Ali je to zakonito – grožnja z odpovedjo
Pozdravljeni,
Pisala sem že pred časom in bila zadovoljna z vašimi odgovori. Trenutno sem še na porodniški – v službo naj bi se vrnila januarja. Včeraj sem imela razgovor v kadrovski službi, kjer so mi svetovali naj si začnem iskati novo službo, ker v stari zame ni več prostora. Poleg tega so zahtevali, da jim vsake dva tedna poročam katerim in koliko podjetjem sem pisala prošnje za zaposlitev. Šefica mi je jasno dala vedeti, da v njen oddelek ne morem več, ker nisem usposobljena za delo, ker me leto in pol ni bilo v službi. Tudi osebno me je žalila na sestanku v kadrovski. Naj povem da sem že skoraj deset let zaposlena za nedoločen čas. Ponujali so mi odpravnino, a tega ne bom sprejela.
Zdi se mi da s tem kršijo ZDR. Grozili so mi tudi, da če že pridem nazaj, me bodo pa odpustili drugo leto pod slabšimi pogoji, ker bo 100 presežnih delavcev.
Obrnila sem bom tudi na sindikat. A vseeno vas prosim za nasvet in pomoč kako naj ravnam v tem primeru. Mislim, da jim nisem dolžna poročati o uspehih pri iskanju službe. Laično menim, da je bolje da počakam, da me sami odpustijo.
Že vnaprej najlepša hvala za nasvet in odgovor.
Z lepimi pozdravi,
Natilana
Seveda nobena grožnja ni zakonita, takole ravnanje z delavcem pa tudi ni primerno. Tudi sama mislim, da ni razloga, da bi sami dajali odpoved. Izjava, da oseba ni usposobljena za delo samo zato, ker je bila na starševskem dopustu, je pa milo rečeno žaljiva.
S tem, da ste na starševskem dopustu, niste storili nič narobe. Če pa delodajalec meni, da nima več dela za vas, naj to dokaže in naj izpelje postopek, kot je določen z zakonom. Če si pa boste vi slučajno vmes iskali drugo službo ali ne, je povsem vaša osebna stvar in o njej vam ni treba poročati delodajalcu.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.