ali je zaton supermarketov
Ste opazili, da odkar so Merc.Siska in Interspar Citypark prenovili pada obisk (prometi)? Oz jih nikakor ne spravijo na prejsnji nivo brez vlozka prenove. Zakaj je tako? Se nam ne da izgubiti pol ure za ta dolga sprehajanja (do trgovine/med policami),cakanja v vrstah,iskanje parkinga? Jaz moram rect,da mi Hofer izrazito ustreza..parking dobim vedno,zaloge imajo stalne, na blagajni sem v najvec 2min koncana.
Kaksne pa so vase nakupovalne navade? Se vam zdi,da se spreminjajo? Odkar imam otroke nisem vec pripravljena neracionalno upravljat s svojim casom za nakup hrane.
Že kar nekaj let ne hodim v centre po tedenskih nakupih, v Šiški sploh še nisem bila, kar so prenovili, v City Sparu pa 2x, ko sem kupovala točno določenakcijski atikel, ki je drugod pošel. Obiščem kdaj Mecator na Šmartinski in v Supernovi, vsakih par mesecev.
Rada pa obiščem Leclerc, ker ima neverjetno ponudbo različnih artiklov, po moje resnično najbolj založena trgovina v Ljubljani, preogromna zame, ampak kerima sin v bližini eno dejavnost, na katero ga vsake toliko peljem in ga počakam, grem ta čas šnofat v Leclerc.
Drugače nakupujem v Hoferju, Mercatorju, Eurospinu, Lidlu in Sparu, ampak v teh okoliških, ki so manjši in ne potrebujem celega dneva za en nakup.
Zadnič sem gledal na galileo, neki o enem hipermarketu na švedskem. Vsako jutro ene par sto metrov dolga kolona, zdraven imajo še kamp za prikolice in gradijo hotel zaradi tega hipermarketa. Pa , pokazalo je tekstini oddelek, v katerega dobavlajo robo za sproti kar po tekočem traku. Pa bod pameten pol, v tem čudnem svetu.
Hodim v interspar v city parku in je res slabši za moje pojme kot prej, včasih prav nervozen ratam, ko kaj iščem.
Jih je pa se bolj pokopal. Arogantni primitivni zakomplesani cef.prodajalci na postreznem delu. Pa v teh manjsih ali srednjih vedno vsega zmanjka. Sem sla vceraj ob 12h v Merc.po kremsnite za druzino. Ja glih eno so imeli. Kaj naj eno kupim..mi smo pa 4je? Ena sama postrezna je samevala,pakiranih pa ni bilo. Zakaj pa jih v HF vedno dobim? Ucinkovito nacrtovanje,odnos do dela. Ce nimas se prodati ne mores!! Enako ko cez dan pridem ob 13h v manjsi Merc.pa nimajo niti lastnega pirinega kruha niti tistega brez kvasa..pa pravi ”prodali smo,pozno je ze”. Za koga je ob tej uri pozno? Za vse,ki delajo do 16h,17h? Vsakic,ko stopim v Merc se mi zaradi tega dvigne pritisk ker obstaja najvecja mozna verjetnost,da zeljenega artikla spet ne bo na zalogi. Pa bio mleko..nimamo ker vozijo ob (pa navede ime dneva). Ja pa kaj to mene briga kdaj vozijo? Naroci toliko,da imas dovolj! To sploh niso nobeni trgovci. Pa ”pridite jutri”. Najbrz res ja..ob vseh tisocih trgovinah bom cakala na jutri.
Jih je pa se bolj pokopal. Arogantni primitivni zakomplesani cef.prodajalci na postreznem delu. Pa v teh manjsih ali srednjih vedno vsega zmanjka. Sem sla vceraj ob 12h v Merc.po kremsnite za druzino. Ja glih eno so imeli. Kaj naj eno kupim..mi smo pa 4je? Ena sama postrezna je samevala,pakiranih pa ni bilo. Zakaj pa jih v HF vedno dobim? Ucinkovito nacrtovanje,odnos do dela. Ce nimas se prodati ne mores!! Enako ko cez dan pridem ob 13h v manjsi Merc.pa nimajo niti lastnega pirinega kruha niti tistega brez kvasa..pa pravi ”prodali smo,pozno je ze”. Za koga je ob tej uri pozno? Za vse,ki delajo do 16h,17h? Vsakic,ko stopim v Merc se mi zaradi tega dvigne pritisk ker obstaja najvecja mozna verjetnost,da zeljenega artikla spet ne bo na zalogi. Pa bio mleko..nimamo ker vozijo ob (pa navede ime dneva). Ja pa kaj to mene briga kdaj vozijo? Naroci toliko,da imas dovolj! To sploh niso nobeni trgovci. Pa ”pridite jutri”. Najbrz res ja..ob vseh tisocih trgovinah bom cakala na jutri.[/quote]
No, v Sparu tud niso imel kremsnit..je pa prodajalka dobila obisk sina in moza na del.mestu.. . To je na lokaciji kjer so vsi trije trgovci v radiju 200m..in guess what..v HF sem dobila te kremsnite . Vsakic,ko hocem dat drugim trgovcem to priloznost si jo v primerjavi z Hf zapravijo.
