Ali kdo ve, kako je s prenosljivostjo SARS-CoV-2 na govedo, svinje in kokoši?
Ali se na to temo delajo kake raziskave? Obstaajo kaki izsledki, indici? Ali je potrebno tudi v tej smeri ukrepati in uvesti zascitne mere v “prehrambeno oskrbovalno vergo”? Kdo kaj ve na to temo?
Za enkrat, nisem zasledil nikjer, da bi se znanost s tem ukvarjala.
Termična obdelava ( prekuhanje) uniči. Enako, kot z oblačil pranje in sušenje v sušilcu.
Torej biftka, pa medium rare stejka jest, pa surovih kuji, račjih, prepeličjih jajc ravno zdej ni treba jest:)
Drugače pa -virus se prenaša tudi preko preko dlake/kožuha ( aerosol, ki pristane na njihovi dlaki) domačih ljubljenčkov :))). S čohanjem :). Okuženi kihne v prostoru ali na sprehodu, aerosol pristane na dlaki hišnega ljubljenčka, drugi zdravi ga pa veselo čoha, žuli in mrcvari – pa ga komot dobi na roke in obraz .
Termična obdelava ( prekuhanje) uniči. Enako, kot z oblačil pranje in sušenje v sušilcu.
Torej biftka, pa medium rare stejka jest, pa surovih kuji, račjih, prepeličjih jajc ravno zdej ni treba jest:)
Drugače pa -virus se prenaša tudi preko preko dlake/kožuha ( aerosol, ki pristane na njihovi dlaki) domačih ljubljenčkov :))). S čohanjem :). Okuženi kihne v prostoru ali na sprehodu, aerosol pristane na dlaki hišnega ljubljenčka, drugi zdravi ga pa veselo čoha, žuli in mrcvari – pa ga komot dobi na roke in obraz .
[/quote]
Pa še to: virus ni “zajedalec” v smislu š širjenjem parazitov preko živali kot gostitelja. Je pa res, da se meso lahko okuži z aerosolom preko okužene nezaščitene osebe, ki z njim ravna v procesu obdelave, pakiranja, prodaje, ja ( tudi prodajalci v trgovinah, preko vitrih z mesom inmesnimi izdelki, ki se proizvajajo na prodajnem mestu in tehtajo/režejo na prodajnem mestu). Prekuhat, dobro. enako tudi delikatesa, ki jo streže napirmer tgovka brez maske, pa je lahko okužena. Samo delikatese pa ponavadi ne prekuhavamo. 🙂
To je najbr res. V mislih sem imel morebitno obolevanje/pogin zivali zaradi okuzbe. Torej prenosljivost in vpliv virusa na zdravje in zivljenjsko dobo zivih zivali, ki jih naceloma gojimo za potrebe prehranjevanja.
Po domace: obstaja moznost, da zaradi tega virusa zacnejo mnozicneje poginjati tudi kokosi, koze, ovce, krave, svinje? Obstaja moznost, da okuzba ogrozi oskrbovalno verigo s prehrano ze na izvoru?
Pa še to: virus ni “zajedalec” v smislu š širjenjem parazitov preko živali kot gostitelja. Je pa res, da se meso lahko okuži z aerosolom preko okužene nezaščitene osebe, ki z njim ravna v procesu obdelave, pakiranja, prodaje, ja ( tudi prodajalci v trgovinah, preko vitrih z mesom inmesnimi izdelki, ki se proizvajajo na prodajnem mestu in tehtajo/režejo na prodajnem mestu). Prekuhat, dobro. enako tudi delikatesa, ki jo streže napirmer tgovka brez maske, pa je lahko okužena. Samo delikatese pa ponavadi ne prekuhavamo. 🙂
[/quote]
Virus sploh ni živo bitje.
Je samo RNK kod v beljakovinskem ovju, ki s pomočjo vezave na celično membrano vsili genski material v celico gostitelja.
Napadena celica nato do izčrpanja proizvaja nove viruse, ki potem prizadanejo nove celice.
To je dobesedno neuporabno sranje orgsnskega izvora za škodo delat. Podobno kot Prioni.
virusi so redko prenosljivi po vrstah. zoonoze, torej, da se okužiš od ene živali in virus preživi ter se na ljudeh širi naprej, so redke v primerjavi s številom virusov , ki obstajajo.
virusi, ki bi okužili veliko vrst, menda ne obstajajo
tale sarscov2, ki je preskočil z netopirjev, netopirjem ni škodljiv.
ošpice, ki so preskočile z goveda, govedu niso škodljive.
vsi smo dom celemu kupu organizmov, ki so se prilagodili na sobivanje. jeba nastane, ko kje kaj preskoči in najde dom na drugi vrsti. druga vrsta ponavadi ne preživi.