Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ali je veganska prehrana primerna za otroke?

Ali je veganska prehrana primerna za otroke?

Kaj menite?
[attachment=0]salad-2756467_1280.jpg[/attachment]

Če je uravnotežena, potem da. Kot kakršnakoli druga. Če so starši dovolj ozaveščeni, da s tovrstno prehrano zagotovijo vnos vseh potrebnih hranil, je takšna prehrana zelo zdrava, v nasprotju s prevladujočo prehrano današnjih otrok, ki povzroča debelost, sladkorno, povišan holesterol pri 5-letnikih itd. Najhuje se mi zdi, ko vidim v trgovini mlade starše s polnimi vozički hrenovk, salam, napolitank in ostalih cenenih živil. Mislim, da bi morali starše bolj ozaveščati o zdravi prehrani. Aja, pa še to. Nepojmljivo se mi zdi, da v vrtcih in šolah 4x na teden otrokom za malico IN kosilo ponudijo mesni obrok, ko pa dandanes že tudi uradna nutricionistika opozarja, da je prehrana z več kot 200 g mesa tedensko tvegana, saj povzroča več vrst raka. To velja za odraslo osebo, kaj šele za otroka.

DEFINITIVNO NE! Otroci, v obdobju rasti in razvoja potrebujejo raznoliko hrano. Predvsem pa vitamin B12, ki ga drugace kot z mesom, ne mores dobiti.

Potrebno se je izobraziti. Osnovna otrokova hrana je matetino mleko, veganke dolgo časa dojijo (18 do 24 mesecev).
Otrok rabi več maščob, zato je dobro da je veliko avokada, recimo pol do enega dnevno. Imaš veliko zdravih veganskim mater na netu, ki dobro in pravilno hranijo sebe in otroke. Oboje je pomembno. Tam najdeš dobre napotke. Predvsem se ne osredotočiti na samo nekaj živil, ampak počasi razširiti nabor od sadja, zelenjave,na stročnice in žitarice.
Za otroka tudi ni primerna hrana iz pločevink, ampak doma skuhano. Drugače pa veliko sadja na začetku, avokado, kasneje uvajaš kuhano hrano, krompir vseh sort, korenček, cvetačo, brokoli, grah, potem ostalo.
Izogibaj se predelani hrani, procesiranemu sladkorju, konzervam, presladki otroški hrani v kozarčkih in podobnim stvarem.

Mislim da ne, da otrok mora vse jesti.

Prosim vas no, pa kje pobirate take? Veš kako pride B12 v meso? Živali ga dobijo z inekcijami, ker ne vidijo ne sonca ne zelene paše. B12 v naravi proizvajajo bakterije, dobijo pa se odlična prehranska dopolnila, ki bi jih moralo jema 50 % ljudi, ne glede na prehrano.

Ne drži, da je B12 samo v mesu, je tudi v mleku. Vegani pa jemljejo B12 dodatek, prav tako je dodan že sojinemu in mandljevemu mleku.

Je primerna za vse, samo moraš jo dobro naštudirat in dodajat B12, kar je pač dodatno delo.

Veganstvo je odrekanje določeni hrani zaradi osebnega prepričanja! Ne eksperimentirajte na otroku, razen če ste fajn naštudirali veganstvo. Je bilo že veliko primerov otrok s slabimi izvidi, zaradi takšnih staršev, ki vsiljujejo svoj način prehranjevanja. Obstajajo tudi taki, ki pravijo, da živijo od zraka, da jim daje življensko energijo…

Tole o mesu in raku je totalna neumnost in zavajanje.

O kok starih je govora?

Dve sošolki od hčere sta na oreščkih. Obe sta kripljasti, na višino 153cm ima naša 38kg in je zelo presuha. Punci veganov imata na podobni višini vsaj 10kg manj, težko določim, ker vedno nosita ohlapna oblačila a punci se mi smilita iz dna duše, še svojih torb ne moreta nositi. Kakšen kg še izgubita in bosta isti kot kot Lizzie Velasquez (poguglajte če ne veste kdo je to). Njuna mama je zagovornica veganov, s svojimi morda 40kg na 170cm. Vsaj enkrat letno vidim nekoga izmed njih hoditi z berglami, živ polom in če bi bila na mestu centra za socialno delo, bi otroke rešila veganije, mamo pa za zapahe.