Jih je pa se bolj pokopal. Arogantni primitivni zakomplesani cef.prodajalci na postreznem delu. Pa v teh manjsih ali srednjih vedno vsega zmanjka. Sem sla vceraj ob 12h v Merc.po kremsnite za druzino. Ja glih eno so imeli. Kaj naj eno kupim..mi smo pa 4je? Ena sama postrezna je samevala,pakiranih pa ni bilo. Zakaj pa jih v HF vedno dobim? Ucinkovito nacrtovanje,odnos do dela. Ce nimas se prodati ne mores!! Enako ko cez dan pridem ob 13h v manjsi Merc.pa nimajo niti lastnega pirinega kruha niti tistega brez kvasa..pa pravi ”prodali smo,pozno je ze”. Za koga je ob tej uri pozno? Za vse,ki delajo do 16h,17h? Vsakic,ko stopim v Merc se mi zaradi tega dvigne pritisk ker obstaja najvecja mozna verjetnost,da zeljenega artikla spet ne bo na zalogi. Pa bio mleko..nimamo ker vozijo ob (pa navede ime dneva). Ja pa kaj to mene briga kdaj vozijo? Naroci toliko,da imas dovolj! To sploh niso nobeni trgovci. Pa ”pridite jutri”. Najbrz res ja..ob vseh tisocih trgovinah bom cakala na jutri.[/quote]
Ne smejo. Ker se ne sme roba vračat, jim ne sme ostajat, zato naročijo toliko, kolikor so sigurni, da se bo prodalo.
Ne smejo. Ker se ne sme roba vračat, jim ne sme ostajat, zato naročijo toliko, kolikor so sigurni, da se bo prodalo.[/quote]
Torej natanko pol manj kot bi prodali. In ce tako dela vsaka trgovina so si sami krivi za pol manjse promete..in ves kok je to na letni ravni. Ma ce 3x ne dobim artikla v isti trgovini sigurno ne bom sla nikoli vec..ker me prevec znervira tole zapravljanje casa brez veze in odnos do kupca. Najprej naj si pocistijo v glavi kaj pomeni trgovec. To pomeni,da dejansko imas artikel na zalogi,da lahko zivis od prodane marze..trgovine niso muzeji,da bi od vstopnine ziveli .
To je verjetno splet okoliščin. Razporeditev, lokacija, bližina ostalih trgovin,…
Moje navade se niso nič spreminjale, celo identične so navadam mojih staršev. Vedno smo hodili po hrano 1x tedensko, v petek ali soboto, ponavadi v Mercator. Velik nakup, v čimvečji hipermarket. Malih trgovinic ne maram, rada imam izbiro, prostor, mir med policami… ne maram gužve.
V Kranju sta mi všeč Mercator Primskovo (dober layout), pa Mercator Savski otok (prijazno osebje). Gužve bistveno manj kot v Šparu (npr. v Qlandiji) – tam bi rabil med policami semaforje, toliko energije gre v izogibanje trkov.
Mercator Šiška mi že prej ni bil všeč, po prenovi pa še manj. Sadje in zelenjava dobesedno stlačena v en kot, delikatesa v drugega, kozmetika v tretjega, v samem centru pa ogromno polic za sladko pijačo, alkohol in junk food. Sem šla enkrat in zadnjič. Špar v City Parku ima že boljši sistem, a tudi tam včasih iščem stvari kot nora.
V raznih Lidlih, Hofrih in Eurospinih imam pa itak vedno občutek, da pridem v skladišče po tretjerazredno robo, ki niti polic ni vredna, če se je ne da naložiti eno na drugo, je pa tam nekje v košari skupaj s kavbojkami za 11 eur, kitajskim brivskim aparatom in plastičnim kičem.
Tudi moje navade so se spremenile. Prej je bila moja go to trgovina Spar, zdaj pa je tudi Hofer. Ker ja, preveč prehodiš, preveč se ponavlja enih izdelkov. Polna polica, izbire pa nobene. Pri nas je samo iluzija izbire, v resnici pa žalost. Tako da vse osnovne stvari nakupujem v Hoferju, Spar samo, ko vem, da določenega izdelka tam nimajo. Pa niti ni hipermarket Spar. In opažam, da je Hofer res čedalje bolj poln, tako da postaja že malo neprijetno.
