ali je to ugodno?
Pozdravljen stany!
Upam, da ne ocenjujete kredit če je ugoden, samo po obrestni meri? Ne vem, kaj ste mislili s črko t? Če ste mislili TOM, lahko rečem, da je TOM že sam po sebi neugoden in se počasi ukinja. V tem primeru je neugodno.
Ne smemo gledati samo obrestno mero, ampak tudi, po kateri formuli se obračunava anuiteta. Lahko kredit z nižjo obrestno mero več preplačamo kot drugje z višjo. Da pojasnim. Pomembno je, kolikšen del anuitete (obroka) že takoj, na začetku vračamo banki. Več kot že na začetku vračamo glavnice banki, hitreje se nam manjša dolg, zato plačamo manj obresti in posledično je kredit cenejši.
Kaj to pomeni na primeru bom namenoma malo pretiraval. Npr. vzemete 20 mio SIT kredita za dobo 20 let. Čez pet let bi radi kredit poplačali, pa vam izračujajo, da ste dolžni še 25 mio SIT. Glavnice v tem primeru še sploh niste začeli vračati.
Kakšnikoli kredit boste dobili, naj vam naredijo anuitetni plan in izračunajo koliko ga boste na koncu preplačali. To primerjajte še kako ponudbo.
Lahko se pohvalim, da sem že nekaj bančnim uslužbencem uredil ugodnejši kredit, kot so si ga lahko sami uredili v lastni banki.
Lep dan!
Hvala za odgovor,
ponovno se javljam, popolnoma sem zmedena, nujno potrebujem 7 mio za nakup stanovanja, odločam se za hipotekarni kredit, ali biti vezan na CHF ali EUR?? Med bankami so ogromne razlike glede stroškov odobritve – od 40.ooo do 110.000, kaj mi svetujete?? 2/3 imam svojih sredstev, kredit bi vzela na dobo 10 let.
Hvala za odgovor!
Stany
Svetujem vam, da me kontaktirate, da vam uredim krdit z nizko obrestno mero in nizkimi stroški odobritve.
041/348-088
Draga Stany,
ugoden kredit je po obrestni meri recimo:
CHF: 12mLIBOR + 2,0 % oz. skupna obrestna mera 3,45 % p.a.
EUR: 12mEURIBOR + 1,8 % oz. skupna obr. mera cca 4,7 % p.a.
Stroške pa se odločite šele potem, ko vidite po kakšni obrestni meri
vam banka odobri kredit – pri tem primerjajte EOM (efektivna obrestna mera) med zbranimi ponudbami.
To bi bila recimo korektna, lahko bi rekli ugodna ponudba.
Prosim vas, ce mi lahko kdo oceni naslednje ponudbe za kredit. V vseh primerih je znesek kredita 5 MIO SIT za 10 let vezanega na CHF.
Banka 1:
Obrestna mers (libor, r.) 1,20 + 2,50=3,7%
Anuiteta 49,912 SIT
Stroski odobritve 40.000 SIT
Zavarovanje 60.000 SIT (Akcija)
Preplacilo kredita 19,79%
EOM 4,23%
Banka 2
Obrestna mers (libor, r.) 1,56 + 2,4=3,96
Aniiteta 50.527 SIT
Stroski odobritve in zavarovanje=130.000 SIT
Preplacilo 21,27 %
EOM 4,19
Banka 3
Obrestna mers (libor, r.) 1,66+2,1= 3,76%
Anuiteta 50.267% + korelacijski faktor 2%
Odobritev in zavarovanje=28.000+123.000=151.000 SIT
Preplacilo kredita 20,68 %
EOM 4,46
Ni mi vse jasno glede EOM. Kljub temu, da ima banka 2 najnizji EOM, pa tam po izracunih kredit preplacam najvec. Prav tako mi ni jasno, da se libor tako razlikuje od banke do banke, kljub temu da sem 2 ponudbi dobil v enem dnevu tretjo pa 2 teden prej.
Torej kateri kredit mi predlagate.
Najlepsa hvala za odgovore!
V prvem primeru je trenutni tečaj 6 mesečni liborja, v drugih dveh pa tečaj 12 mesečnega liborja na različni datum, zato je razlika.
6M libor+ 2,5 ali 12M libor+2,1 je približno enako in je še sprejemljivo.
Vsekakor vas mora obrok priti pod 49.000,00 SIT.
Ni pa jasno razvidno ali so v anuiteto že všteti stroški in ali je 5 mio izplačila ali odobritve kredita. Če vam odobrijo 5 mio, dobite manj, ker odštejajo stroške.
Odločil se ne bi za nobeno od teh variant, ker poznam ugodnejše.
Od teh treh bi se pa odločil za banko 1 ali za banko 2 s pribitkom 2,1.
Tečaj liborja se spreminja in se ob odobritvi upošteva trenutni, čez 6 ali 12 mesecev pa povprečni.
Lep dan!