Ta je tud vegan:

[img]https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/22279936_1642081179198283_4906771004838035885_n.jpg?oh=066a8f0d050fe34484b1aa022dded8ac&oe=5AE3C6FC[/img]

Je torej problem v prehrani ali kaj drugega?

Biti na oreščkih ni pravo veganstvo. Veganska ali plant based prehrana je uravnotežena, zdrava, prinaša ogromno koristi.
Oreščki so za občasno, osnova je zelenjava, sadje, stročnice, žitarice, gomolji.
Žal se veliko sodobnih “veganov” nepravilno prehranjuje in namesto da bi samo prečrtali medo, jajca in mlečno, jedli pa vse ostalo, začnejo ekspetimente z oreščki.
Žal pa je danes v porastu tudi anoreksija, še na monu berem zagovarjanje 50 kg na 170 cm, tako da je lahko razlog prenizki teži tudi kaj drugega in ne veganstvo. Pravilno hranjeni vegani imajo primerno težo in tudi jedo dovolj.

a da je? pa preberi tole, podprto z resnimi znanstvenimi raziskavami:

http://www.nijz.si/sl/priporocila-glede-uzivanja-rdecega-mesa-in-mesnih-izdelkov

Veganstvo je za moje pojme ene vrste fanatizem. Še sto let nazaj ni bilo veganov, tudi 40 let nazaj skoraj ni bilo slišati za vegane. Posebej na vasi so ljudje živeli od tistega, kar so pridelali. Imeli so govedo, prašiče, kokoši, zajce. To je bil način življenja in način preživetja.
Otrokom je treba ponuditi raznovrstno prehrano. Po možnosti je treba čim več hrane pridelati doma in doma hrano kuhati in pripravljati.
Otroci veganov so shirani in mnogi si strašno želijo pojesti tudi kaj “nezdravega” npr. kakšno slaščico, kos pohanega mesa ipd.

No, jaz bi isto storila z mamami, ki otroke vsakodnevno hranijo s sladkarijami, mesom, hrenovkami, paštetami in ostalo nesnago. Je po moje veganska hrana mnogo bolj zdrava.

ŠKODLJIVA!

Kaj pa filanje fantkov s sojinimi izdelki? Estrogeni in bodoči geji…

Mali otrok ne more pojesti toliko oreščkov in podobnega, da bi nadomestil vse potrebno. To so maščobe, beljakovine itd za rast. Če že vegetarijanstvo kakšna jajca in mleko in mlečni izdelki.

Pa če se že oreščke omenja, kaj pa če stakne otrok anafilaktični šok?? Določeni oreščki so fajn alergeni in soja na primer.

Jaz ko sem izvedel da je sošolc tamalega vegan, mu nisem več pustil da se druži z njim. Pa nisem edini, so drugi starši sami razumeli point, oba vegana z razreda sta že od septembra sama zase in pogosto tarča batin. Nimamo nič proti a jih ne želimo v bližini. Ne sprašujte zakaj, vsak ima svoje razloge.

Sicer ne vem, katere kmete si imela v mislih, ampak slovenski kmet je živel od fižola, krompirja, žgancev in zelja. Meso je bilo na mizi za velike praznike.
Ko so otroci dovolj veliki, se odločijo sami. Strinjam se s tem. A ne boš verjela, mojim meso smrdi na daleč in kljub temu, da se drugi trudijo da jih prepričajo, da si želijo pohan zrezek, si ga ne. A doma jemo dobro, zdravo, v primernih količinah, veliko doma pridelanega. Če pa kdaj pojejo kaj drugega, je pa to njihov izbor. A jih akne, mozolji, slab zadah, smrad pod pazduhami, smrad v wc ju, vedno pripelje nazaj na zdravo hrano 🙂
Vidim pa zelo veliko neješčih otrok zadnje čase, ki jedo le kinder bueno ali čips ali mcdonalds. To pa niso vegani.

Orekščki sploh niso za male otroke. Še za odrasle le za vzorec. Za otroke so zdrave maščobe v določenih sadežih – avokado in zdravih oljih, pri nas sta to olivno in bučno. Pa ne, da se kuha z olji, ampak kot dodatek k zelenjavi.

Odlična vzgoja ni kaj. Tvoj ne bo vegan, bo pa bu tec poln predsodkov.
Jabolko pod drevesom…

New Report

Close