Stanujem blizu M centra v Šiški. Odkar je prenovljen mi ne leže, na da se mi špancirat in iskat. Prodajalci ne poznajo trgovine dobro, te pošiljajo ravno v nasprotno stran.
Sem se že malo preusmerila na druge malo bolj oddaljene trgovine.[/quote]
Po prenovi ne zahajam tja. Mogoče enkrat na mesec, dva. Res je veliko slabše, nepregledno, nelogično razvrščeno. Naredili so si medvedjo uslugo s to prenovitvijo. Promet je precej manjši. Se vidi, da ni veliko kupcev. Tudi sami uslužbenci, prodajalci ne vedo, kje je kaj. Da ne govorim o informacijah- to je katastrofa! Škoda, prej je to bila zelo prijetna in lepo založena trgovina. Sem rada šla tja.
jaz že dolgo ne hodim več v velike šoping centre, mi je škoda časa in vsa ta izbira me zmede.
zadnje čase res hodim v Hoferja, malo izbire, ampak tisto ok, hitro nabavim in šibam naprej, sadje in zelenjavo pa izmenično kupujem merkator ali špar, ampak nikdar veliki centri.
merkator šiška meni ni napačen, sam koncept mi je ok, ampak zame prevelika zadeva.
vedno več tudi kupim pri znanih kmetijah in opažam tudi, da vedno manj kupujem hrane, ker se mnogo bolje počutimo, če manj jemo … se pozna tako na našem počutju, videzu, denarnici – raje kupim nekaj bolj kvalitetnega in manj.
Mislim, da še zmeraj največ pustim v lokalnem Mercatorju, čeprav odkar so nm v bližini postavili Lidl, grem tudi tja. Bi pa rekla, da me zelo moti ena stvar. Ko sem živela v tujini, je nakupovanje v Lidlu predstavljalo pa dejanski prihranek pri nakupu. V primerjavi lahko rečem, da so bile cene enake ali celo nižje kot v slovenskim Lidlu, pri nas pa te razlike ne zaznam. Živela sem v državi, kjer je minimalna plača več kot dvakratna našemu minimalcu.
Jaz sem bila tudi v nemškem aldiju – cene so bile mogoče res nižje, ampak trgovina pa taka, da me je odneslo ven. V Sloveniji sploh nimamo trgovin na tako nizkem nivoju. Da se ti gravža česarkoli dotaknit, kaj šele kupit. Notri sami črnci in priseljenci. V italiji v Lidlu – enako. Pri nas so ravno odprli nov Lidl – paša za oči, svetlo, čisto, prijetno, vse urejeno kot v najbolj urejenem Mercatorju. To pa se seveda prelije tudi v cene.
Pred prenovo jim je šlo enostavno odlično v primerjavi s stanjem sedaj (M-šiška).
Res ni čudno. Ljudem se ne da tavat, iskat. Bila sem pred par dnevi. Iskala sem neoluščen riž. Imajo ga na treh koncih. Zakaj? Naj bo ves riž (tak in drugačen) na eni polici.
Potem sem iskala nekaj v “kitajskem ” delu. Tisti, ki so tam delali mi niso znali pomagat. Če ni na polici, najbrž ni, je bil odgovor. Je to kakšen odgovor? Res ni čudno, da jim gre slabše.
Pred prenovo jim je šlo enostavno odlično v primerjavi s stanjem sedaj (M-šiška).
Res ni čudno. Ljudem se ne da tavat, iskat. Bila sem pred par dnevi. Iskala sem neoluščen riž. Imajo ga na treh koncih. Zakaj? Naj bo ves riž (tak in drugačen) na eni polici.
Potem sem iskala nekaj v “kitajskem ” delu. Tisti, ki so tam delali mi niso znali pomagat. Če ni na polici, najbrž ni, je bil odgovor. Je to kakšen odgovor? Res ni čudno, da jim gre slabše.[/quote]
Imaš tudi prav, ja.
Potem sem iskala nekaj v “kitajskem ” delu. Tisti, ki so tam delali mi niso znali pomagat. Če ni na polici, najbrž ni, je bil odgovor. Je to kakšen odgovor? Res ni čudno, da jim gre slabše.[/quote]
Bi morala na informacije. Tam šele ne bi nič izvedela. Tam pa res ne vejo skoraj ničesar, kar vprašaš.