ali kdo je peške marelic
Ne
Tule dobro preberi http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1530
Včasih, kot otrok sem jih, tudi precej na dan. Ne za zdravje, ampak, ker so bile dobre. Spravljala sem jih za prigrizek in potem tolkla. Prav nič mi ni bilo. Niti en od simptomov se ni pojavil.
Ok, o slaboumnosti bi se dalo razpravljati
Najbrž je že strupeno, tako zelo, kot pa strašijo pa ne. Al pa sem čist odporna.
Hvala Barca, sem ze nekaj prebrala o tem, ..zelela pa sem kaj bolj “konkretnega”, v smeri lastnih izkusenj…
Ne vem koliko je za verjeti farmaciji, oni vsekakor ne bi nikoli potrdili zdravilnih ucinkov cesarkoli, cesar ne morejo patentirati. To je enkrat ena!
Morda imajo celo prav a zal jim ne verjamem vec nicesar – tudi ce govorijo resnico…, vse je samo kapital.
Kako se potem dovoli prodaja marelicnih pesk v trgovinah, ce so tako strupene, da povzrocijo smrt?
Se popolnoma strinjam z vami. Kaj hudiča bodo pa doktorji vedeli o škodljivosti mareličnih koščic, ko pa so upokojene frizerke in kmetice brez osnovne šole v tem ja svetlobna leta pred njimi. Tudi v švici na atomskem pospeševalniku so odpustili vse fizike in zaposlili dve slovenski vrtnarki in eno šiviljo.
V bistvu nas je na svetu preveč in je zelo lepo od vas, da se sami ukinjate.
Če ne verjameš našim farmacevtom pa preberi wikipedio:
http://en.wikipedia.org/wiki/Apricot_kernel
Če so v peškah izolirali cianid, ki je dokazano strup, to najbrž ni izmišljotina. ga je pa veliko več v grenkih kot v sladkih. Ravno umrla res ne boš, ampak jaz ne bi obremenjevala že tako bolnega telesa še s strupom. Saj je polno drugih zdravih naravnih plodov, ki ne vsebujejo strupov.
Že od otroštva, ker imajo zelo dober okus. Babica in dedek sta imela na vrtu marelico, vse peške smo shranili in jih tolkli na balkonu s kladivom za meso. Čisti užitek! Jedrca kupljenih marelic niso tako dobra, pa tudi jedrca, ki sem jih kupila v BIO trgovini, niso bila tako dobra. Iz jedrc marelic izdelujejo persipan, ki je podoben marcipanu, samo boljši. Ljudska modrost pa pravi, da je baje več cianida (ampak ne toliko, da umreš) v grenkih jedrcih, ki jih itak izpljuneš, če na katerega naletiš. Sicer pa je cianid tudi v mandljih, kolikor vem, čeprav so le-ti zelo zdravi (dobre maščobe, veliko vlaknin itd.).