Ali kdo od vas prodaja ali kupuje na Bayu?
Nekaj nas je, ki bi na eBayu radi prodali kakšne svoje izdelke (kot fizične osebe, noben od nas nima firme), npr. knjige, slike, gobeline, torbice ali podobno, pa ne vemo, kako ta stvar deluje.
OK, prijaviš se pač na eBay, pa objaviš fotke izdelkov, ki bi jih rad prodal, ampak – kaj pa potem? Kako ti kupci nakažejo denar? eBay pobere okrog 15% provizije od cene, po kateri si nekaj prodal. Od kod? Moraš dati svoj transakcijski račun?
Ali kdo kaj več ve o tem?
eBay, 09.01.2025 ob 08:40
V ceno izdelka mora biti vključenih tistih 15 %, ki ti jih ebay pobere. Tako da računaj 15 % višjo ceno izdelka.
OK, hvala, ampak a kaj veš o tem, na kakšen način ti nekdo plača za predmet, ki ga prodaš? Saj najbrž ne moreš tam objaviti kar svojega transakcijskega računa ali kako? Kako ti kupec plača? In kako ti eBay pobere s ojoj provizijo?
Nisem še prodajala, sem pa enkrat kupila od fizične osebe.
Nakažeš denar, on pošlje. Denar zadrži e-bay, ko kupec potrdi, da je izdelek ok, dobi prodajalec denar.
Tako, da bi jaz rekla, da pač prodajalec da svoje podatke e-bayu in mu ta potem nakaže.
Jaz sem plačala s kreditno kartico. Prodajalec je bil iz Avstrije.
Plača ti lahko s PayPalom. PayPal račun je nek vmesnik med tvojo kartico in med kartico kupca. Plačilo s PayPalom je enostavno. Če gre kaj narobe, se obrneš na PayPal. Ok, do sedaj nisem imel izkušenj, da bi šlo kaj narobe.
PayPal račun pa si narediš na spletni strani paypal.com, in tam vtipkaš svoj elektronski naslov in TRR naslov.
Torej, če si človek naredi račun na PayPalu, lahko potem od tam plačuješ, ampak tudi prejemaš denar? Se pravi, da ko ti nekdo plača nek izdelek preko PayPala, ti ta denar dobiš na svoj TRR?
Aja, kaj pa davčna? Moraš plačati kakšen davek od prodaje? A tisti, ki stvari prodajajo na slovenski Bolhi, tudi plačujejo davek Fursu?
eBay, 09.01.2025 ob 10:06
Torej ja, on ti plača preko PayPala in ti dobiš na svoj TRR.
Če prodajaš rabljene stvari, ne rabiš posredovat FURSu. Tako kot na Bolhi ne. Če na Bolhi prodajaš rabljene otroške obleke, rabljeno otroško opremo na primer, ne rabiš prijavljat FURSu.
eBay, najlepša hvala za odgovor. Mi se dogovarjamo, da bi prodali kaj rabljenega, novega nič. Super, torej, če nam bo ratalo prodati kaj rabljenega, se nam ni treba sekirat zaradi Davčne:))
Tudi, če vam bo upelo prodati kaj novega, se ne sekirajte.
Namreč, so ljudje, ki kupijo neko napravo, pripomoček, potem pa jo NE uporabljajo…
Primeri: kuhinjski robot, do konca zakompliciran pametni telefon, tudi kakšen eletrični skiro, itd., itd…
Državljan ima POLNO PRAVICO, da proda tisto, kar mu je odveč. Čeprav je novo, ali 100 let staro…